Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 14 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Waarom fouten maken goed is (sterker nog: we hebben ze nodig)

Het woordje ‘fout’ klinkt in de oren van een perfectionist hetzelfde als met je nagels over een schoolbord krassen. Kippenvel. Stop. Daar. Nú. Mee. De woorden ‘een fout maken’ hebben eigenlijk ook een behoorlijk negatieve lading. Zonde, want er is helemaal niets mis met fouten, sterker nog: we hebben ze hartstikke nodig!

Dat klinkt een beetje dubbel: is een fout dus geen fout? Nee, dat klopt ook weer niet. Een fout = een fout: bijvoorbeeld een opdracht die niet goed is uitgevoerd, wanneer er iets is vergeten, verkeerd begrepen of niet goed gecommuniceerd.

Fouten komen voor op de werkvloer, in je relatie, vriendschappen of in het dagelijks leven wanneer je boodschappen doet en je kassière je pinda’s dubbel scant. Maar fouten komen ook voor in ziekenhuizen en dan hebben ze ineens hele andere gevolgen. Je hoort weleens verhalen dat het verkeerde been is geamputeerd bijvoorbeeld. Kijk, dát soort fouten wil je kosten van het kost voorkomen.

Maar ‘fouten’ op gebied van persoonlijke ontwikkeling kunnen we een hoop van leren.

Van fouten kan je leren

Het woordje fout kan verschillende betekenissen hebben. Meestal gaat het over een ‘afwijking van een situatie ten opzichte van de ideale situatie’.

Werk of studie

Wanneer je op je studie of op je werk iets over het hoofd hebt gezien waardoor een opdracht niet goed is uitgevoerd, is dat natuurlijk balen. Je hebt immers zo je best gedaan! Maar zeg eens eerlijk: er is geen man over boord. Sterker nog: je leert ervan.

De volgende keer als er een soortgelijke opdracht op je pad komt, weet je precies wat je wel en ook wat je precies niet moet doen. Best handig eigenlijk, toch?

Relaties

Hetzelfde geldt voor relaties. Ieder persoon dat op je pad komt, heeft jou iets te leren, al is het over jezelf. Dat je een jarenlange knipperlicht relatie hebt gehad met veel ruzies is dus geen foute keuze of foute partner geweest.

Het heeft je geleerd wat je wel en niet wilt in de toekomst. Wedden dat je nu binnen no time herkent wat je in elk geval níét zoekt in een partner? Dat weet je alleen, omdat je het eerder al hebt meegemaakt.

Groeien door fouten

Toch is het – vooral voor perfectionisten – niet ideaal om eerst op je bek te gaan vóór je een les leert. Hoe begrijpelijk dat ook is, is het ook belangrijk om te weten dat er zoiets als een perfecte wereld niet bestaat en dat ook helemaal niet hoeft.

Als je de lat zo hoog legt dat alles perfect moet zijn, dan zul uiteindelijk nooit tevreden zijn met wat je hebt bereikt of de manier waarop het gaat. Zelfs al doe je het nagenoeg perfect, dan nóg zul je niet 100 procent tevreden zijn.

Ook interessant: Waarom is gelukkig zijn zo moeilijk? We interviewden gelukspsycholoog Josje Smeets

Besef dat fouten maken een proces is dat bij het leven hoort. Een super mooi proces zelfs, waar je soms best om mag lachen! Je hoeft het leven niet áltijd serieus te nemen.

Succesvolle mensen

Maak je geen fouten, hoe kun je dat ooit weten welke keuzes wel of niet slim zijn? Je weet dat je geen jaloerse partner meer wilt omdat de vorige je geen leuke relatie bezorgde, je weet dat je op tijd aan de bel moet trekken als je hulp nodig hebt op je werk, omdat je de vorige keer te veel hooi op je vork nam, je weet dat je eerlijk moet zijn tegen je vrienden omdat je vorige keer te lang je mond hield en de bom toen barstte.

Ze zeggen ook niets voor niets over succesvolle mensen: zij zijn niet minder vaak gevallen, ze zijn gewoon vaker opgestaan!

Het leven zit vol lessen

Het leven zit vol lessen, maar dan moet je ze wel durven ontdekken. En zeg nou zelf: fouten maken, is toch soms heerlijk en best grappig? Uiteindelijk ben je maar een mens, en – zoals mijn moeder altijd zei – meer dan je best kun je niet doen.

Dat is trouwens ook de reden waarom er geen ‘foute keuzes’ bestaan, maar daarover in een volgend artikel meer!

Meer over persoonlijke groei?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️