Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 12 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Door klimaatverandering duurt de zomer straks misschien 6 maanden

Recent wetenschappelijk onderzoek voorspelt dat we binnen amper 80 jaar zullen ‘genieten’ van 6 maanden durende zomers. Klinkt te mooi om waar te zijn, zien we je denken? Zo mooi is het niet. De oorzaak heeft alles te maken met de opwarming van de aarde, een fenomeen waarvan we weten dat het onze aarde stilletjes aan verwoest.

Kan je nagaan: in plaats van een klimaat waarin herfst, winter, lente en zomer elkaar afwisselen, zouden we binnen een paar decennia alleen nog maar kunnen spreken van winter en zomer. En hoe absurd dat ook moge klinken, volgens wetenschappers is dat helemaal niet zo onrealistisch als het lijkt.

Het klimaat van de toekomst

Om tot die voorspelling te komen analyseerde een team van Chinese klimaatwetenschappers 60 jaar aan eerder verrichte klimaatonderzoeken. Met die informatie creëerden ze vervolgens statistische modellen om te voorspellen hoe het klimaat zich in de toekomst zal gedragen.

Hoe de aarde eruit zou zien zonder broeikasgassen in de atmosfeer

Daaruit blijkt overtuigend dat zomers steeds heter en langer worden en winters steeds korter en milder. Dat heeft alles te maken met de opwarming van de aarde. Momenteel voelen we die opwarming hooguit in warmere winters en jaarlijks een paar hittegolven in de zomer, maar in 2100 zou het effect van de opwarming van de aarde zó zichtbaar zijn, dat het de seizoenen voor een deel wegneemt.

Een ramp voor de natuur

Het spreekt voor zich dat de kortere seizoenen een grote invloed hebben op het milieu, de landbouw en de gezondheid van levende organismen. Voor veel dieren zal het hun natuurlijke habitat verstoren.

https://www.bedrock.nl/zonnescherm-tegen-klimaatopwarming/

Ook voor de mens ziet het er niet zo positief uit. Langere zomers zullen gepaard gaan met meer allergieën. Tropische muggen zullen hun intrek nemen naar noordelijke gebieden en ziektes verspreiden. Bosbranden, extreme droogtes en orkanen zullen alleen maar toenemen. Dus neen, zo’n droomscenario is een 6-maanden-durende zomer helemaal niet.

Wat kan je doen?

Wil je zelf impact uitoefenen om deze voorspellingen terug te schroeven? Met de keuze naar een plant based dieet maak je de grootste impact. Meer lezen over het onderwerp? Dit artikel zet je op weg.

Hoe blijf je positief ondanks de opwarming van de aarde? Zo voorkom je klimaatangst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️