Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Verzorging 21 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Met deze handige truc wordt je haar minder snel vet (en hoef je minder vaak te wassen)

Al op jonge leeftijd wordt ons aangeleerd dat we regelmatig ons haar moeten wassen. Maar waarom eigenlijk? Het ziet ernaar uit dat hoe meer je je haar wast, hoe sneller het vet wordt. En als je eenmaal in een routine van vaak wassen zit, is het vaak ontzettend moeilijk om daar uit te komen. Gelukkig blijkt er een manier te bestaan waarmee je haar minder snel vet wordt.

En daar zijn we behoorlijk geïnteresseerd in…

Hoe meer je wast, hoe vetter

Je hebt mensen die hun haar dagelijks wassen en je hebt mensen die hun haar slechts om de twee weken een wasbeurt met shampoo moeten geven. De reden dat daar zoveel verschil opzit? In feite is dat omdat we een behoorlijk slimme hoofdhuid hebben, die reageert op de manier waarop we het behandelen.

Wanneer de cellen op onze hoofdhuid droog worden, schieten talgklieren in actie om de droge hoofdhuid te voorzien van natuurlijke oliën. Dit is wanneer je haar er vettig uit ziet.

Is olijfolie écht voedend voor je haar (en hoe werkt het)?

Dat klinkt best logisch, maar wist je ook dat het wassen van je haar het vocht van je hoofdhuid onttrekt? Hierdoor wordt talgproductie dus gestimuleerd en gaat je haar er automatisch sneller vettig uitzien. Hoe meer je wast, hoe meer vocht je uit je hoofdhuid onttrekt en hoe meer talg je hoofdhuid gaat produceren – met vet haar als gevolg. Dit verklaart dus waarom mensen hun haar dagelijks wassen ook écht vet haar krijgen na 24 uur – en omgekeerd.

Zo wordt je haar minder snel vet

Nu goed: met bovenstaande wetenschap in het achterhoofd hoeft het niet te verbazen dat veel mensen zich in een vicieuze cirkel bevinden waar ze maar moeilijk uit lijken te komen. Hoe vetter je haar aanvoelt, hoe sneller je geneigd bent om te wassen en hoe sneller je haar op zijn beurt opnieuw vet wordt. Het is een frustrerend scenario waar veel mensen zich in herkennen.

Gezond haar en stralende huid door seks? Deze holistische dermatoloog zweert erbij

De vraag blijft dus hoe je deze cirkel doorbreekt en of er een methode is om je haar te trainen om in de eerste plaats minder olie te produceren. Gelukkig blijkt er een truc om overtollige olie op je hoofdhuid te remmen.

Die gaat zo: was je haar elke tweede wasbeurt (dus wanneer je normaal gezien met shampoo zou wassen) met alleen maar (heet) water en wrijf grondig met je handen over je hoofdhuid. Dat laatste is cruciaal: hierdoor verwijder je het vuil van je hoofdhuid zonder dat je ‘t van vocht ontdoet.

Met deze methode kun je je haar trainen om minder vet te worden, maar onthoud dat iedere huid uniek is. Bij de ene zal dit proces sneller gaan dan bij de andere. Gelukkig is je hoofdhuid een slim orgaan dat de boodschap op een gegeven moment zal begrijpen – óók als je denkt dat die vicieuze cirkel onmogelijk te doorbreken is.

https://www.bedrock.nl/gezond-haar-voeding/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️