Rosa Bertram
Rosa Bertram Beweging 11 jun 2019
Leestijd: 3 minuten

Waarom trillen je spieren als je aan het sporten bent (en vooral tijdens pilates en barre)?

Je staat in de plank – zoals je dat natuurlijk wel vaker doet – en je lichaam begint te schokken. Je armen beginnen te trillen en je buik eigenlijk ook. Geen idee wat je lichaam precies doet, maar het voelt goed. Althans, goed is misschien niet het juiste woord. Maar is in elk geval zó zwaar dat dit het punt is vanaf wanneer je het nog maar even kan volhouden. Hoe zit dat eigenlijk?

Vooral bij sporten waarbij je bepaalde poses voor een tijdje moet aanhouden, begint je lichaam als een gek te trillen. Vooral bij yoga, barre of pilates gebeurt het.

Trillen bij het sporten: why?

Sporten als pilates, yoga en barre (een soort combi van pilates, yoga en ballet) worden steeds populairder. Wie ook weleens een barre- of pilatesklasje heeft gevolgd, kan het beamen: terwijl je met je benen wijd staat en zakt tot een squadpositie, voel je het direct. Je bovenbenen beginnen te trillen.

Een pilateslerares vond het ooit leuk om hier een wedstrijdje van te maken en liet ons welgeteld 4 minuten in deze positie staan. Toen kwam ik erachter dat als je lichaam trilt, je best nog even door kan gaan. Maar hoe werkt dat dan precies, dat trillen van je spieren? Betekent dat dat je sterker wordt?

De oorzaak van trilende spieren

MindBodyGreen vroeg het een expert, en wat bleek? Wanneer je spieren beginnen te schudden tijdens een training, is dat eigenlijk hetzelfde effect als wanneer je shaky bent ná een training. De oorzaak is een lage bloedsuikerspiegel of simpelweg vermoeidheid.

Lees ook: Waarom sporten en bewegen zo goed is voor je hersenen

Als je trilt tijdens het sporten, betekent het dat je weinig glycogeen hebt of je spieren gewoon moe zijn. Per lichaam is dat heel verschillend, bij de een worden de spieren nou eenmaal sneller moe dan bij de ander.

Waarom meer bij pilates en barre?

Soms lijkt het alsof je bij sporten als pilates en barre veel sneller staat te trillen op je benen dan bij andere sporten. Dat komt (gelukkig) niet omdat je spieren niet sterk genoeg zijn of niet vaak genoeg gebruikt worden, maar omdat we sommige spieren ‘isoleren’ en sneller uitputten dan bij andere vormen van beweging. Aha.

Bij sporten als pilates, barre en yoga sta je voor langere tijd in één houding en dat zorgt ervoor dat je spieren sneller moe worden en k.o. gaan. Is dat iets slechts? Zeker niet. Als je sterker wilt worden is het een perfecte uitdaging voor je lichaam om in vorm te komen. Je beschadigt je weefsel, zodat je lichaam opnieuw, sterker weefsel kan opbouwen. Het eten van eiwitten (ken je deze vegan eiwitten al?) na je training helpt daarbij. En dat beschadigen van je spieren is de ‘pijn’ die je voelt tijdens het trillen.

Trillen is zo slecht dus niet, sterker nog: het is een teken dat je op weg bent sterker te worden!

Luister nu ook naar Bedrock

Ben je – net als wij – op zoek naar een gelukkig en gezond leven, maar zie je soms door de bomen het bos niet meer? Dan is onze podcast Bedrock Talks een perfecte match voor jou! Rosa en Lisanne interviewen in de tweede aflevering orthomoleculair voedingsdeskundige Anna de Meulmeester.

Spoiler: Anne geeft het antwoord op de vraag hoe je nou écht gezond leeft, helpt voedingsmythes de wereld uit én onthult hoe je bepaalde ziektes zou kunnen voorkomen door het eten van de juiste voeding!

Tip: Luister en volg Bedrock Talks via Spotify en iTunes & Apple Podcasts!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Waarom trillen je spieren als je aan het sporten bent (en vooral tijdens pilates en barre)?
Sluiten