Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 27 okt 2020
Leestijd: 4 minuten

Last van kriebelhoest? 7 natuurlijke manieren om kriebel in je keel te verhelpen

Kriebelhoest is één van die typische kwaaltjes waarmee je sneller krijgt te dealen nu de herfst is gevallen. Zo’n droge en irritante kriebel in je keel waar je weinig aan kan doen. Tenminste, dat zou je denken. Deze natuurlijke remedies helpen je wellicht van je kriebelhoest af!

Kriebelhoest komt vooral veel in de herfst voor en wordt daarom ook wel een herfstkwaaltje genoemd. Een kriebelhoest ofwel droge hoest kan heel vervelend zijn, omdat het vermoeiend is om steeds te hoesten en de hoest je daardoor van je slaap houdt. Want als je eenmaal begint met hoesten, is het heel lastig om ermee op te houden.

En daarnaast: hoe meer je hoest, hoe meer je slijmvliezen beschadigen.

De oorzaak van kriebelhoest

Een kriebelhoest wordt veroorzaakt door een irritatie in de luchtwegen en of de slijmvliezen. Een kriebelhoest is overigens ook één van de eerste symptomen van een griep of verkoudheid. Zo’n kriebelhoestje kan trouwens ook het gevolg zijn van roken of een stoffig huis.

Eigen is hoesten zo slecht nog niet: je lichaam hoest om je luchtwegen weer schoon te krijgen. Een goed mechanisme natuurlijk, maar wel vervelend want een kriebelhoest is erg vermoeiend zijn.

Tips om kriebelhoest te verhelpen

Er zijn een aantal natuurlijke manieren om van je kriebelhoest af te komen zonder dat er medicijnen aan te pas hoeven te komen:

Schone lucht

Omdat een kriebelhoest wordt veroorzaakt door irritatie in de luchtwegen, wil je zorgen dat je altijd schone lucht hebt in huis. Zet de ramen (even) open en dan vooral in de slaapkamer. Zo heb je frisse lucht terwijl je slaapt.

LeestipVoorkom verkoudheid en irritaties: 7 tips om de lucht in huis te reinigen

Bevochtig de lucht

In de herfst en de winter wordt de lucht droger in huis waardoor je sneller last kan krijgen van een droge keel. Zorg daarom dat de lucht goed bevochtigd blijft. Dat kan met een humidifier of door een bakje met water aan de verwarming te hangen. Daarmee zorg je er ook voor dat je minder snel last krijgt van een droge huid!

Verkoel je keel

De kriebel en pijn in je keel vermindert zodra je iets kouds eet of drinkt. Denk aan ijskoud water of een ijsje. Maar let op: heb je alleen een schrale keel, dan wil je je keel juist verzorgen met iets warms. Bijvoorbeeld thee met honing.

Health tip: Hoe een (korte) strandwandeling wonderen kan doen voor je gezondheid

Honing

Honing is een wondermiddel als het gaat om kwaaltjes in je keel. Honing heeft namelijk een ontstekingsremmende werking en is ontzettend zacht. Een theelepeltje honing per dag kan wonderen doen.

Manukahoning is de superhoning onder de honings, voornamelijk afkomstig uit Nieuw-Zeeland, en heeft een helende werking. Houd de honing zolang mogelijk achterin je keel zodat de honing zolang mogelijk z’n werk kan doen.

Water drinken

Water drinken verkoelt en ‘smeert’ de keel waardoor de irritatie in je keel zal verminderen. Tip: vul een waterfles en houd die altijd bij de hang en/of heb standaard een glas water naast je. Ook als je naar bed gaat.

Lekkere waterrecepten: Meer water drinken wordt een makkie met deze 10 infused water-recepten

Tijmthee

Last van kriebelhoest? Dan wil je flink wat tijmthee drinken. Tijm bevat namelijk zogeheten looistoffen die kunnen voorkomen dat bacteriën op je slijmvliezen terecht komen. Daarnaast bestaat tijm uit oliën die de kriebel in je keel tegengaan.

Tijmthee maak je makkelijk zelf door wat takjes tijm in gekookt water te laten trekken. Laat het goed intrekken en drink ‘m langzaam op (zodat de tijm goed z’n werk kan doen).

Ook interessant: Verkouden? Met deze natuurlijke huismiddeltjes ben je zo van je verkoudheid of griepje af

Stoombad of hete douche

Omdat een kriebelhoest wordt veroorzaakt door een droge keel is het zaak je keel te bevochtigen. Een goede manier om dat te doen is door een stoombadjes te nemen of een hete douche. De vochtige lucht helpt goed tegen een kriebelhoest!

Merk je dat je kriebelhoest na deze natuurlijke remedies nog steeds aanblijft? Neem dan contact op met je huisarts.

Zo verstek je je immuunsysteem:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️