Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Welzijn 12 mei 2020
Leestijd: 4 minuten

Versterk je gezondheid met supplementen: dit zijn onze 4 aanraders

Een gezonde voeding is de basis van alles, dat staat buiten kijf. Zoals het Voedingscentrum zegt: eet gevarieerd en ga voor 250 gram groenten en 2 stuks fruit per dag (en het liefst nog meer, vertelt orthomoleculair deskundige Anne de Meulmeester ons). Jouw voedingsstoffen uit groente en fruit halen, is immers het beste wat je voor je lijf kan doen.

Toch zeggen sommige orthomoleculaire geneeskundigen dat we al onze vitamines en mineralen niet meer uit onze voeding kunnen halen en dat we supplementen nodig hebben als aanvulling op ons eetpatroon.

Voedingssupplementen zijn vaker nodig

Dit heeft te maken met onder andere een veranderde landbouw. De grond is verarmd en de productie moet sneller, waardoor de producten minder vitamines en mineralen bevatten, vertelt Tessa van der Steen ons in een eerder artikel.

Daarnaast zijn we in ons leven steeds meer onderhevig aan aan stress en straling, sporten we meer, zijn we misschien een veganistisch dieet gaan volgen, en zo zijn er nog meer redenen waarom ons lichaam die nodige vitamines en mineralen niet meer zelf aan kan maken.

Let wel: dit betekent niet dat je te pas en te onpas naar een voedingssupplement kan grijpen. Welke voedingssupplementen nodig zijn, hangt erg af van jouw situatie.

Eet je bijvoorbeeld geen dierlijke producten, dan heeft jouw lichaam waarschijnlijk baat bij extra vitamine B12 en ijzer. Maar meer vitamines slikken dan nodig is en dan de ADH is niet verstandig en kan schadelijk zijn.

Ook interessant: Slik jij voedingssupplementen? Een heldere uitleg én een rijtje van onze favorieten

Er zijn een aantal voedingssupplementen die je lichaam nodig heeft, maar die je moeilijk uit je voedingspatroon kan halen. Dan kan het verstandig zijn om soms – in de juiste mate – een supplement te slikken.

Omdat het lastig is om zelf een inschatting te maken van jouw situatie en de supplementen die je nodig hebt, doe je er goed aan om advies in te winnen bij een expert en je waardes te laten checken.

Supplementen bijslikken

Toch zijn er een aantal vitamines waar veel mensen baat bij hebben. Zo schreven we eerder dat slechts 2 procent van de Nederlands eet volgens de Richtlijnen Goede Voeding, en dus kampt met tekorten die aangevuld moeten worden. Dit zijn met name Vitamine D, C, B12 en Omega 3.

Vitamine D

Vitamine D wordt voornamelijk door blootstelling aan de zon aangemaakt. De huid absorbeert de zonnestralen en het lichaam zet dit om in vitamine D. Het is prachtig hoe de natuur werkt, maar helaas doet de zon – met name in Nederland – niet al te vaak gezellig mee.

In Nederland maken we dus beperkt vitamine D aan. Daarnaast zijn er ook nog een aantal groepen mensen die hier extra baat bij hebben, zoals oudere vrouwen, kinderen tot 4 jaar en mensen met een donkere huidskleur. Het kan dan verstandig zijn om vitamine D bij te slikken.

Ook interessant: Wel of geen vitaminen bijslikken? De feiten en fabels over voedingssupplementen

Vitamine C

Vitamine C haal je uit groente en fruit. Volgens het Voedingscentrum is extra vitamine C bijslikken niet nodig. Toch wordt het wel vaak aangeraden, omdat we leven in een tijd waarin onze lichamen onderhevig zijn aan veel (fysieke en mentale) stress. Ons immuunsysteem heeft dan baat bij extra vitamine C.

Daarnaast hebben we als mens zo’n 3000 mg vitamine C per dag nodig. Ter verduidelijk: in één kiwi zit 90 mg. Het kan daarom verstandig zijn om vitamine C bij te slikken.

Omega 3

Omega 3 halen we vooral uit vette vis. De meeste mensen eten alleen niet genoeg (of geen) vis om aan de benodigde omega 3-vetzuren te komen. Wat we wél genoeg (en soms teveel) binnenkrijgen, is omega 6. Omega 3 suppletie is daarom aan te raden om de vetzuren aan te vullen en de balans tussen Omega 3 en 6 weer ter herstellen.

Voor vegetariërs en veganisten: vitamine B12 en ijzer

De manier waarop we vitamine B12 binnen krijgen, is door het eten van dierlijke producten. Voor veganisten is het dus belangrijk om dit aan te vullen.

Dit kan middels vitamine B12 suppletie, maar ook door vleesvervangers of andere producten te eten waar B12 aan is toegevoegd. Ook doen sommige mensen er goed aan om extra ijzer te slikken.

Teveel is niet goed

En zoals je moeder vroeger ook altijd zei: alles waar ‘te’ voor staat is nooit goed. Dat geldt ook zo voor het slikken van supplementen.

Meer supplementen slikken is niet per se beter voor je lijf. Een overschot aan vitamines of mineralen kan ook klachten opleveren. Als jij elke dag 100% binnenkrijgt van alle vitaminen en mineralen die je dagelijks nodig hebt, is dat perfect. Meer dan dat heb je niet nodig.

Twijfel je of je genoeg vitaminen en mineralen via je voeding binnenkrijgt? Laat je waarden ‘s checken bij de huisarts of ga in gesprek met een orthomoleculair voedingsdeskundige. Wil je er meer over lezen? Dan raden we het boek De supplementenwijzer van Juglen Zwaan aan.

Dit vind je misschien ook interessant:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️