Rosa Bertram
Rosa Bertram Planeet 12 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

6 eenvoudige manieren om jouw CO2-uitstoot te verminderen met je dieet

Wist je dat zo’n 30 procent van de globale CO2-uitstoot afkomstig is van voedsel? Nope? Wij ook niet. Er is dan ook maar weinig bekend over de precieze impact van ons eten en drinken op het klimaat. Zonde, want júist daarmee kan jouw persoonlijke CO2-uitstoot makkelijk gigantisch veel terugdringen. Tijd dat we gaan kiezen voor de juiste voeding en het juiste drinken!

Wist je ook dat de gemiddelde Nederlander 3 (!) keer meer uitstoot dan de gemiddelde wereldburger? Dat was even slikken toen ik dat voor het eerst las. Dat doen we niet expres natuurlijk, maar het wordt wel hoog tijd om ons dieet eens grondig op de schop te nemen.

Wie denkt dat ‘ie nu van alles moet inleveren, heeft het mis. Bij een klimaat-vriendelijk dieet komen juist héél veel voordelen om de hoek kijken: kleur, smaak, variatie, voedingsstoffen, minder uitstoot, minder dierenleed, meer gezondheidsvoordelen en vooral heerlijke nieuwe ontdekkingen.

Ook lezen: Hoe je uitlegt hoe belangrijk (en echt) klimaatverandering is

Omdat er nog zo weinig bekend wat over de impact van ons voedsel, werd afgelopen jaar Prepit opgericht. Een online platform dat tips, tricks, feiten, cijfers en heerlijke recepten deelt om easy peasy jouw CO2-uitstoot terug te dringen!

Eet je weg uit klimaatverandering

Dit zijn de belangrijkste tips van Prepit om zo eenvoudig mogelijk véél duurzamer te eten:

Go veggie

De meeste klimaatwinst boek je door een stukje vlees weg te laten. Hiermee bespaar je namelijk per gerecht een autoritje van 65 km (7 kilo CO2), ofwel, een autoritje van Den Haag naar Utrecht.

Side note: je hoeft echt niet per se over te gaan op een volledig vegetarisch dieet dus, om goed bezig te zijn voor het milieu. Begin eens met wat vaker een vegetarische maaltijd in te lassen. Ook kleinere porties vlees eten per keer helpt al. Nederlanders eten jaarlijks namelijk te veel vlees. Het Voedingscentrum heeft berekend dat we jaarlijks 20 kilo vlees te veel eten.

Ook per vleessoort zit er een groot verschil. Kippenvlees en varkensvlees stoten ongeveer 7 kilo CO2 uit per kilo vlees, en lamsbout (de grote boosdoener) wel 51 kilo CO2. Vis, gevogelte en ei zijn dierlijke producten met een lagere milieu-impact dan vlees. Helemaal goed bezig zijn? Kies dan voor noten, tofu, peulvruchten en vleesvervangers.

Als vegan of vegetariër zorg je voor een gemiddelde daling van 30 tot 45 procent van de voedselgerelateerde CO2-uitstoot ten opzichte van een typisch Westers dieet.

Kies zachte jonge kazen

Ben je een kaasliefhebber? Ga dan voor zachte jonge kazen zoals roomkazen, zachte geitenkazen en mozzarella. Deze kazen hebben namelijk een kleinere impact op het milieu dan oude kazen en harde kazen.

Ook lezen: Dit is de impact van melk op het milieu

Dit komt omdat er voor oude en harde kaas veel meer melk nodig is per kilo dan voor jonge kaas en roomkaas. Omdat er zoveel melk nodig is voor de productie van kaas is de gemiddelde klimaatimpact van kaas hetzelfde als die van velen vleessoorten.

ABCDE fruit

Welk fruit heeft het hele jaar door een lage milieu-impact? ABCDE fruit! Appels, bananen, citrusfruit, druiven en peren.

Skip frisdrank en ga voor kraanwater

Als iedereen in Nederland elke week kraanwater zou drinken in plaats van 2 glazen frisdrank, besparen we net zoveel CO2 als wanneer we 5.000 voetbalvelden bos planten.

Ga voor havermelk in plaats van koeienmelk

Havermelk heeft ongeveer 80 procent minder impact op het klimaat in vergelijking met koeienmelk.

Weet wat je eet

Lokaal eten is helemaal niet zo belangrijk voor het milieu als mensen denken. Transport zorgt namelijk ‘maar’ voor 6 procent van de totale voedselgerelateerde CO2-uitstoot, aldus Our World In Data.

Wát je eet, is daarom belangrijker dan waar het vandaan komt. Kies bijvoorbeeld vaker peulvruchten en groentes die in het seizoen zijn. De uitzondering hierop is voedsel dat is vervoerd met het vliegtuig. Dit is 50 keer vervuilende dan de boot.

Ben je benieuwd naar meer cijfers over jouw CO2-uitstoot door voeding en drinken en ben je op zoek naar klimaat-vriendelijke recepten? Neem dan een kijkje op Prepit!

Meer tips om duurzaam(er) te leven:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
6 eenvoudige manieren om jouw CO2-uitstoot te verminderen met je dieet
Sluiten