Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Watch 7 dec 2020

Kijktip: Sunny Bergman komt met een nieuwe documentaire over activisme

Heb je vanavond nog geen plannen? Kijk dan naar de nieuwe documentaire van de bekende documentaire maakster Sunny Bergman, die uitgezonden wordt bij VPRO en NPO 2. In de documentaire Oproerkraaiers onderzoekt Sunny waarom activisten zo’n slecht imago hebben, terwijl ze strijden voor een betere wereld.

Zet je je ook maar een béétje in voor een betere wereld, dan word je al gauw bestempeld met termen als ‘radicaal’ of ‘extreem’. Meestal klinkt er in die woorden ook nog eens een lichte vorm van afkeuring.

Oproerkraaiers van Sunny Bergman

Maar dat is toch gek? Je inzetten voor een betere wereld zou toch helemaal geen negatieve stempel horen te krijgen?

Tip: Bedrock Meets: Lisa Jansen ‘Big Vegan Sister’ over met activisme en zelfbeeld

Deze kloof wil documentairemaakster Sunny Bergman met de docu Oproerkraaiers aan het licht brengen. De documentaire zoekt uit wie activisten precies zijn, hoe groot de invloed op de samenleving is en hoe het komt dat activisten zo vaak bestempeld worden als ‘rotzooischoppers’.

Uit eigen ervaring

Sunny Bergman kan daarbij ook vanuit haar eigen ervaring spreken. Als activist, schrijver en filmmaker gericht op het bestrijden van seksisme en racisme wordt ze ook zelf weleens geridiculiseerd en zelfs met de dood bedreigd.

Ook interessant: Deze bedrijven nemen duurzame stappen op de werkvloer (en daarbuiten)

Sunny merkt op dat het probleem bij dit soort reacties vaak bij de activist komt te liggen, in plaats van bij het onrecht dat ze trachten te bestrijden. Oproerkraaiers is een ode aan de activist, en een pleidooi om deze weer te gaan waarderen.

Oproerkraaiers bekijken

Wij zijn ervan overtuigd dat documentaires als Oproerkraaiers je blik op de wereld verruimen en dat je hiervan flink groeit als persoon. Kijken dus!

Oproerkraaiers is maandag 7 december om 20.25u te bekijken bij VPRO en NPO 2. Sinds gisteren (6 december 2020) is de documentaire ook online te zien via deze link

Meer kijktips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Kijktip: Sunny Bergman komt met een nieuwe documentaire over activisme
Sluiten