Rosa Bertram
Rosa Bertram News 9 jan 2020

Australië staat in brand: dit moet je weten over de bosbranden (en hoe je het beste kunt doneren)

Het is je vast niet ontgaan: Australië staat in brand. Niet helemaal, maar wel een deel dat groter is dan Nederland en Denemarken bij elkaar. What’s going on?  Bijna 15 miljoen hectare land is in vlammen opgegaan, daarbij zijn ruim 500 miljoen dieren overleden en inmiddels 25 mensen. Hoe heeft het zover kunnen komen? En wat nu?

December tot maart zijn de zomermaanden van Australië, bosbranden komen er in die tijd wel vaker voor. Het wordt daarom ook wel het bush fire seizoen genoemd. De branden die er nu woekeren, zijn echter veel heviger dan normaal. Wat is er aan de hand?

Bosbranden in Australië

Sinds 3 maanden wordt Australië ofwel down under geteisterd door extreme bosbranden die steeds erger lijken te worden. Waar er eerst niet veel zorgen werd gemaakt (bosbranden komen er immers vaker voor en worden soms gecontroleerd aangestoken om natuurbranden te voorkomen), zijn de branden nu verre van controleerbaar.

De bosbranden zouden het resultaat zijn van een 3-jaar-durende droogte en extreem hoge temperaturen. Daarnaast was de luchtdruk boven de Indische Oceaan het afgelopen jaar hoger dan normaal, waardoor het er nu droger is en minder regenachtig.

Lees ook: Dit is wat jij nú kunt doen tegen klimaatverandering

Niet lang geleden schreven we over de gigantische bosbranden in de Amazone (er ging zo’n 900.000 hectare in vlammen op) en een jaar eerder brandde een groot deel van Californië weg (zo’n 800.000) hectare. Even ter vergelijking: in de bosbranden in  Australië zijn dus zo’n 7 keer groter dan die in de Amazone.

Hoe begon het?

Door extreme droogte, wind en extreme hitte is er weinig nodig voor een bosbrand. Het kan ontstaan door bliksem, een klein vonkje en soms worden de branden expres aangestoken (brandstichting dus). Het is lastig om daar precies zicht op de krijgen.

Eén van de andere redenen is dus de sterke ‘Indische-Oceaandipool‘. Hoe zit dat precies? Het gaat om een schommeling van de watertemperatuur aan de westkant van de Indische Oceaan (ten westen van Australië). Dit betekent meer regen in Oost-Afrika en meer droogte in Australië. Met als gevolg dat het regenseizoen later begint.

Daardoor was dit het heetste én droogste jaar ooit voor Australië.

Door extreme temperaturen, extreme droogte en harde wind konden de bosbranden snel verspreidden.

Inmiddels hebben alle staten van het land een bosbrand gehad deze zomer. Maar de branden spelen zich voornamelijk af in het zuid-oosten van het land, in de staten New South Wales en Victoria.

Hoe is het met de mensen en dieren in Australië?

In de Australische stad Sydney is al weken lang overal rook te zien. De stad kleurde donker, sommige mensen moesten hun huizen verlaten en op meerdere plekken in de omgeving werden burgers ingesloten door bosbranden en moesten vluchten naar en slapen op het strand.

Er wordt zelfs gezegd dat de rook inademen in Sydney hetzelfde schadelijke effect heeft als het roken van 30 sigaretten.

Inmiddels zijn duizenden huizen verwoest en hebben 25 mensen en een half miljard dieren hebben de branden niet overleefd (door directe of indirecte redenen). Er wordt geschat dat 30 procent (!) van alle koala’s in de staat New South zijn overleden.

Er zijn deskundige die nu vrezen voor het uitsterven van bepaalde diersoorten, omdat er in Australië veel bijzondere dieren leven die alleen daar voorkomen. Denk aan kangoeroes en koala’s bijvoorbeeld.

Wat wordt eraan gedaan?

Door brandweerlieden wordt er met man en macht dag en nacht keihard gewerkt om de branden te blussen, maar dat is bijna onmogelijk. De branden zijn te groot. Vanaf de grond en vanuit vliegtuigen en helicopters wordt er water gesprayd op de branden.

Echter is het blussen van bosbranden extreem moeilijk en moet er vaak eerder gefocust worden op het stoppen van het verspreiden van de branden dan op het blussen van de brand, schrijft BBC.

Kritiek op overheid

Elke staat heeft zijn eigen reddingsbrigades en acties, maar er is veel kritiek dat er nationaal niet genoeg gedaan wordt. De conservatieve premier Scott Morrison kreeg eerder ook al veel kritiek over zich heen toen hij naar Hawaii op vakantie ging terwijl de bosbranden verergerden in zijn land. Een totaal misplaatste actie van hem als je het ons vraagt.

Wat is de link met klimaatverandering?

Wetenschappers en bosbrandonderzoekers zijn duidelijk over het feit dat de droogtes in Australië worden versterkt door klimaatverandering. Toch weigert premier Morrison het verband toe te geven. Hij is dan ook niet van plan de uitstoot van broeikasgassen nu sneller terug te dringen.

Op NU.nl lezen we dat het in de afgelopen 100 jaar in Australië zo’n 1,5 graad warmer is geworden, dé reden waarom de laatste jaren zoveel hitterecords werden aangetikt (soms wel tot over de 40 graden!). Toch noemt de Australische overheid alleen de natuurlijke oorzaken als reden van de branden en niet klimaatverandering.

Must read: Hoe je uitlegt hoe belangrijk (en echt) klimaatverandering is

Wat frappant is, want het land heeft een hoge CO2-uitstoot door de grote steenkoolindustrie en elektriciteit die door kolencentrales in het land worden opgewekt. Ook worden er door de hitte veel airconditioners gebruikt die stroom zuigen en draagt ook de aluminiumindustrie zijn steentje bij aan de hoge uitstoot van Australië.

Dit kan jij doen om te helpen

Gelukkig is er in al deze ellende óók goed nieuws. Wereldwijd zetten mensen zich keihard in door geld te doneren. Bekenden mensen zoals acteurs, zangeressen en influencers (zijn ze dan wel weer goed voor) haalden gezamenlijk miljoenen. Een greep uit de donaties:

  • Zangeres Pink doneerde een half miljoen dollar.
  • Comedian Celeste Barber haalde bijna 32 miljoen dollar op.
  • Acteur Chris Hemsworth doneerde 1 miljoen dollar.
  • Zanger Elton John schonk 1 miljoen dollar.
  • En zo gaat het rijtje nog wel even door…

Waar kan ik doneren?

Met het geld wordt er van alles gedaan, van het compenseren tot brandweerlieden (die ook overkomen uit andere landen) tot het redden van dieren. Bij deze organisaties kan jij veilig doneren:

Vanuit Nederland kan je dus tóch je steentje bijdragen. Dus doneer wat je kan missen, alle kleine beetjes helpen!

Klimaatverandering verminderen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Australië staat in brand: dit moet je weten over de bosbranden (en hoe je het beste kunt doneren)
Sluiten