Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 25 jul 2018
Leestijd: 5 minuten

Hittegolf in 35 landen: het keiharde resultaat van de opwarming van de aarde?

We zijn in rep en roer: het is al weken extreem lekker weer. Felle zon, geen wolkje aan de lucht en geen zuchtje wind te bekennen. Zo lekker zelfs, dat eind deze week een heuse hittegolf aanbreekt. Maar de andere kant van de hittegolf is de opwarming van de aarde. Want wist je dat er op dit moment een hittegolf in 35 landen ter wereld is? Fijn hoor, die zon, maar is het wel écht zo fijn? Een hittegolf in Nederland blijft een grappig fenomeen: het moet tenminste vijf dagen op rij 25 graden of meer zijn (waarvan drie dagen 30 minimaal graden). Dat klinkt lang niet zo tropisch als in andere exotische landen, maar in dit geval wordt het 32, 33 en 35 graden. Een serieuze heat wave voor ons kikkerlandje.

Héérlijk toch, die hittegolf in Nederland?

Omdat het niet zo heel vaak (lees: nooit) voor komt in Nederland dat het zó lang warm weer is als de afgelopen weken, ben ik elke dag bang dat het vanaf morgen voor de rest van het jaar gaat regenen. Dus (nog) niet zeuren en éxtra genieten!

Want eerlijk is eerlijk: de zon is heerlijk (om ook nog even mooi te rijmen) en zorgt voor een instant happy gevoel. Iedereen is vrolijk, krijgt een kleurtje en trekt erop uit. Maar dat betekent niet dat we de keerzijde moeten negeren, want waar komt die aangename hitte ineens vandaan?

Dit zijn de nadelen van de wereldwijde hittegolf

Wij krabben ons na al die warme dagen wel even achter de oren en vragen ons af: hoe kan dit eigenlijk? Dit weer past niet helemaal bij ons klimaat en daarbij heerst er momenteel een hittegolf in de meeste landen van het noordelijk halfrond.

Hitte in Europa

Want om maar even met de spreekwoordelijke deur in huis te vallen: in Schotland is afgelopen week de hoogste temperatuur ooit gemeten (33.2 graden), er breken bosbranden uit (inmiddels zijn er tenminste 77 mensen in Griekenland om het leven gekomen), wegen en daken begeven het en Frankrijk heeft op maar liefst 21 plekken een code oranje afgegeven (in Parijs was het begin deze maand bijna 40 graden). En oh ja, in Oman werd de hoogste nachttemperatuur ooit gemeten (49 graden – hoe voelt dat eigenlijk?).

Doden in Noord-Amerika en Japan

Ook in Noord-Amerika zijn de hoogste temperaturen ooit gemeten en overleefden tenminste acht mensen de hittegolf niet. In Japan zijn er zelfs al 77 mensen overleden en wordt de hittegolf een natuurramp genoemd. Het is er nu zo’n 42 graden.

Hoe je uitlegt hoe belangrijk (en echt) klimaatverandering is

Bosbranden in Zweden

Hadden jullie meegekregen dat er in Zweden – het land dat bekend staat om haar fjorden, besneeuwde bergen en koude temperaturen – zo lang geen regen is gevallen dat er om internationale hulp is gevraagd? Het Scandinavische land heeft hulp nodig bij het blussen van vijftig bosbranden, waarvan twaalf plaatsvonden binnen de poolcirkel.

Wist je dat in Algerije de hoogste temperatuur in Afrika ooit is gemeten? Het is er 51.3 graden.

Niet alleen boven land, maar ook boven de zee komen steeds vaker hittegolven voor. Zo was er vorig jaar één boven het Great Barrier Reef langs de oostkust van Australië.

Het is héét

Het moge duidelijk zijn: wereldwijd is het freaking heet. Waar dat door komt? De opwarming van de aarde, vertellen onderzoekers. Hoewel het altijd lastig blijft om deze vraag concreet te beantwoorden, kunnen we een veel duidelijker teken niet bedenken.

Het zijn de woorden van Dann Mitchell van de universiteit van Bristol.

Hitte golf wereldwijd

Voorspelling van meer hittegolven

Onderzoekers voorspelde vorig jaar al hogere temperaturen. “De zomers worden steeds warmer, en als er niks verandert dan wennen we hier aan,” vertelt Friederike Otto van de universiteit van Oxford. “Onze kinderen zullen niet beter weten.”

Hij deed uitgebreid onderzoek naar de data van de hittegolf die vorig jaar in Europa plaatsvond in juni, juli en augustus. Want op de oorzaak van de opwarming van de aarde, heeft iedereen invloed.

Waarom sommige mensen niet geloven in klimaatverandering

Wat kunnen we doen tegen de opwarming van onze planeet?

C02-uitstoot wordt onder andere veroorzaakt door auto’s, fabrieken en vooral de vleesindustrie. Denk dus een tweede keer na voor je de auto instapt. Is dit echt nodig? Kan ik niet beter met de trein of met iemand meerijden? En wil je écht graag dat nieuwe shirt kopen dat is gemaakt in een grote fabriek?

En wist je dat één dag in de week geen vlees eten op het milieu hetzelfde effect heeft als je auto 1250 kilometer minder gebruiken?

Als iedereen nadenkt over zijn gebruik en bijdrage in CO2-uitstoot, maak je samen een cruciaal verschil. Want er zijn genoeg manieren om een beetje liever tegen onze aarde te zijn (en dat hoeft helemaal niet lastig te zijn).

De heetste zomer ooit

Als de wereldwijde koolstofuitstoot blijft stijgen, zullen deze intense hittegolven zeer waarschijnlijk nog erger en vaker voorkomen, waarschuwen wetenschappers. De zomer van 2018 op het noordelijk halfrond is de heetste ooit. Experts schatten dat de hitte nu nog zo’n week blijft hangen.

Vliegen is heilig (of toch niet?)

En oh ja, bescherm jezelf tegen de zon

En als je er dan toch op uittrekt, pas dan op met de zon!

  • Probeer direct contact met de zon zoveel mogelijk te vermijden.
  • Drink lekker veel water om gehydrateerd te blijven. Groene thee en kokoswater zijn ook goede opties!
  • Toch verbrand? Dit zijn natuurlijke tips om je verbrande huid te verzorgen.
  • Gebruik zonnebrand! Hoe meer je smeert hoe beter en uiteraard is een natuurlijke variant zonnebrand het beste.
  • Ben je zo erg verbrand dat je zelfs brandblaren hebt opgelopen? Doktor Erin Gilbert waarschuwt om dan in elk geval je blaren niet kapot te prikken. Je lichaam maakt die blaar namelijk expres om je huid te beschermen tegen infecties.

Het effect van de opwarming van de aarde

Blijf je graag op de hoogte van alle verhalen, nieuwtjes en inspirerende content over duurzaamheid en meer? Meld je dan aan de de Bedrock Weekly!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hittegolf in 35 landen: het keiharde resultaat van de opwarming van de aarde?
Sluiten