Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 18 dec 2020
Leestijd: 5 minuten

Hoe corona invloed heeft op vriendschappen

8 maanden geleden zette het coronavirus de hele wereld op zijn kop. Plotseling moesten we nieuwe manieren vinden om verbonden te blijven met onze vrienden en de langetermijneffecten op vriendschappen beginnen nu pas duidelijk te worden. Uit recent onderzoek blijkt bijna 1 op 3 mensen ervaart dat corona invloed heeft op hun vriendschappen.

Daarvan voelt meer dan de helft (53 procent) zich minder close met hun vrienden dan eerst. Meer dan een derde (36 procent) is van mening dat het in deze tijd meer moeite kost om vriendschappen te onderhouden. 

De sleutel tot ons geluk

Social network Snapchat interviewde maar liefst 30.000 (!) mensen uit 16 (!) verschillende landen, om te onderzoeken hoe de COVID-19-pandemie en andere levensgebeurtenissen vriendschap hebben beïnvloed. Wereldwijd hebben 17 experts op het gebied van vriendschap bijgedragen aan dit Friendship Report. Wat bleek?

In 2019 deed Snap Inc. voor het eerst zo’n vriendschapsonderzoek, om de staat en de aard van vriendschappen over de hele wereld in kaart te brengen. Het was toen heel breed opgezet en ging vooral over de betekenis van vriendschap.

Ook lezen: Een pleidooi voor nieuwe vriendschappen

Dit jaar wilden ze onderzoeken waardoor sommige vriendschappen stand houden en anderen niet. Aangezien vriendschappen de sleutel zijn tot ons geluk, is het juist in tijden van een pandemie belangrijk om te begrijpen hoe dat werkt en waardoor het soms wankelt.

Werken aan ‘friendship skills’

Uit het onderzoek bleek onder andere dat COVID ons dichter bij elkaar heeft gebracht, maar sommigen van ons ook een eenzaam gevoel heeft gegeven. Vrienden zijn een heel belangrijk middel tegen eenzaamheid en over het algemeen maken we onze beste vrienden al in onze kindertijd; gemiddeld kennen we onze beste vrienden al minstens de helft van ons leven.

De meesten van ons hebben het contact met een goede vriend die we van kinds af aan kennen verloren, en de meerderheid wil die band weer aantrekken.

Lees ook: Hoe kun je een vriendschap verbreken?

Hoewel we beter verbonden blijven via digitale communicatiekanalen, moeten we nog steeds aan onze ‘friendship skills’ om te leren hoe we vriendschappen op afstand kunnen onderhouden en weer contact kunnen opnemen als we het contact verliezen.

Meer diepgang en meer eenzaamheid

Dat digitale communicatie in deze periode belangrijk is om contact met elkaar te houden is duidelijk: voor slechts 7 procent zijn digitale communicatiemiddelen géén essentieel middel om met elkaar in contact te blijven tijdens de coronacrisis.

Meer dan de helft van de Nederlandse vrienden (51 procent) heeft nu meer digitaal contact met elkaar dan eerst en voor velen (30 procent) zijn die gesprekken zelfs diepgaander dan eerst.

Hoewel het contact met vrienden voor velen is toegenomen, heeft corona bij sommigen ook tot eenzaamheid geleid. Eén op de 5 ondervraagde Nederlanders zegt zich eenzaam te voelen sinds het begin van de coronacrisis (19 procent) en wereldwijd is dit zelfs 66 procent.

Er is onverminderd behoefte aan contact: 34 procent van de Nederlandse ondervraagden zou willen dat vrienden vaker contact met hen opnemen.

Het trechter-effect van de lockdown

Zeker in een tijd waarin je niet altijd met elkaar kunt afspreken is visuele communicatie belangrijk om je toch verbonden te voelen met elkaar. Vriendschapsonderzoeker Donya Alinejad legt uit dat visuele communicatie (zoals Facetime, Zoom, Skype, Whatsapp Video en Snapchat) toch een soort van aanwezigheid creëert, wat resulteert in een gevoel van samenzijn terwijl je op afstand bent. “En dat gevoel is belangrijk, vooral voor degenen die emotionele steun nodig hebben.” aldus Donya.

Ook interessant: Alissa (24) voelt zich dagelijks eenzaam: ‘Ongelukkig, terwijl ik weet dat ik niets te klagen heb’

Het voordeel is dat mensen het nóg belangrijker vinden om contact op te nemen met degenen om wie ze geven. Bijna 1 op de 3 mensen maakt nu een bewuste keuze om vrienden te contacten die ze al een tijdje niet hebben gesproken (27 procent).

Socioloog Guillaime Favre legt uit: “De lockdown heeft een soort trechter-effect. Sommige banden worden in deze periode versterkt en andere vriendschappen laat je eerder gaan.”

Vriendschap nieuw leven inblazen

Vorig jaar kwam uit het Friendship Report dat vriendschappen, vooral die uit de kindertijd, een enorme impact hebben op geluk en welzijn. Het was dus eigenlijk vrij treurig om dit jaar te zien dat 81 procent van de Nederlanders het contact met een goede vriend heeft verloren. Het goede nieuws is dat de meeste mensen blij verrast (36 procent) of zelfs opgetogen (29 procent) zijn, als één van die oude vrienden weer opnieuw contact opnam.

Hoe we dat doen? Ruim tweederde van de ondervraagden (67 procent) vindt de weg digitaal terug naar oude vrienden. Bijvoorbeeld door een foto te sturen van hen samen (42 procent) of een foto van een gedeelde herinnering (40 procent). Eén derde denkt dat het sturen van een grappige meme of GIF de beste manier is om het gesprek weer op gang te brengen (31 procent).

Hoe je een betere vriend kunt zijn

Veel mensen worstelen op dit moment met hun relaties. Ze weten niet hoe ze moeten omgaan met de ups en downs van een vriendschap. De Britse docent sociale psychologie Gillian Sandstrom zegt hierover: “We zijn geneigd om te denken dat mensen ons minder aardig vinden dan ze in werkelijkheid doen. We zijn soms zo bang voor ongemakkelijke pauzes of afwijzing dat het een veiligere keuze kan zijn om dan maar geen vriendschap aan te gaan.”

Luisteren, betrokken zijn en je verantwoordelijkheid nemen zijn allemaal belangrijke vriendschapsvaardigheden. Het aanscherpen van deze vaardigheden vergt wat inzet, maar met wat lessen en oefening kan iedereen zijn vriendschappen verbeteren.

De volledige lijst met tips en vaardigheden vind je hier in het Global Friendship Report.

Meer over vriendschappen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Hoe corona invloed heeft op vriendschappen
Sluiten