Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Better World 9 nov 2020

Zo stel je de perfecte (duurzame) garderobe samen

Sta je regelmatig zuchtend en steunend voor je kledingkast, met de gedachte ‘wat moet ik nu weer aan’? Waarschijnlijk heb je voldoende keus, maar zie je door de bomen het bos gewoon niet meer. Gelukkig valt er wat aan te doen.

Met een capsule garderobe is het ik-heb-echt-niets-om-aan-te-trekken tijdperk voorbij. Voor wie nog nooit van de term gehoord heeft, een capsule garderobe is een kleine collectie van essentiële kledingstukken die niet trendgevoelig zijn, en makkelijk kunnen worden aangevuld met een aantal seizoensgebonden items.

Minimaliseren kun je leren

Een capsule garderobe heeft zo zijn voordelen. Niet alleen voor jezelf (je creëert meer overzicht in je kledingkast, en daarmee ook meer rust in je hoofd), maar ook wat betreft duurzaamheid.

Want wanneer je de perfecte garderobe hebt samengesteld hoef je niet steeds de stad in voor iets nieuws. Het idee is om met minder kledingstukken meer combinaties te maken.

Tips voor een duurzame garderobe

Wil je zelf aan de slag met een capsule garderobe? Om je op weg te helpen delen we een aantal praktische tips.

Begin met een inventarisatie van je kledingkast

Het is misschien even een klus, maar zodra je de bezem door je kledingkast hebt gehaald zie je pas weer goed wat voor leuke dingen je eigenlijk hebt (en ook hoeveel miskopen je hebt gedaan).

Lees ook: Zo verduurzaam je je garderobe zonder alleen bij duurzame merken te kopen

Bekijk al je kleding met een kritische blik. Past alles nog? Is alle kleding nog in goede staat? Zo niet, kun je het laten maken? En past het eigenlijk nog wel bij je leeftijd of past het inmiddels niet meer bij je stijl?

Bepaal een maximum voor jezelf

Er is niet één vaststaand aantal items waaruit de perfecte garderobe moet bestaan, maar een mooie richtlijn is bijvoorbeeld 30 stuks. Toegegeven: het is niet veel, maar dat kan de uitdaging misschien alleen maar leuker maken.

Is het je iets te drastisch, dan kun je natuurlijk ook voor 40 items kiezen, of 50. Belangrijk om te onthouden is dat je twee keer zoveel kleding nodig hebt voor de bovenkant als voor de onderkant.

Verdeel alles in stapels

Maak verschillende stapels: één stapel kleding die je wegdoet (je kunt ervoor kiezen om je kleding te verkopen, maar je kunt het ook weggeven), één stapel kleding die je bewaart (maar dan ergens op zolder) en één stapel kleding die je houdt voor je nieuwe capsule.

Kies verstandig

Wat voor kleding past nou echt bij jou? En hoe ziet je dagelijkse leven eruit? Bij het samenstellen van je capsule is het belangrijk om te kijken naar wat je écht draagt, en niet te focussen op trends.

Ook interessant: Dit is hoe minimalisme je kan helpen om efficiënter te werken

Werk je thuis, dan heb je waarschijnlijk veel meer aan comfortabele kleding en schoenen. Het omgekeerde is ook het geval. Als het op je werk een vereiste is om formele kleding te dragen, dan is het verstandig om een aantal jurkjes of een (broek)pak te selecteren. Vijf paar sneakers is leuk, maar niet wat je nodig hebt.

Kies een basiskleur

Het is even wennen als je garderobe opeens drie keer zo klein is als eerst. Hoe ga je nu genoeg leuke combinaties maken, geschikt voor meerdere gelegenheden? Geen paniek.

Het wordt een stuk makkelijk als alle kleding die je kiest qua kleur op elkaar is afgestemd. Kies een kleur die veel terugkomt in je huidige garderobe en die je goed staat. Zwart, grijs, bruin, blauw of beige zijn vaak goede kleuren om mee te starten. De rest van je garderobe kun je vervolgens hierop verder bouwen.

Varieer met laagjes

‘Tuurlijk, een wollen trui is heerlijk warm in de winter, maar het is niet iets dat je heel vaak zult dragen. Kies daarom niet te veel specifieke items, die bedoeld zijn voor één seizoen.

Een top met korte mouwen kun je bijna het hele jaar door dragen. In de zomer draag je het zonder iets eroverheen, en als het kouder is combineer je het met een dun of dik vest.

Kies items van hoge kwaliteit

Een shirtje kan er wel leuk uitzien, maar als het na een paar keer wassen al vaal wordt of uit elkaar valt heb je er vrij weinig aan. Kies liever voor items gemaakt van hoge kwaliteit. Als de kleding goed gemaakt is, zal het ook langer mooi blijven.

Meer over duurzame mode?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Zo stel je de perfecte (duurzame) garderobe samen
Sluiten