Kim van den Oord
Kim van den Oord Welzijn 28 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

Waarom je misselijk kan worden na een work-out

Na een stevige work-out ploffen we vaak het liefst met een voldaan gevoel onderuit op de bank. Maar helaas is dit niet altijd mogelijk, want veel sporters ervaren na een (intensieve) work-out vaak een gevoel van hevige misselijkheid. Hoewel misselijkheid na het sporten voor sommigen een nog vrij onbekende bijwerking kan zijn, komt het vaker voor dan we denken. Hoe kan het dat we misselijk worden na een work-out en wat kunnen we doen om dit te voorkomen? 

Voel jij je wel eens misselijk na het sporten? Dit is in de meeste gevallen niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken. De misselijkheid is te verklaren door een simpele fysiologische reden.

Misselijk na het sporten?

Misselijkheid tijdens of na het sporten heeft alles te maken met ons maag-darmstelsel. Doordat ons bloed flink begint te pompen tijdens een training krijgt het spijsverteringskanaal het zwaar te verduren.

Tijdens een work-out stuurt ons lichaam ons bloed voornamelijk naar spieren toe om zuurstof en voedingsstoffen te transporteren. Hierdoor blijft er minder bloed over om naar je maag en darmen te circuleren, wat kan leiden tot misselijkheid en soms zelfs braken.

Kort samengevat krijgt ons maag-darmstelsel tijdens een work-out dus onvoldoende ondersteuning, omdat ons lichaam bloed verplaatst naar de plek waar het het meest nodig is.

Lees ook: Je darmen zijn je tweede brein: welke invloed heeft je buik op je geluksgevoel?

Welke trainingen veroorzaken misselijkheid?

Elke training waarbij je fysieke inspanning verricht, kan leiden tot misselijkheid gedurende of juist na een work-out. Maar over het algemeen ervaren we sneller misselijkheid bij trainingen waar we extra veel van ons lichaam vragen en net even wat harder pushen.

Lees ook: Zo blijf je mentaal sterk als je (tijdelijk) niet kunt sporten

Trainingen die harder of langer duren dan wat je gewend bent, kunnen dus een bepaald risico vormen. Dat kan een HIIT-circuit zijn (hoge intensiteit intervaltraining: it’s in the name), maar ook sprints, een tempo-run of een duurloop.

Misselijkheid na sporten voorkomen

Ook als je nooit sport en ineens begint met (intensief) trainen kan je misselijkheid ervaren omdat je lichaam hier nog niet aan gewend is.

Wil je beginnen met (intensiever) trainen? Start dan rustig op zodat je lichaam hier langzaam aan kan wennen. Dit kan al een hele hoop schelen en misselijkheid tijdens of na een work-out voorkomen.

Maar naast de intensiteit van je training kan ook voeding zorgen voor een misselijk gevoel bij sporten. Zo stelt inspanningsfysioloog Joel Seedman dat “het hebben van een teveel voedsel en vloeistoffen in de maag voor het sporten misselijkheid kan veroorzaken, simpelweg omdat er onvoldoende bloed in de maag circuleert om een ​​optimale spijsvertering te bevorderen”.

Het is daarom verstandig om vóór het sporten slechts een kleine, lichte snack te nemen en na het trainen ook nog minstens een uur te wachten voordat je weer begint met eten.

Wat kan te doen bij misselijkheid?

Heb je nou toch last van misselijkheid gekregen tijdens of na het sporten? Probeer dan je trainingsintensiteit terug te schroeven.

Houd er rekening mee dat constant misselijk voelen na een training een teken kan zijn dat je jezelf misschien een beetje overschat en het tijd is om wat gas terug te nemen.

Ook is het goed om na een training even langzaam uit te lopen, stelt Seedman: “Na een training in een langzaam tot gematigd tempo rondlopen is één van de beste dingen die je kunt doen om misselijkheid als gevolg van lichaamsbeweging tot een minimum te beperken, zelfs als het al is begonnen.”

Zijn andere advies luidt dat het wellicht verstandig kan zijn om je trainingsroutine eens te wijzigen. Als je bijvoorbeeld een intensieve training van het bovenlichaam doet, doe het die dag erop dan rustig aan op je onderlichaam. Zo verdeel je je inspanning en zorg je ervoor dat je maar op één gebied intensief traint.

Dit vind je vast ook leuk: Waarom hard sporten slecht is voor je lichaam

Leer je eigen grenzen kennen

Misselijkheid kan vervelend zijn en je er misschien van weerhouden om een nieuwe training te starten. Maar over het algemeen zal het geen pijn doen en is het in de meeste gevallen vrij onschuldig.

Vooral als je misselijkheid binnen 60 minuten afneemt, is er volgens Seedman geen reden om je zorgen te maken om misselijkheid na het sporten.

“Als je constant misselijk wordt na een training of het blijft hangen,” zegt hij, “wil je misschien door een arts worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat er niets anders aan de hand is, want het laatste dat je wilt is dat je fitnessmaling ontspoort door je ziek te voelen elke keer.”

Leer dus langzaam je eigen grenzen kennen en voel je steeds beter aan wat wel en niet mogelijk is bij een training. Maak je je toch zorgen? Dan kan het natuurlijk nooit kwaad om het een keer te laten controleren.

Meer over sporten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️