Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Betere wereld 14 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

10 films die ervoor zorgen dat je anders naar de wereld gaat kijken

Films die ervoor zorgen dat je jezelf vragen gaat stellen en na gaat denken over het leven. Stel dat…? En wat als…? Kies een film uit dit lijstje en ga dit weekend filosoferen over het leven onder het genot van een bak popcorn.

Dit zijn ze:

Fork over Knives

De documentaire Fork over Knives onderzoekt de claim dat we de meeste ziektes kunnen bestrijden door een verandering in ons eetpatroon.

Ons huidige eetpatroon zorgt ervoor dat er miljoenen mensen sterven aan ziekten als diabetes en kanker.

De oplossing? Van ons huidige menu met dierlijke en bewerkte voeding overstappen op een plantaardig dieet.

The Matrix

The Matrix trekt de werkelijkheid in twijfel. We dromen, maar stel dat je niet meer wakker kunt worden uit een droom? Hoe weet je dan dat het een droom is? Hoe weet je dan het verschil tussen een droom en de realiteit?

In onze wereld leven we allemaal als slaven. We zijn gevangen in onze eigen dromen. En komen we hier überhaupt nog uit? De film is vergelijkbaar met de allegorie van de grot van filosoof Plato. Plato trok hiermee de werkelijkheid in twijfel.

Room

Een gekidnapte vrouw wordt vastgehouden in een kamer van drie bij drie meter en brengt hier haar zoon groot die nog nooit buiten de muren van de zogenoemde ‘room’ is geweest.

De jongen heeft een totaal andere belevingswereld en weet niet dat hij gevangen zit. Voor hem is ‘room’ de wereld en hij is er gelukkig.

Als zijn moeder hem vertelt dat hij al heel zijn leven gevangen zit en dat ze samen moeten proberen om uit de kamer te ontsnappen, kan hij dit niet begrijpen. Wat is er dan buiten ‘room’?

Shutter Island

Een U.S. Marshal onderzoekt de ontsnapping van een moordenares uit een instelling voor geesteszieke criminelen op een eiland.

Hoe verder hij komt in deze zoektocht, hoe meer het er op begint te lijken dat hij zelf een geesteszieke crimineel is die gevangen zit. Klopt zijn beeld van de werkelijkheid nog wel?

De film laat je nadenken over de verschillende percepties van de werkelijkheid. Hoe weet je dat je eigen waarheid wel echt de waarheid is?

Kijk ook: Klaar met Netflix? Dan is er het alternatieve CineMember

Avatar

In de sciencefictionfilm Avatar reist een groep mensen af naar de planeet Pandora om daar een kostbaar mineraal te delven.

Maar om dit mineraal te kunnen delven verwoesten ze de leefomgeving van de Na’vi, de bewoners van Pandora.

De film laat je nadenken over ons huidige milieu, waarin we verantwoordelijk zijn voor het verwoesten van onze eigen natuur.

Inception

Inception gaat over dromen. In de film steelt een dief een techniek waarmee hij toegang kan krijgen tot de dromen van anderen.

De film zorgt ervoor dat je je vraagtekens zet bij wat nu de realiteit is. Hoe weet je dat je leven zelf geen droom is? Waar zit de grens tussen dromen en de realiteit? De film zorgt ervoor dat je je hele bestaan in twijfel trekt.

Memento

In Memento probeert een man die leidt aan een ernstige vorm van geheugenverlies de moord van zijn vrouw op te lossen. Om de moordenaar te kunnen vinden tatoeëert hij de belangrijkste feiten op zijn lichaam.

In de film is niets wat het lijkt doordat je niet weet of je de hoofdpersoon kunt vertrouwen. Wat is de waarheid en hoe weten we of we onze eigen perceptie van de waarheid wel kunnen vertrouwen?

Fight Club

We worden geprogrammeerd als robots door alle advertenties om ons heen. We kopen dingen die we niet nodig hebben, met geld dat we niet hebben om indruk te maken op mensen die we niet leuk vinden.

Fight Club laat je inzien dat materiële dingen er niet toe doen. Met zijn eigen ‘Fight Club’ wil de hoofdpersonage hier iets aan veranderen.

Dogtooth

Wat als je weg werd gehouden van de samenleving door je ouders? Wat als die ouders helemaal gek waren? Deze kinderen geloven dat er buiten de muren van hun huis een wrede woestenij is, waar je je alleen aan mag wagen als je dogtooth (hoektand) is uitgevallen.

Ook lezen: 3 documentaires over hoe we de wereld kunnen redden

Ze leven geheel volgens de regels van dit absurde ‘universum’. De film zorgt ervoor dat je vraagtekens zet bij je eigen werkelijkheid. Hoe weet je dat jouw wereld geen illusie is?

Groundhog Day

De komedie Groundhog Day heeft eigenlijk een dieper achterliggende spirituele boodschap. De film gaat over een weerman die dezelfde dag keer op keer opnieuw moet leven, tot dat hij leert om een vriendelijker persoon te zijn.

Pas wanneer hij zijn karma verbetert, weet hij uit de vicieuze cirkel te ontsnappen. De film laat je nadenken over je eigen leven. Wat is de betekenis van het leven en hoe maak jij het beste van de dag?

Meer docu tips:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️