Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Welzijn 28 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit is de beste manier om te stoppen met roken (klaar voor je laatste trek?)

Roken is verslavend. Volgens het Trimbos Instituut leidt het al snel tot gewenning en vrij snel tot lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid. Als je wil stoppen moet je het dus goed aanpakken. De vraag is: hoe?

In grote lijnen zijn er eigenlijk twee manieren om te stoppen met roken. De eerste is om cold turkey te stoppen. Je gooit alle pakjes peuken die je nog hebt liggen in de prullenbak en zweert erbij nooit meer een sigaret aan te zullen raken. De tweede methode is iets minder heftig. In plaats van direct te stoppen bouw je het langzaam af, zodat je er geleidelijk aan kunt wennen. Maar of dat ook effectief is?

Kans van slagen

Een nieuwe studie gepubliceerd in Annals of Internal Medicine heeft onderzocht met welke methode je de grootste kans van slagen hebt: abrupt stoppen met roken of gedurende twee weken steeds minder roken en uiteindelijk stoppen.

Lees ook: Herken jij je in deze eigenschappen? Dan ben je extra verslavingsgevoelig

De proefkonijnen waren 700 Engelsen die in het dagelijks leven minstens 15 sigaretten per dag rookten, maar nu voor eens en voor altijd wilden stoppen.

De resultaten

Het blijkt maar weer dat stoppen met roken (vooral op de lange termijn) verdomd lastig is. Na vier weken had de helft van de deelnemers alweer een peuk opgestoken en minder dan een kwart van de deelnemers hield het na 6 maanden nog vol.

Must read: Telefoonverslaving? Ga dan 21 dagen cold turkey (blijkt uit onderzoek)

Wel was er een verschil zichtbaar tussen de twee methoden. De groep die abrupt was gestopt was meer succesvol (zowel na vier weken als na zes maanden) dan de groep die er twee weken de tijd voor kreeg.

Dus wil je stoppen met roken? Houd het dan bij één laatste trek.

Meer over roken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️