Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 18 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Voorkom verkoudheid en irritaties: 7 tips om de lucht in huis te reinigen

Mensen in Westerse landen zitten gemiddeld 90 procent van de tijd binnen, en in de winter is dat natuurlijk alleen maar meer. Klinkt heel fijn, met een boek en thee onder een dekentje op de bank, maar er zitten ook nadelen aan.

De lucht in huis is nou eenmaal veel vervuilder dan de buitenlucht – zelfs als je in een grote stad woont, ja. Daarvan kun je allergische reacties krijgen of verkouden worden, en je kunt je vast voorstellen dat het aantal bacteriën daardoor niet afneemt.

7x tips om de lucht in huis te reiningen

Ook veel meubels en andere huishoudelijke producten zijn gemaakt met slechte chemicaliën. Daar kun je niet zoveel aan doen, behalve misschien bij volgende aankopen stoffen als pvc, voc en triclosan vermijden. Maar je kunt de lucht in je huis wél al regelmatig reinigen.

1. Zet de ramen open

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar toch zijn open ramen nog steeds erg ondergewaardeerd. Immers: open ramen zijn koud, en we zijn al snel bang dat er bijvoorbeeld wordt ingebroken.

Maar je raam op een kiertje zetten als je gewoon in een andere kamer in huis bent, heeft al heel veel effect. Een open raam is de meest effectieve manier om je huis te reinigen: de schone lucht kan zo de vieze lucht vervangen. Direct zonlicht is ook een manier om bacteriën tegen te gaan.

2. Maak regelmatig schoon

Nog zo’n inkoppertje, maar wat veel mensen niet weten, is dat meubels chemicaliën kunnen afgeven. Naast regelmatig stofzuigen, is het dus ook belangrijk om af en toe met een microvezeldoekje over je meubels heen te gaan.

Tip: Maak je eigen schoonmaakmiddelen

Niet (alleen) voor het stof, maar juist voor andere bacteriën die de lucht kunnen vervuilen. Vervang ook je schoonmaakmiddelen door natuurlijkere varianten: van de meeste standaard producten wordt je neus niet per se blij.

3. Verwijder de luchtverfrissers

Huh, maar luchtverfrissers zijn toch juist goed voor je huis? Ik hoor het je denken, maar ik moet je teleurstellen. Luchtverfrissers geven je huis misschien een betere geur, maar dat betekent nog niet dat de lucht in huis er ook daadwerkelijk beter door wordt.

Integendeel, vaak zijn ze hartstikke chemisch, en dat doet de lucht die je inademt niet veel goeds. Natuurlijke luchtverfrissers zijn uiteraard wel een ander verhaal.

4. Ga wél voor een luchtontvochtiger

Hoe vochtiger je huis is, hoe sneller er schimmels zullen groeien. Niet de bedoeling! De luchtvochtigheid in huis is het gemakkelijkst te regelen met een luchtontvochtiger, een apparaatje dat daar speciaal voor gemaakt is.

Het kan ook geen kwaad om luchtfilters die je waarschijnlijk al hebt, zoals de afzuigkap, een keer (of regelmatig) goed schoon te maken.

5. Geef je huisdieren een wasbeurt

Haren van honden of katten zorgen niet alleen voor een muffe geur in huis, maar kunnen ook allergische reacties opwekken (zelfs als je niet per se allergisch bent voor je huisdieren). Als je huisdieren hebt, stofzuig dan nóg regelmatiger je bank en was je huisdieren met speciale shampoo.

Lees ook: Is het nou wel of geen goed idee om met je huisdier in bed te slapen?

6. Steek de open haard niet te vaak aan

Weet je nog, die situatie van boek-thee-dekentje dat ik net schetste? Grote kans dat je daar een open haard bij dacht – zelfs als je die zelf helemaal niet hebt.

Mocht je ‘m wél hebben, dan is het dus ook verleidelijk om hem aan te steken bij de minste of geringste kou. Maar hoewel de open haard heerlijk ruikt en lekker warm is, is het ook een bron van fijnstof. En daar zijn je longen dan weer niet zo blij mee. Ook roken in huis is uiteraard niet zo handig.

7. Koop ‘luchtverfrissende’ planten

We kunnen natuurlijk zelf de lucht in huis reinigen, maar we kunnen het ook gewoon laten doen door planten. Planten halen slechte stoffen als benzeen, formaldehyde en trichlooretheen uit de lucht.

Ook interessant: Keuzestress op gebied van planten? Deze plant past bij je enneagram type

Sommige varianten zijn hier extra goed in, en kunnen daarmee klachten als hoofdpijn, allergische reacties, duizeligheid, vermoeidheid en ademhalingsproblemen sterk verminderen of oplossen.

Welk soort groen je moet hebben? Dat lees je hier.

Meer over gezondheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️