Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 4 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Ben jij al sober curious? Dit is waarom we massaal bewuster gaan drinken

Jarenlang was het écht niet cool om níet te drinken. Zeker onder jongeren werd drinken verheerlijkt en was dronken worden doodnormaal. Maar inmiddels lijkt de manier waarop we naar drinken kijken te zijn geëvolueerd, mede dankzij de groeiende aandacht voor wellness en self-care. Opeens is niet drinken een beetje cool, zelfs sexy geworden.

Dry January is afgelopen, maar de trend van het niet of minder drinken zet bij veel mensen gewoon door en de horeca speelt hierop in.

Bij Kookabarra in Utrecht is er een alcoholvrij drank pairing menu (van bio limo tot sappen en kombucha) en bij Wils in Amsterdam (hét nieuwe restaurant van Amsterdam) krijg je bij binnenkomst geen champagne maar kan je zelf Kombucha tappen. “Elk restaurant dat zichzelf serieus neemt in Nederland, schenkt alcoholvrije cocktails,” aldus Nancy van Batenburg, hoofdredacteur van CULY.nl.

Sober is sexy

Na de alcoholvrij biertjes, zijn ook de alcoholvrije wijnen en 0%-gedistilleerde dranken in opkomst. Tevens zijn er steeds meer sober influencers, die hun alcoholvrije boodschap op sociale media verspreiden. Check de hashtag #soberissexy en je vindt meer dan 535.000 posts op Instagram. Dus we kunnen wel stellen dat ‘sober curious’ officieel een trend is. Maar waarom is dat het eigenlijk?

Lees ook: ‘The Truth About Alcohol’ laat zien hoe alcohol ons lichaam nou echt beïnvloedt

We hebben ‘sober curiousity’ te danken aan de millennials. Afgelopen decennia is deze generatie opgegroeid met avocadotoast, boerenkool en gemberthee. Ze leerden dat ‘je lichaam een tempel is’ en dat alcohol en drugs een hoop dingen kapot kunnen maken. Daardoor zijn ze steeds meer vragen gaan stellen bij het gebruik ervan: wat is het nut? Wat levert het op? En is het dat allemaal wel waard?

Alcohol is niet zo onschuldig

Als je er echt over gaat nadenken is het natuurlijk ook te krankzinnig voor woorden dat we met een dikke kater wakker worden, wetende dat het door de alcohol komt, en het de volgende keer gewoon weer doen. En weer. En weer. Terwijl we allemaal wel eens ‘s ochtends tegen onszelf hebben gezegd dat we nóóit meer gingen drinken. Het lijkt wel alsof we zo geconditioneerd zijn dat we het moeten doen, omdat het nou eenmaal bij het volwassen leven hoort.

Slogans als ‘rosé all day’ en ‘de 5 zit in de klok’ hebben daar ook invloed op. Jarenlang werd ons gedrag daardoor gerechtvaardigd en kreeg drinken een heel blij, succesvol en sexy imago. Terwijl mensen zich nu eindelijk realiseren dat het allemaal niet zo onschuldig is en alcohol een hoop schade kan aanrichten. Volgens de World Health Organization is het aantal drinkers in de wereld al zo’n 5 procent gedaald sinds 2000 en dat komt voornamelijk door de jongeren.

Geen strenge regels, maar een inclusieve beweging

Auteur Ruby Warrington en uitvinder van de term ‘sober curious’, legt uit dat het letterlijk betekent dat je nieuwsgierig bent naar het niet-drinken. Dat je ervoor kiest om elke impuls, uitnodiging en verwachting te bevragen en dat je niet gedachteloos meegaat in de dominante drinkcultuur.

Het gaat er niet om dat je helemaal nooit meer drinkt, maar dat je bewust wordt van het alcoholgebruik. Dus het is geen AA-club met strenge regels, maar meer een inclusieve culturele beweging.

Aangezien steeds meer mensen de yoga, mindfulness en plantbased diëten gaan omarmen, zal ook de sober curiousity steeds populairder worden. Generatie Y wordt ook wel de ‘nuchtere generatie’ genoemd, aangezien zij het niet-drinken volledig hebben geaccepteerd en meer aanvaardbaar hebben gemaakt. Het past helemaal bij de trend van yogaretraites, meditatiesessies en boekenclubs.

Sober curious is een gezonde keuze

De gezondheidsproblemen die alcohol met zich mee kunnen brengen (van hartaandoeningen en leveraandoeningen tot dysfunctie van het immuunsysteem en kanker) zijn niet mis. Al zijn sommige experts van mening dat een glas rode wijn per dag goed is voor het hart. Maar wij weten in ieder geval één ding zeker: sober curious en dus ‘bewust drinken’ is een hele gezonde keuze!

Meer over alcohol?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️