Sophie Golbach
Sophie Golbach Betere wereld 20 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Deze 7 eetbare bloemen kan je makkelijk zelf kweken

Aan bloemen zitten veel verschillende mooie kanten: ze zijn mooi, kleurrijk en vullen je kamer extra op als je een vaas met een fleurig boeket op tafel zet. Misschien word je er wel extra vrolijk van als je langs een kleurig veld met wilde bloemen loopt. Maar je kan nog meer doen met bloemen dan alleen je huis en tuin opleuken. Sommige bloemen zijn namelijk ook eetbaar. En het leuke is: je kunt ze zelf in je tuin kweken.

Dan vraag je je natuurlijk af, welke bloemen dan precies eetbaar zijn. BEDROCK to the rescue!

De beste eetbare bloemen

Let wel, niet alle bloemen zijn geschikt om je gerecht mee op te leuken en om op te eten. Maar met deze 7 is dat geen probleem:

1. Viooltjes

Alle kleine, driekleurige viooltjes zijn eigenlijk eetbaar. Bloemen van viooltjes hebben een milde smaak. Ze kunnen daarom gesuikerd worden en als garnering op gebak gebruikt worden. Ook kan je bloemen gebruiken als vrolijke decoratie op je salade of op je dessert.

Als je ze zelf kweekt weet je dat je bloemen niet bespoten zijn met chemische onkruidverdelger of bestrijdingsmiddel. Je kunt ze het beste zelf zaaien tussen de maanden juni en augustus, voor het daaropvolgende jaar. Het zaaien van viooltjes is eigenlijk heel makkelijk, je kunt ze zowel in potten als in de tuin planten en ze verrassen je met hun uithoudingsvermogen.

Je kunt ook net zo makkelijk thee maken van de bloemblaadjes, met 15 gram blaadjes op 1 liter water. Hiervoor doe je de gedroogde viooltjes in een theepot en giet er kokend water overheen, om het dan 10 minuten te laten koken.

2. Oost-Indische kers

Van de Oost-Indische kers zijn zowel het blad als de bloemen eetbaar. Deze bloemen smaken pittig, en het is vergelijkbaar met mosterd of radijs. Ook deze bloemen zijn geschikt als garnering bij een salade of vegetarische soep, maar ook leuk is om ze te vullen met een beetje smeerkaas (niet vegan, wel lekker!). Op die manier is Oost-Indische kers een origineel hapje bij de borrel.

Een extra voordeel van deze bloem is dat het boordevol zit met vitamine C, vitamine D, vitamine E, ijzer en kalium. Zo is het lekker en gezond!

https://www.bedrock.nl/ziektes-voorkomen-plantaardig-dieet/

3. Bieslook

Deze ken je waarschijnlijk wel. Maar: niet alleen het blad, ook de bloemen van de bieslook kun je eten. De smaak is te vergelijken met ui en bieslook kan extra smaak geven aan veel gerechten.Het is belangrijk om bieslook pas op het laatste moment aan gerechten toe te voegen, omdat anders de smaak verloren gaat.

Bieslook groeit zowel in zon als in halfschaduw, en hij bloeit vanaf mei tot en met juli. Een extra voordeel: hij houdt bladluizen op afstand in de buurt van rozen!

4. Dropplant

De naam leent zich aan, je raadt het misschien al, drop. Dit geeft goed aan hoe deze plant smaakt. Net als de vorige bloemen, is de dropplant ook geschikt voor salade, toetjes en thee. De mooiste bloei en het beste aroma van de dropplant komt als je hem op een zonnige en warme plek zet. De dropplant bloeit van juli tot en met september, en ook vlinders en bijen zijn een fan van deze plant!

5. Lavendel

Lavendel is een bloem die niet alleen heerlijk ruikt, maar ook nog eens lekker smaakt. Het is een prachtig extraatje voor veel gerechten en desserts, en lavendel is fantastisch te combineren met honing. Lavendel is een makkelijke plant waarmee je je tuin goed kan opleuken en waarvan je extra plezier kan hebben als je je tuin instapt en die bekende geur ruikt. Hij bloeit ongeveer van juli tot augustus.

https://www.bedrock.nl/gezond-eten-minder-rimpels/

6. Goudsbloem

Van deze bloem zijn de bloemblaadjes goed te eten. Net als de andere bloemen kun je deze weer toevoegen aan je salade of toetje, maar wat leuker is, is dat de goudsbloem gebruikt kan worden als kleurstof in rijst. De blaadjes geven dan hun kleurstof af. De goudsbloem smaakt licht peperig, maar niet op een manier die dominant is en je gerecht overheerst. De goudsbloem bloeit van juni tot september.

7. Komkommerkruid

Komkommerkruid smaakt, natuurlijk, naar komkommer. Juist daarom is deze plant perfect om te gebruiken in een salade, maar ook als garnering voor allerlei zomerse gerechten doet dit kruid het prima. Ook voor versiering in een cocktail is komkommerkruid aan te raden. Dit kruid bloeit van juni tot oktober, en het handige is dat deze plant zichzelf uitzaait. Zo heb je hem ieder jaar weer in je tuin.

Eet veilig

Zelf je eigen bloemen plukken, die je gekweekt hebt in de tuin, is vaak een veilige optie. Je weet zeker dat jouw planten nergens mee zijn bespoten. Wel is het een goed idee om je bloemen voorzichtig te wassen voordat je ze eet, en om eerst een klein hapje van een bloemblaadje te proberen om er zeker van te zijn dat je niet allergisch bent. Voor de beste smaak pluk je de bloemen ‘s ochtends en eet je ze direct op.

Zo zorg je voor de lekkerste gerechten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️