Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 15 nov 2020
Leestijd: 6 minuten

Waarom is gelukkig zijn zo moeilijk? We interviewden gelukspsycholoog Josje Smeets

De zoektocht naar geluk lijkt soms never ending. We hebben vandaag de dag de keuze om ongeveer alles te doen wat ons hartje begeert, maar tja… waar ga je dan voor? Waar word je écht gelukkig van? Gelukspsycholoog Josje Smeets ziet ook dat steeds meer mensen moeite hebben met het vinden én het vasthouden van geluk. Daarom schreef ze het boek Happy in 100 dagen.

Wereldreizen, cursussen, zelfhulpboeken, carrière maken en een sociaal netwerk om U tegen te zeggen: we doen er alles aan om geluk na te streven. Waarom is het zo moeilijk?

Heb je een goede baan? Dan wil je eigenlijk de vrijheid om te kunnen reizen, ben je aan het reizen, dan mis je de voldoening van een goede baan, heb je een druk sociaal leven, dan wil je eigenlijk meer tijd voor zelf ontwikkeling.

Onze generatie heeft het er maar lastig mee. We interviewden Smeets over het fenomeen.

Happy in 100 dagen, kan dat wel? En moet je dat überhaupt wel willen?

“Natuurlijk niet. Wat het boek doet, is je een aantal basisprincipes leren waarmee je meteen aan de slag kunt. Er zitten tips in voor een groei van je korte termijn geluksniveau, zoals een digital detox en wandelen in de natuur. Daardoor voel je je al binnen een paar weken gelukkiger.

De kern van het boek is het besef dat we steeds geluk op de korte termijn najagen, in plaats van geluk op de lange termijn. Het boek leert je de focus leggen op lange termijn geluk waar je de rest van je leven baat bij hebt. Het boek is overigens wel een quick fix voor de mensen die in een dipje zitten en die hebben daar wel degelijk meteen iets aan.”

Wat is het verschil tussen korte en lange termijn geluk?

“100 dagen is korte termijn. Geluk op korte termijn ervaren we doordat het geluksstofje dopamine wordt gegeven door je hersenen. Als je op een feestje bent of chocola eet bijvoorbeeld. Je brein geeft dan geluksstofjes af die jou een plezierig gevoel geven. Dat linken wij aan geluk.

Maar écht geluk is niet plezier ervaren alleen, maar juist ook dat je op de lange termijn gelukkig bent met wat je hebt en daarin rust ervaart.”

Luister ook: Luister nú naar de gloednieuwe podcastserie over een bewust leven: Bedrock Talks

Happyin100dagen
Bron: Josje Smeets

Kan je ook gelukkig zijn met de dingen die je hebt én meer willen?

“Ja, je kan gelukkig en tevreden zijn met de dingen die je hebt en in het hier en nu leven, maar ook de behoefte voelen om je te ontwikkelen. Willen groeien, hoort bij de mens.

In mijn optiek is iedereen op aarde met een reden en zou iets kunnen en moeten bijdragen, dat geeft je voldoening. Je kan alleen bijdragen als je groeit en jezelf ontwikkelt.

Maar het is ook goed om je te bedenken wat je daarin zoekt. Dopamine shots? Of lange termijn geluk?”

Wanneer zijn we te veel bezig met geluk?

“Sommige mensen maken er een competitie van. Ze lezen alle boeken, doen alle cursussen en proberen zoveel mogelijk bezig te zijn met hun ontwikkeling. Dat is hartstikke goed. Toch is het belangrijk om niet alleen te leven van anderen, maar ook goed naar jezelf te kijken. Pas als jij jezelf leert kennen en ontdekt wie je bent, wat je kunt en wat je wilt, vind je lange termijn geluk.

Op het kruispunt van talenten, passies en persoonlijkheid, dáár ligt jouw lange termijn doel. Als je je daarin gaat ontwikkelen en cursussen volgt die in het teken staan van dat doel, ben je op de goede weg. Op die manier zet je elke dag een stapje in de richting van dat doel.

Lees ook: Voel je ellendig, en word daardoor gelukkig

Dan ervaar je een voldaan gevoel en gelukkig leven. Heb je dat doel niet voor ogen en doe je lukraak cursussen, weet je niet waarom je het doet en waartoe het leidt. Je kan dan niet zien waar het je brengt.”

Waarom vindt onze generatie het zo moeilijk om gelukkig te zijn?

“Waar je vroeger geen inkijkje had in wat de rest in Nederland en de wereld deed, zien we nu alles. Toen was je blij als je een marathon liep of een zesje haalde. De generatie van nu kan diezelfde geweldige marathon lopen, maar daar een heel ander gevoel bij hebben dan mensen vroeger.

Als je op Instagram kijkt en ziet dat anderen het beter hebben gedaan, kan het gevoel van euforie direct weer wegebben. Dan denk je: sh*t ik was niet goed genoeg.

We leggen de lat steeds te hoog voor onszelf. Dat heeft te maken met sociaal vergelijken, net zoals keuzestress. We zijn bang om de verkeerde keuze te maken en dat iets anders misschien beter had kunnen zijn.

Maar als jij zelfonderzoek doet, wordt keuzes maken makkelijker. Welk werk, welke vriendschap of welke partner past bij jouw persoonlijkheid? Ga je daarvoor vechten of ga je dat juist loslaten?”

Wat is geluk volgens jou?

“Voor mij is geluk blij zijn met wat je nu hebt. Een gevoel van innerlijke rust. Dat is ook hetgeen wat we met yoga, meditatie en mindfulness bereiken.”

Is geluk ook niet gewoon af en toe lekker ongelukkig zijn?

“Absoluut, dat staat ook in het voorwoord. Als jij het contrast niet hebt en alleen maar gelukkig bent, waardeer je dat ook niet meer. We krijgen met allerlei tegenslagen te maken, zoals ziekte en verdriet. Door het de tijd te geven, hoe heftig dat ook is, worden we uiteindelijk sterker en veerkrachtiger.

Het zijn juist de ongelukkige tijden die ervoor zorgen dat wij meer gelukkige tijden erna veel meer waarderen.”

Wat is de grootste mythe over geluk?

“Van jongs af aan leren we over unicorns en fairytails, en ‘ze leefde nog lang en gelukkig’. Iedereen heeft een andere jeugd en een andere opvoeding, daarom is geluk voor iedereen anders.

De mythe over geluk is dat je constant in een soort high zit. Dat is geluk niet. Geluk is dat je lekker mellow bent. Neutraal en tevreden.”

Wat is de beste tip uit je boek?

“Ik zou iedereen uit de millennial-groep willen uitnodigen om een digital detox te doen. Vind je dat te heftig? Beperk jezelf dan tot 4 scrollmomenten van een kwartier per dag. Zo kun je je online tijd bundelen.

Lees ook: Afkicken van Instagram gaat met ups en downs (en waarom jij dat ook wilt proberen)

Het boek is voor zowel beginners als gevorderden. Stel je weet nog niks over geluk, dan leer je heel veel basisprincipes. Maar als je al heel veel bezig bent met geluk en persoonlijke ontwikkeling, dan geeft het boek je een verdiepingsslag voor lange termijn geluk. Zoals het zelfonderzoek.”

Het boek Happy in 100 dagen van gelukspsycholoog Josje Smeets is nú verkrijgbaar.

Meer lessen over geluk:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️