Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Betere wereld 27 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Wat we kunnen leren over geluk van de inwoners van Bhutan

Ergens ver in de Himalaya ligt het kleine koninkrijk Bhutan. Het land beweert het gelukkigste land ter wereld te zijn. Kijkend naar hun manier van regeren, is dat eigenlijk niet zo vreemd. In plaats van het land te beoordelen op grond van het Bruto Binnenlands Product, kijkt Bhutan naar het Bruto Binnenlands Geluk. Want geld maakt niet gelukkig, toch?

De welvaart van je land meten in geluk en jezelf het gelukkigste land noemen… Hoe zit dat?

Het beleid voor geluk in Bhutan

Van 2008 tot 2013 ontwikkelde de premier van Bhutan een kader om zijn filosofie concreet om te zetten in een beleid. Dat deed hij door middel van 9 dimensies:

  • Psychologisch welzijn
  • Gezondheid
  • Educatie
  • Cultuur
  • Tijdsbesteding
  • Goed bestuur
  • Gemeenschapsvitaliteit
  • Levensstandaard
  • Ecologische diversiteit 
  • Veerkracht

Volgens de regering van Bhutan zijn dit dé indicatoren voor een gelukkig land. Voor wetten doorgevoerd worden, wordt er eerst gekeken of het valt binnen een van deze 9 punten.

Lees ook: Waarom milieubewust zijn jou gelukkiger maakt

Dat deze 9 punten belangrijk zijn voor Bhutan, wordt keer op keer bewezen. Zo is in Bhutan educatie en zorg gratis, zijn er geen daklozen (de koning wijst mensen zonder huis een stuk land aan om daar zelf een huis te kunnen maken) en neemt het land 3 keer meer CO2 op dan dat het uitstoot (omdat dit nog niet genoeg was, heeft Bhutan in 2015 50.000 bomen in één uur geplant).

Hoe kunnen we dat ook in Nederland doen?

Zulke ideeën kunnen natuurlijk niet direct overgenomen worden door een land als Nederland. Nederland heeft veel meer inwoners, gebruikt veel meer elektriciteit en heeft relatief veel minder landoppervlak, maar de Bhutaanse gedachte kan wel overgenomen worden.

In beide landen wonen er mensen die gelukkig willen zijn, toch?

Maar wat zou Nederland dan kunnen doen? Nederland zou al eens kunnen beginnen met het geven van lessen over geluk op school. Op deze manier zijn kinderen al van jongs af aan bezig met hun ideeën over geluk en het inzien wat hen gelukkig maakt.

Lees ook: Het ideale (Neder)land: wat kunnen we leren van andere landen?

Dit zijn punten waarop je ziet dat landen Bhutan beginnen te volgen. Zo kunnen Finnen gratis lessen over geluk volgen. En zelfs bij Nederlandse scholen begint het te komen. Lespakketten over geluk worden nu al op groeiende schaal aangeboden aan basis- en middelbare scholen.

Daarbij maakt de VN sinds een aantal jaar ook gebruik van een geluksindex (ook een soort Bruto Binnenlands Geluk zoals in Bhutan).

Lees ook: Deze bestemmingen zijn heaven on earth voor introverten (die rust!)

Of we nu heel het land om moeten gooien met nieuwe plannen over educatie en zorg is misschien nog een stap te ver, maar het maken van een aantal dimensies lijkt een goede stap. Net als in Bhutan kunnen nieuwe wetten aan de dimensies getoetst worden.

Op deze manier komen wetten die goed zijn voor het geluk van de bevolking gemakkelijker door de Tweede Kamer en kunnen wetsvoorstellen die hier niet aan bijdragen beter geweerd worden.

Overigens is Nederland een gelukkig land. Het land staat op plek 6 van gelukkigste landen ter wereld, maar een klein extra oogje voor het BBG kan nooit kwaad.

Leren van andere landen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️