Josje Smeets
Josje Smeets Betere wereld 19 okt 2020
Leestijd: 3 minuten

Waarom milieubewust zijn jou gelukkiger maakt

Wat is geluk precies? Je wordt tegenwoordig om de oren geslagen met nieuwe onderzoek over geluk. Ik werk al heel wat jaren als psycholoog in de wereld van geluk en haal daarmee ook veel lessen uit de praktijk. Deze leert dat met name werkgeluk heel sterk samenhangt met het gevoel van ‘iets kunnen bijdragen’ of ‘van betekenis zijn’. Wanneer je dit niet ervaart, heb je al snel het idee dat je nutteloos bezig bent. Dit verlaagt je zelfvertrouwen en kan je somber maken. Want waarom zoveel uren steken in iets dat geen enkel doel dient?

Dit werkt zo op de werkvloer, maar ook op andere vlakken in de leven die geluk beïnvloeden.

Een andere baan nemen is de oplossing, toch?

Nu draag je op de ene werkplek duidelijker ‘iets bij’ dan op de andere. De meest voor de hand liggende oplossing voor meer werkgeluk zou daarom kunnen zijn dat je van baan wisselt.

Toch is dit niet altijd de meest verstandige oplossing, simpelweg omdat er niet zoveel banen beschikbaar zijn bij organisaties die bijvoorbeeld een grote maatschappelijke bijdrage leveren, anderzijds omdat jij misschien niet de skillset hebt om bij zulke organisaties aan de slag te kunnen. Dus je moet je maar gewoon neerleggen bij het feit dat jij minder werkgeluk ervaart dan een ander? 

Lees ook: Werken in duurzaamheid? 3 tips om een baan met betekenis te vinden

Denk groot

Nee, natuurlijk niet. Er zijn nog tig andere manieren waarop jij van betekenis kunt zijn. Feit is wel, dat je het gevoel van ‘een bijdrage leveren’ het best ervaart als je groots denkt. Een hele duidelijke manier, die ook meteen zichtbaar resultaat oplevert, is wanneer je je milieubewustzijn vergroot.

Het toepassen van energieneutrale oplossingen voor je huis, het eten van minder vlees, het kopen van duurzame producten, je verplaatsen op een e-bike in plaats van met de auto: het zijn allemaal oplossingen die jou goed doen voelen over jezelf.

Meten maakt blij

Toch zul je niet alle impact gelijk aan den lijve ondervinden. Als jij bijvoorbeeld besluit flexitariër te worden, kun je je nog steeds een klein nutteloos schakeltje in het geheel voelen. Dit is anders wanneer je bijvoorbeeld zonnepanelen installeert op je dak. Dit levert een zichtbaar resultaat op: je slimme meter geeft precies aan hoeveel energie jij opwekt en teruggeeft. Daar word je blij van!

Must read: Dit gebeurt er met je lichaam en de wereld als je stopt met vlees eten

Zorg dus dat al jouw acties richting een beter milieu meetbaar worden. Reken bijvoorbeeld uit hoeveel minder dieren gedood hoeven te worden als jij een jaar minder vlees eet. En reken ook eens uit hoeveel dieren dat zijn als jij je huisgenoten, vrienden of familie kunt overhalen ditzelfde te doen. Dit doet je gegarandeerd nog beter voelen.

Neem de regie over jouw bijdrage aan Mother Earth

Gelukkig zijn hangt dus inderdaad samen met het kunnen leveren van een bijdrage aan de wereld of het milieu, maar geluk hangt ook af van het gevoel van grip over deze bijdrage. Zorg dat je deze grip krijgt. Ga er actief mee aan de slag. Want als je een mindere dag hebt gehad op je werk, maar je hebt er wel voor gezorgd dat alle plastic roerstaafjes verbannen worden van je werkplek, heb je alsnog een gevoel van grip en geluk.

En weet je wat het mooie is? Mother Earth is gelukkig met jou.

Josje Smeets is gelukspsychologe en eigenaar van HelloBetty.nl. In haar blogs adviseert ze jou vierwekelijks over alles dat gelukkig maakt. Vanaf 10 november 2020 ligt haar boek ‘Happy in 100 dagen’ in de on- en offline schappen van Nederland.

Zo leef je milieubewuster!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️