Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 26 jul 2020
Leestijd: 3 minuten

Hoe een (korte) strandwandeling wonderen kan doen voor je gezondheid

Een strandwandeling maken is voor (bijna) niemand een straf. Uitwaaien op het strand, het klotsen van de zee, weinig mensen om je heen en als je een beetje geluk hebt een zonnestraal en een mooie zonsondergang.  Een heerlijk gevoel dat je bijna niet kan uitleggen. Maar nu blijkt uitwaaien op het strand ook nog eens bewezen goed te zijn voor je gezondheid. 

Zelfs een korte wandeling van zo’n 20 minuten kan al wonderen doen.

Strandwandeling en je gezondheid

Dat bewegen goed is voor je gezondheid, hoeven we je vast niet meer te vertellen. Het zorgt dat je lichaam intact blijkt, je organen goed blijven functioneren en voor je mentale gezondheid is het gunstig. Maar om gezond te blijven hoe je niet enkel intensief te sporten.

Uit dit onderzoek blijkt namelijk dat het maken van een wandeling op het strand wonderen doet voor je gezondheid. Hoe zit dat?

Het onderzoek werd gericht gedaan op het effect van blauwe ruimtes op ons welzijn. Denk aan water, meren en dus stranden. Daaruit bleek inderdaad dat wanneer je regelmatig wandelt, dat een positief effect kan hebben op je algehele welzijn en je stemming.

Ook lezen: Waarom natuur een mens zo gelukkig maakt

Blauwe ruimte

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 59 gezonde volwassenen. Zij liepen gedurende een week dagelijks zo’n 20 minuten door een blauwe ruimte. Dat was niet echt een blauwe ruimte, maar het strand van Barcelona.

Een week later deden ze bijna hetzelfde, maar dan in de stad. Een week lang liepen ze dagelijks 20 minuten door de blauwe buitenlucht, maar dan zonder strand. In week 3 bleven de proefpersonen die 20 minuten binnen.

De onderzoekers keken tijdens het onderzoek naar hun humeur, welzijn, bloeddruk en hartslag. Ze concludeerden dat wie in de buitenlucht liep, zich beter voelde wat betreft zijn of haar mentale gezondheid, algehele vitaliteit en gemoedstoestand. Overigens was er weinig verschil te zien in de hart- en vaatziekten.

We hebben natuur nodig

Al vaker schreven we over hoe belangrijk natuur is voor de mens, dat we er gelukkig van worden, zelfs al bij het zien van de kleur groen. En dit onderzoek draagt dat helemaal aan bij. Tijd door brengen in de natuur is essentieel voor de mens.

Andere onderzoeken bewezen al dat tijd in de natuur doorbrengen kan zorgen voor minder angsten en stress en het zou zelfs vroegtijdig overlijden kunnen helpen voorkomen.

Vind je vast ook interessant: Waarom je aan forest bathing zou moeten doen (wij hebben 7 voordelen voor je)

Nu heb je natuurlijk geen wetenschappelijk artikel nodig om van het strand te houden, maar dit soort onderzoeken kunnen wel de overheid en de (school)systemen stimuleren hier een belangrijk agendapunt van te maken.

Nu we steeds meer druk en stress ervaren door de steeds sneller gaande maatschappij, kunnen een wandeling op het strand dus extra goed gebruiken. En na het lezen van dit onderzoek al helemaal!

Meer natuur?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️