Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 21 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Het is hoog tijd voor de Fuck-it-list (ofwel de anti-bucket-list)

Moet jij ook zoveel? Sociaal wenselijk zijn, aan je carrière werken, sporten, appjes beantwoorden, op je voeding letten? En voel je je ook vaak schuldig over dingen die je had moeten doen? Of leg je verantwoording af terwijl je dat eigenlijk niet zou willen, maar de druk voelt van de maatschappij, je familie of je Instagram-feed?

Dan is het de hoogste tijd om je Fuck-it-list op te stellen. Een lijst met dingen om vooral lekker niet te doen.

Morgen weer een dag

De Fuck-it-list is in feite het tegenovergestelde van de bucket-list. F*ck de dingen die je allemaal zou moeten doen. Doe vooral gewoon wat goed voelt. Dus skip die saaie verjaardag waar je zo tegenop ziet en ga eens lekker zonder make-up de deur uit. Trek op maandag die fles wijn open en zeg je sportschoolabonnement op. Anders betaal je toch maar voor niks.

En wist je dat je ook alleen voor jezelf koffie kan halen en dit niet per se voor de hele afdeling hoeft te doen? En de hele dag Netflixen is echt geen probleem, morgen weer een nieuwe dag. Toch? Fuck it! Doe minder en geniet meer. Dat is het credo van de Fuck-it-list.

Zelfkritische spinnenwebben

Vooral vrouwen hebben de neiging om zich over 10 miljoen kleine dingen schuldig te voelen. Als we onze oksels al een paar dagen niet geschoren hebben. Als we onze huishoudelijke taakjes een week hebben laten liggen. Of als we ons hebben laten gaan met een bak Ben & Jerry’s ijs. Om maar een paar random voorbeelden te noemen.

Het zijn allemaal dingen die we zichzelf opleggen, omdat ze ons – op de een of andere manier – een nóg perfectere vrouw/vriendin/moeder/werknemer zouden maken. En als we die dingen niet doen, blijven ze als zeurende, zelfkritische spinnenwebben in ons achterhoofd hangen. Terwijl degene die by far het meeste kritiek op ons hebben, zijn wijzelf.

De anti-bucket-list

Waarschijnlijk heb je al wel een bucket-list. Een lijst met dingen die je gedurende je leven echt gedaan wilt hebben, zoals parachute springen, een bepaalde functie in een droombedrijf krijgen of een droomreis maken met je partner. Zo’n lijstje kan je veel hoop en zin geven voor de toekomst. Je ziet de mogelijkheden en leeft toe naar je dromen en doelen.

Maar de kans bestaat dat je je misschien ook een beetje verdrietig kunt voelen door zo’n bucket-list. Misschien vraag je je naar verloop van tijd af: ga ik deze dromen wel waarmaken? Heb ik hier wel de mogelijkheden voor? En word ik wel gelukkig als ik deze doelen uiteindelijk niet bereik? Bij de Fuck-it-list heb je daar geen last van.

Hoe maak je een Fuck-it-list?

Je maakt een lijst met de dingen die je juist nóóit meer wil doen in je leven. Zet alle blunders, fouten of vervelende ervaringen, die jij in je leven bent tegengekomen onder elkaar en zeg vervolgens volmondig ‘nee’ tegen deze dingen. Hoe lekker is dat? Je hebt het geheel in eigen hand.

Spreek met jezelf af dat je het jezelf nooit meer kwalijk neemt als je deze dingen niet doet. Dat je ook niet doet alsof je ze ooit gaat proberen en dat je er ook geen kostbare hersencapaciteit meer aan verspilt.

Een aantal voorbeelden voor op de lijst:

 • Beginnen aan een dieet
 • Me opwinden over getreuzel bij de kassa van de Albert Heijn
 • Parachutespringen
 • Kleren kopen die ik niet aandoe
 • Anderen blij maken ten koste van mezelf
 • Een berg beklimmen
 • Van mezelf verwachten dat ik promotie moet maken
 • Een kerstboom opzetten
 • Eindelijk goed leren koken
 • Gaan hardlopen (en ooit een marathon rennen)
 • Een ochtendritueel creëren
 • Mijn huis opruimen zoals Marie Kondo
 • Een dure detox-vakantie boeken
 • De Koran lezen
 • Twee eenheden alcohol per week drinken

Hopelijk geeft deze lijst jou inspiratie om je eigen Fuck-it-list samen te stellen. Deze methode geeft namelijk ruimte voor nieuwe mogelijkheden. Nieuwe mogelijkheden waar je wél blij van wordt en waar je vervolgens volmondig ‘ja’ tegen kunt zeggen. En wie weet, misschien kun je dan binnenkort weer wat van je bucket-list afstrepen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️