Josje Smeets
Josje Smeets Psyche 13 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

Waarom het stellen van doelen onontbeerlijk is voor geluk

Je leven is oké. Je hebt een leuke baan, toffe collega’s, een fijne woonplek, veel vrienden en genoeg geld om iets van de wereld te zien. Toch heb je een soort van onrust in je. Je wilt altijd maar meer of je bent soms jaloers op het leven van een ander. Maak je wel de juiste keuzes? Is dit de beste versie van het leven die je leiden kunt? Ergens heb je zo’n donkerbruin vermoeden van niet. Waarom?

Volgens gelukgpsycholoog Josje Smeets heeft dat alles te maken met het stellen van doelen.

Ben ik gelukkig?

Vragen. Twijfels. Veel van ons hebben ze. Want op bovenstaande vragen zijn geen duidelijke antwoorden. Wellicht ben je gelukkiger met een andere baan, een andere relatie of een andere woonplek. Wie zal het zeggen? Toch is het belangrijk om af en toe wat langer bij dit soort vragen stil te staan wanneer de onrust blijft aanhouden.

Ben je gelukkig? Krijg je energie van het leven dat je leidt en de mensen met wie je omgaat? Of is dit niet altijd het geval?

Stel jezelf doelen voor meer geluk

Mijn filosofie is dat je zonder het stellen van duidelijke doelen geen gelukkig leven leiden kunt. Misschien is je doelloze leven op de korte termijn helemaal oké en geniet je juist van elk moment. Maar gegarandeerd word je, soms pas jaren later, op een dag wakker met het gevoel van ‘en nu dan?’.

Luister ook: Luister nú naar de nieuwe podcastserie over een bewust leven: Bedrock Talks

Mensen die een duidelijk doel voor ogen hebben, stellen zichzelf deze vraag niet. Zij weten wat hen te doen staat. Ze weten welke stappen nodig zijn om, elke dag weer, hun zorgvuldig bepaalde doel te behalen. Het zetten van deze stappen geeft hen voldoening en een happy gevoel. 

Kleine doelen helpen al

Sommigen stellen zichzelf grote doelen: ze willen CEO worden van een goedlopende multinational. Anderen hebben veel kleinere doelen: ze willen een bepaald diploma halen, leren tango dansen, een eigen huis kopen of wat dan ook. Kleine doelen helpen al enorm voor meer gevoelens van geluk op de korte termijn.

Misschien is je week vervelend verlopen, maar heb je wel een goede bezichtiging gehad bij dat ene droomhuis. Het gevoel dat dat oproept, overschaduwt alle andere minder gelukkige gevoelens.

Vind je vast ook interessant: Ga je voor geluk of voldoening? Dit is het belangrijke verschil

Een lange termijn doel helpt het best voor meer geluk

Het hebben van een groot doel, een doel dat je pas over een jaar of 5 of 10 bereiken kunt, maakt echter pas echt gelukkig. Om een lange termijn doel te behalen, heb je namelijk vastberadenheid nodig. Je moet doorzetten en zult onderweg ook falen.

Dat is even vervelend, en je zult je daardoor misschien juist minder happy voelen. Toch kun je niet opgeven voordat het doel behaald is (je wilt het immers te graag), dus je probeert nog een keer. Op weg naar je einddoel zul je dus vooral veel leren. Je zult groeien. Je blijft jezelf ontwikkelen.

De weg naar je einddoel maakt gelukkig, hij geeft voldoening en het idee hebt dat je betekenisvol bezig bent. Deze gevoelens zullen er zelfs zijn als blijkt dat je je einddoel nooit behaald. Misschien denk je na een jaar wel: mijn einddoel past helemaal niet meer zo goed in mijn leven. Dat is niet erg. Dan maak je een nieuw einddoel. En ga je opnieuw, vol goede moed, op reis naar dat ene doel.

Maak van je leven een reis

Reality check. Het is niet zo dat je eindbestemming in het leven bereikt is als je bent afgestudeerd. Evenmin als je je droombaan veroverd hebt of trouwt en kinderen krijgt. Je blijft altijd onderweg in dit leven.

Het is de reis die je gelukkig moet maken. Zoek dus een bestemming: bedenk een droom of einddoel en probeer dit te behalen. Dáár zit de sleutel naar een leven lang geluk.

Maak van jouw oké-leven een droomleven

Wil jij ook het leven van je dromen leiden? Gelukspycholoog Josje Smeets schreef het boek ‘Happy in 100 dagen’, dat vanaf 10 november 2020 verkrijgbaar is in alle webshops en boekhandels. Het leert je van A tot Z hoe je je ultieme droom bepalen én bereiken kunt. 

Meer over geluk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Waarom het stellen van doelen onontbeerlijk is voor geluk
Sluiten