Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Watch 5 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

NetflixTip: Rising Phoenix laat licht schijnen op handicaps en diversiteit in de sportwereld

Yes, weekend! Tijd om in je joggingbroek op de bank te hangen met films en series en je verstand op nul. Of toch niet? Op Netflix vind je niet alleen dingen als Gossip Girl en Pretty Little Liars, maar ook een heleboel toffe films en documentaires die je wereldbeeld verbreden. Daarom geven wij elke week een nieuwe Netflix-tip. Dit keer: Rising Phoenix, een ontroerende docu die de schijnwerpers richt op invalide sporters.

Hoe vaak komt het voor dat je een invalide (top)sporter ontmoet? Waarschijnlijk is het antwoord ‘niet zo heel vaak’. Maar wat weten we er dan eigenlijk écht over? Onwetendheid mondt vaak uit in onterechte vooroordelen. Rising Phoenix is de docu die voor eens en voor altijd komaf maakt met de stereotypen die sporters met een handicap te verduren krijgen.

Rising Phoenix: 9 unieke verhalen

Rising Phoenix laat licht schijnen op het leven van 9 topsporters. Eén voor één vertellen ze over hun persoonlijke handicap en over hoe ze uiteindelijk hun weg vonden naar de topsportwereld.

Vind je vast ook interessant: Autisme, wat is dat nou precies? Deze vooroordelen willen autisten niet meer horen

En hoewel ieder verhaal uniek is, hebben de sporters toch één ding gemeen met elkaar: een fantastisch groot doorzettingsvermogen dat geen ruimte laat voor (zelf)medelijden. Want als er één stigma is dat de invalide sporters de wereld willen uithelpen, is het wel dat ze zielig zijn.

Paralympische Spelen onder de loep

Een parallel aan de verhaallijnen van de 9 sporters is de verhaallijn over de Paralympische Spelen. Hoewel die ontstaan zijn als goed bedoeld initiatief om invalide sporters in een positief daglicht te zetten, zit daar namelijk toch nog vaak een donker randje aan.

Must read: Dit zijn de 12 psychologische eigenschappen van een Olympisch kampioen

Zo bleek amper 4 jaar geleden (tijdens de Zomerspelen in Rio) dat miljoenen euro’s van het budget dat voorzien was voor De Paralympische Spelen was opgebruikt ten voordele van de Olympische Spelen. Dit soort illustraties geven aan dat er nog héél wat winst te behalen valt op vlak van gelijkheid en rechtvaardigheid.

Zo zie je maar dat er nog heel wat onderwerpen zijn waar we vaak niet de tijd voor nemen om er écht eens goed bij stil te staan. Sporters met een handicap vormen daar wat dat betreft geen uitzondering op. Maar laat het vooral een reden zijn om Rising Phoenix te bekijken en je kennis voor eens en voor altijd bij te spijkeren.

Bekijk hieronder de volledige trailer:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
NetflixTip: Rising Phoenix laat licht schijnen op handicaps en diversiteit in de sportwereld
Sluiten