Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Welzijn 18 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Leren van de Zweden: drink eens wat bewuster alcohol

Zweden komt op een heleboel vlakken dicht in de buurt van het ideale land. Onder andere op het vlak van gelijkheid en onderwijs kunnen we veel van het Scandinavische land leren, maar ook qua duurzaamheid doen ze het goed. In deze rubriek laten we je zien wát de Zweden dan precies zo goed doen. 

Bewust omgaan met alcohol; waar dat tijdens Dry January nog hot topic is, lijkt dat – in alle eerlijkheid – momenteel een beetje naar de achtergrond verdwenen. Tot ik laatst een interessante blogpost las van de Zweedse blogster Flora Wiström.

Daarin kaartte ze het belang van een nieuw Zweeds woord aan: een woord om aan te geven dat je bewust omgaat met alcohol en waarmee je makkelijker alcohol in gezelschap kan weigeren.

Bewust omgaan met alcohol is iets wat de laatste jaren steeds meer onder de aandacht komt: denk maar aan Dry January of begrippen als sober curious. En dat is zo gek nog niet, want als je weet hoe schadelijk de effecten van alcohol zijn dan is het eigenlijk niet meer dan logisch dat je bewust omgaat met het gebruik ervan.

Alcoholcultuur

Toch leven we in een cultuur waarin de schadelijke effecten van alcohol vaak worden overschaduwd door het plezierige aspect. Alcohol hoort nu eenmaal bij feest, gezelligheid, festivals, borrelen en lekker uit eten gaan.

Lees ook: 10 redenen waarom (soms) stoppen met alcohol drinken goed voor je is

Heb je een keer te diep in het glas gekeken? Dan wordt daar nog eerder om gelachen dan dat men afkeurend wijst op de schade die je aan je lichaam hebt toegericht.

Ik alcoflex, jij alcoflext,…

In Zweden hebben ze daarom geopperd om een woord te bedenken waarmee je aangeeft dat je bewust drinkt: alkoflexar (laten we het nu even vernederlandsen en alcoflexen noemen). Het principe is als volgt:

“Wil je wit of liever rood?” – “Geef mij maar een mocktail, ik alcoflex“.

Met één woord geef je aan dat je alcohol niet als een vanzelfsprekende keuze beschouwt, maar liever bewust kiest wanneer wel en niet. Met één woord geef je aan dat je je bewust bent van de (schadelijke) effecten van alcohol op je lichaam, maar dat het geen zwart-wit keuze is in die zin dat je alcohol ook weer niet volledig wil schrappen.

Het belang van één woord

Je zou nu kunnen zeggen: wat is de meerwaarde van zo’n woord? Je kan toch ook gewoon uitleggen dat je bewust niet te veel alcohol wil drinken? Toch is het belang van één woord in de context van een attitudeverandering niet te onderschatten, stellen de Zweden.

Lees ook: Waarom een maand zonder alcohol onzin is

Denk maar aan het woord flexitariër. Vorige eeuw zou je nog met man en macht moeten uitleggen waarom je minder vlees wil eten, waarbij de kans groot was dat daar vragen over werden gesteld. Vandaag de dag is daar gewoon één makkelijk woord voor: ik ben flexitariër. En wie kijkt daar inmiddels nog van op? Het belang van een ingeburgerd en veelgebruikt woord is dus een cruciaal onderdeel voor een attitudeverandering.

Tot zover bestond dat woord nog niet in het Nederlands, al mag daar wat ons betreft verandering in komen. Ga jij voortaan vaker alcoflexen?

Meer leren van de Zweden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️