Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Psyche 9 nov 2019
Leestijd: 4 minuten

Keuzestress op gebied van planten? Deze plant past bij je enneagram type

Weet je nog niet zeker welke plant je in huis moet halen? Bepaal je keuze dan eens aan de hand van je enneagramtype. Dan weet je zéker dat jouw nieuwe kamerplant goed bij je past.

Onlangs legden we uit de term enneagram betekent. Het is een (niet wetenschappelijk bewezen) persoonlijkheidsmodel dat zich met bewust én onbewust gedrag bezighoudt. Hier kan je een enneagramtest doen op te kijken welk type jij bent.

Jouw kamerplant bepalen op basis van je enneagramtype

Heb je de test volledig ingevuld? Dan zie je vervolgens welk enneagramtype jij bent. Er zijn in totaal 9 verschillende uitkomsten:

  • Type 1: Perfectionist (realistisch, consciëntieus, grondig en principieel)
  • Type 2: Helper (warm, betrokken, hulpvaardig en verzorgend)
  • Type 3: Presteerder (energiek, optimistisch, zelfverzekerd en doelgericht)
  • Type 4: Romanticus (gevoelig, warm en scherpzinnig)
  • Type 5: Waarnemer (introvert, leergierig, analytisch en inzichtelijk)
  • Type 6: Loyalist (verantwoordelijk, betwijfelend, betrouwbaar en loyaal)
  • Type 7: Avonturier (energiek, levendig en optimistisch)
  • Type 8: Leider (direct, onafhankelijk, zelfverzekerd en beschermend)
  • Type 9: Vredestichter (ontvankelijk, goedaardig en ondersteunend)

Enneagram type 1? Ga voor de Krulvaren

Als type 1 jouw uitslag was, is de kans groot dat je realistisch en principieel bent. De Krulvaren is jouw match made in heaven, want de Krulvaren is hartstikke principieel. De plant is niet giftig voor huisdieren of kinderen, heeft geen speciale verzorging nodig én zuivert de lucht.

Enneagram type 2? De Monstera Deliciosa in jouw kamerplant

Ondanks zijn populariteit van de laatste jaren is de Monstera Deliciosa niet de allermakkelijkste kamerplant. Hij houdt niet van felle zon, wil regelmatig een douchebeurt om zijn bladeren schoon te krijgen en houdt van aandacht. Maar hé, jij als zorgzame helper wist dat waarschijnlijk al lang.

Een helper vindt het belangrijk om gewaardeerd te worden, en met een kamerplant als de Monstera Deliciosa gaat dat zeker lukken.

Enneagram type 3? Kies de vioolbladplant

Jij bent als presteerder doelgericht, maar ook optimistisch en energiek. Jouw ideale kamerplantenmatch is de vioolbladplant, in het Latijn ook wel Ficus Lyrata genoemd.

De vioolbladplant kan zelf nogal een persoonlijkheid hebben, maar met de juiste hoeveelheid zonlicht en wat extra aandacht is deze prachtige grote kamerplant met vioolvormige bladeren echt iets voor jou.

Enneagram type 4? Een roze mozaïekplantje

Romantischer dan een mozaïekplantje kan bijna niet. Dit schattige plantje heeft roze nerven en zijn helemaal uniek – net als jij. Dit plantje geeft jouw romantische interieur dat funky accent dat je wel kunt gebruiken.

Enneagram type 5? Ga voor de Aglaonema

Als waarnemer heb jij een kamerplant nodig waar je uren naar kunt kijken. De Aglaonema is zo’n prachtige plant waar wij geen genoeg van kunnen krijgen, mede dankzij de unieke patronen op de bladeren. Deze kamerplant heeft maar één eis: de wortels mogen niet in een laagje water blijven staan.

Er gaan geruchten dat deze kamerplant in huis halen zorgt voor wat extra geluk – maar dat durven we je niet te beloven.

> Zit jouw favoriete plant hier niet tussen? Dit zijn onze 5 favorieten kamerplanten mét hun gezondheidsvoordelen.

Enneagram type 6? Go Calathea

Er zijn ontzettend veel verschillende Calathea-soorten, maar ze hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: het zijn niet de makkelijkste kamerplanten. Calathea’s worden niet voor niets de diva’s van de plantenwereld genoemd. Maar jij, als loyalist, kan deze uitdaging aan. Daar hebben we vertrouwen in.

Enneagram type 7? Een cactus is de beste keuze

Als avontuurlijk, optimistisch persoon ben jij veel on the road. Een last-minute vakantie hier, een reisje daar, zo nu en dan een (weekend) festival… en tijdens deze spontane keuzes heb je dus echt geen tijd om over je planten na te denken.

De cactus vindt dat gelukkig geen probleem. Een cactus kan je met gemak 2 maanden alleen laten, en als je jaloersmakend bruin terug komt van je rondreis door Thailand staat de cactus je even vrolijk als altijd op te wachten.

Enneagram type 8? De orchidee wordt jouw challenge

Als jij enneagram type 8 als uitslag kreeg, dan ga je geen uitdaging uit de weg. Jij bent nanelijk een echte leider. De Orchidee is wat ons betreft daarom de challenge waar jij naar op zoek bent. Het mooi houden van de high-maintenance Orchidee is namelijk niet makkelijk, maar jij weet als zelfverzekerd persoon zeker dat het jou wél gaat lukken.

Enneagram type 9? Verzorg een lepelplant

De lepelplant wordt in het Engels peace lily genoemd. Niet zo gek dus dat dit dé kamerplant voor jou is, vredestichter. De lepelplant is ontzettend makkelijk in de verzorging (één keer per week een klein scheutje water), en zal je belonen met prachtige bloemen.

Meer persoonlijkheidstesten doen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Apartment Therapy

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Keuzestress op gebied van planten? Deze plant past bij je enneagram type
Sluiten