Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Watch 19 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

The Social Dilemma op Netflix brengt de waarheid achter social media aan het licht

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: The Social Dilemma, voor wie zich afvraagt wat er nou écht achter de schermen gebeurt wanneer we social media gebruiken.

We schreven er al eerder over:

“Over het feit dat we hooked zijn aan onze telefoon hoeven we niet veel meer uit te wijden. We scrollen te veel, we know. Maar waarom blijven we het ene weten en het andere doen? Dat geldt natuurlijk voor veel meer dingen, maar social media begint een steeds grotere negatieve rol te spelen in ons leven. Onderzoekers zijn het keer op keer met elkaar eens: social media zorgen voor depressies en eenzaamheid en hebben negatieve invloed op je liefdesrelatie“.

En dat is niet nog lang niet alles, kijk maar naar The Social Dilemma op Netflix.

Must read: Hoe zou het zijn als er geen likes meer te zien zijn op social media?

The Social Dilemma

The Social Dilemma geeft je een unieke blik achter de schermen van social media. Want hoewel we allemaal wel weten dat er een duister randje aan social media zit, blijft het voor veel mensen moeilijk om de vinger te leggen op wat er dan precies scheef zit.

Lees ook: Verslaafd aan social media en wil je er niet vanaf? Zo ga je verstandig met je verslaving om

The Social Dilemma brengt daar verandering in door overtuigend aan te tonen hoe ons brein gemanipuleerd wordt door algoritmes die maar één functie hebben: onze aandacht trekken zodat we zoveel mogelijk dingen kopen en bepaalde zaken over onszelf (en anderen) gaan geloven. Laat dat maar even inzinken…

Over likes en Snapchat Dysmorfie

En het gaat nog verder, want social media veranderen niet alleen je gedachten, ze sturen vervolgens ook nog eens je gedrag. De like-knop is daar een goed voorbeeld van. Want wat doen mensen als ze vinden dat ze niet genoeg likes krijgen? Er alles aan doen om tóch aantrekkelijk bevonden te worden, met alle gevolgen van dien.

Must read: Zet je Instagram-notificaties uit en beland in de wondere wereld van rust

Dit fenomeen doet zich voornamelijk voor bij jongeren. Niet voor niets zien wetenschappers bij deze doelgroep een stijging in symptomen van angst, depressie, automutilatie en zelfmoordpogingen. En heb je weleens gehoord van de term Snapchat Dysmorfie? Dit begrip verwijst naar het verlangen naar plastische chirurgie om op die manier sterker te gaan lijken te lijken op de gefilterde foto’s. Crazy.

Bovenstaand voorbeeld is slechts één van de zaken die worden belicht in The Social Dilemma. Daarmee geeft het meteen een idee van het schokkende effect van de docu. Want als er één ding is dat de docu je in vraag doet stellen, dan is het wel of je toch niet beter wat zou minderen met je social mediagebruik…

Bekijk hieronder de volledige trailer:

Meer Netflixtips?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️