Sarawitia Franken
Sarawitia Franken News 12 apr 2021

In Libanon staat het eerste vegan ziekenhuis ter wereld

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: in Libanon staat het eerste vegan ziekenhuis van de wereld.

Het Hayek ziekenhuis in Beiroet, de hoofdstad van Libanon, is het eerste ziekenhuis ter wereld dat geen vlees of andere dierlijke producten meer aan pati├źnten serveert.

Vlees serveren vergelijkbaar met sigaretten aanbieden

Het ziekenhuis gelooft dat veganistisch eten de gezondheid van de pati├źnten bevordert en is daarom overgestapt op een volledig plantaardig menu. In een statement op hun Instagram zegt het ziekenhuis: ”Onze pati├źnten zullen na een operatie geen ham, kaas, melk en eieren geserveerd meer krijgen. Het eten dat een oorzaak van het ziek worden zou kunnen zijn.”

Dit zijn de gezondheidsvoordelen van minder vlees eten

Ook haalt het Hayek ziekenhuis een rapport van de World Health Organization aan waarin staat dat bewerkt vlees kanker kan veroorzaken. Het Libanese ziekenhuis zegt daarover: ”Vlees aan onze pati├źnten geven, zou vergelijkbaar zijn met aanbieden van sigaretten.”

Vegan shish barak

Het Hayek ziekenhuis is niet abrupt gestopt met het serveren van vlees en dierlijke producten. Er was een transitieperiode waarin de pati├źnten aan het nieuwe menu konden wennen. Hierbij hadden zij telkens de keuze uit een veganistische en niet-veganistische optie.┬áDeze keuzes waren altijd voorzien van uitgebreide informatie over wat de voordelen van een plantaardig dieet zijn.

Na deze overgangsperiode waarin de pati├źnten goed ge├»nformeerd werden, gingen de niet-vegan opties volledig uit het menu. Nu serveert het Hayek ziekenhuis vegan versies van traditionele Libanese gerechten als shish barak, maar ook vegan burgers en fajitas.

Jezelf gezond eten kán: deze ziektes kun je voorkomen als je plantaardig eet

Ook graag vegan eten vanavond, maar even geen inspiratie? Download dan gratis het Bedrock’s Grote Vegan Kookboek vol met de heerlijkste vegan gerechten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek pl├║s elk weekend de best gelezen artikelen ­čî┐

Reageer op artikel:
In Libanon staat het eerste vegan ziekenhuis ter wereld
Sluiten