Sophie Golbach
Sophie Golbach Liefde & Seks 19 aug 2021
Leestijd: 5 minuten

Zo weet je of je te maken hebt met liefde op het eerste gezicht

Je kent het misschien wel: je gaat uit, het is druk in de bar, om je heen staan mensen dicht tegen elkaar aan en stemmen klinken luid, je draait je om en dan zie je het. Die knappe jongen of dat meisje aan de andere kant van de kroeg, een blik in jouw richting en je wordt helemaal warm vanbinnen, vlinders gaan fladderen. Of misschien is het een ongelukje en bots je tegen iemand aan op straat, waarna je je druk verontschuldigt voordat je opkijkt en rood wordt. We hebben deze liefde op het eerste gezicht allemaal weleens meegemaakt. Is dit slechts aantrekkingskracht of is hier meer aan de hand?

Je weet nooit of je gevoelens ergens toe kunnen leiden of niet, want misschien komt er wel een relatie uit voort. Maar hoe weet je of je te maken hebt met liefde op het eerste gezicht?

Liefde op het eerste gezicht

Aanvankelijk kan liefde op het eerste gezicht natuurlijk helemaal niet wetenschappelijk worden bewezen. Liefde draait immers om een gevoel wat naar boven komt als je een romantische relatie met iemand hebt opgebouwd. Kan je daarom wel liefde voelen voor iemand die je nog helemaal niet kent? Het is misschien niet het meest romantische antwoord, maar volgens huwelijksconsulent Racine R. Henry niet.

Hij beschrijft liefde op het eerste gezicht eerder als een intense aantrekkingskracht tot iemand anders en een diepe connectie, die vervolgens ten onrechte voor liefde wordt aangezien. Datingsite Match heeft onderzoek gedaan naar dit fenomeen en informatie verzameld van 5500 vrijgezellen in Amerika.

We werken steeds harder, maar gaat dat niet ten koste van ons liefdesleven?

34 procent  van de mensen die meedeed aan het onderzoek zegt weleens liefde op het eerste gezicht te hebben ervaren. 41 procent van de mannen en 29 procent van de vrouwen uit het onderzoek zijn weleens op slag verliefd geworden.

Het ervaren van zulke intense gevoelens zegt alleen helaas nog weinig over of het ook garant staat voor een duurzame liefdesrelatie. Ook Henry vraagt zich (misschien terecht?) af of je oprechte liefde kan voelen voor iemand die je niet kent. Op Bedrock schreven we al eerder hoe je erachter komt of iets liefde of lust is.

De vakantieliefde: waarom worden we in de zomer altijd zo hopeloos verliefd?

Dat gezegd hebbende, wijst onderzoek uit dat je slechts een paar seconden nadat je iemand hebt ontmoet, bepaalt of je op een romantische manier geïnteresseerd bent in die persoon. Dat razendsnelle, onbewuste besluit is gebaseerd op een mix van fysieke en psychologische signalen die je oppikt wanneer je iemand ontmoet, zelfs na één blik al. Deels komt dat waarschijnlijk omdat bepaalde vormen van aantrekkingskracht uit het verleden nog steeds gelden.

Lust op het eerste gezicht

Als het geen liefde op het eerste gezicht is, wat is het dan wel? De gevoelens die in je opkomen na het ontmoeten van iemand die je aantrekkelijk vindt, kunnen eigenlijk het best omschreven worden als lust op het eerste gezicht, volgens een onderzoek naar liefde op het eerste gezicht uit 2017. Deze gevoelens zijn namelijk ook gebaseerd op een fysieke aantrekkingskracht.

Er werd onderzoek gedaan naar love at first sight door verschillende onderzoekers. Zij bootsten voor ruim 400 mannen en vrouwen ontmoetingen na met potentiële romantische partners. Vervolgens werd gevraagd naar de gevoelens die zij ervaarden tijdens zo’n ontmoeting.

Heftig: liefdesverdriet kan écht zorgen voor fysieke pijn

Een aantal van omschreef de gevoelens die zij hadden als liefde op het eerste gezicht en de fysieke aantrekkingskracht was er één van. Sterker nog, hoe aantrekkelijker iemand werd gevonden tijdens het onderzoek, hoe sneller er werd aangegeven dat hij of zij op slag verliefd waren geworden op diegene. Dit gegeven wijst sterk op lust op het eerste gezicht.

Interessant: het ontbrak de mensen die zeiden dat zij liefde op het eerste gezicht ervaarden tijdens het onderzoek aan gevoelens van echte passie, intimiteit en toewijding. Deze 3 dingen zijn de belangrijkste keurmerken van echte liefde, volgens de theory of love van psycholoog en professor Sternberg. Wanneer jij deze 3 dingen voelt in jouw relatie, en je bent echt toegewijd aan je partner, dan weet je dat het goed zit, zo luidt de theorie.

Hoe weet je of je liefde op het eerste gezicht ervaart?

Er zijn een paar manieren om na te gaan of jouw gevoelens voor iemand gebaseerd zijn op liefde op het eerste gezicht, met behulp van de volgende signalen:

  1. Een onmiddellijke fysieke aantrekkingskracht, die meteen opkomt nadat je degene die je leuk vindt ziet. Dit is het voornaamste signaal.
  2. Een sterke en snelle connectie. Ook al heb je diegene pas net ontmoet.
  3. De behoefte om constant bij iemand te zijn. Al weet je eigenlijk niet hoe hij of zij echt is.
  4. Je bent heel enthousiast over het idee van een relatie met diegene. Ook al weet je waarschijnlijk nog niet veel over je potentiële lover.
  5. Imperfecties en tekortkomingen doen er niet toe. Je denkt waarschijnlijk dat dit jouw gevoelens voor de ander niet zouden veranderen.
  6. De gedachte dat je de ander nooit meer zou zien maakt je verdrietig. Al heb je diegene pas net ontmoet.
  7. Je weet bijna zeker dat het verliefde gevoel je nog lang gaat bijblijven. Zelfs al zou je de ander nooit meer tegenkomen.

Deze signalen zijn goede indicaties dat jij te maken hebt met liefde op het eerste gezicht.

Komen deze gevoelens jou bekend voor? Ben je laatst wellicht iemand tegengekomen die zo aantrekkelijk was dat je het gevoel had dat je door bliksem werd geraakt? Met deze signalen kan je goed checken of het liefde op het eerste gezicht is, of dat er misschien iets meer achter zit!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️