Rosa Bertram
Rosa Bertram Liefde & Seks 18 okt 2020
Leestijd: 5 minuten

The Sex Issue: zo lang zouden vrouwen willen dat een vrijpartij duurt (aldus onderzoek)

Als we het hebben over hoelang seks duurt, gaat het meestal over hoelang de man ‘het volhoudt’, met alle grapjes van dien uiteraard. Maar hoelang een vrouw ‘seks volhoudt’, is een stuk lastiger te meten. Daar komen namelijk heel wat factoren bij kijken. Uit een nieuwe studie deed er tóch onderzoek naar en vond de ideale lengte voor een vrijpartij aldus vrouwen.

Seks meten is nogal al lastig, want waar begin je? Vind je seks pas tellen als je écht seks hebt (lees: penetratie) , of tellen zoenen en voorspel ook al mee? En is een orgasme dan een doel of is dat juist níét waar het per se om draait?

De gemiddelde lengte van een vrijpartij

In The Journal of Sexual Medicine verscheen een nieuw onderzoek waarin werd gekeken naar hoelang het gemiddeld duurt voor een vrouw een orgasme krijgt wanneer ze seks heeft met een man. Dat duurt gemiddeld 13.41 minuten volgens het betreffende onderzoek.

Opvallend is dat vaak andere seksuele handelingen nodig waren om tot een orgasme te komen dan enkel penetratie. Toch is het lastig aan te duiden hoelang een vrouw het gemiddeld ‘volhoudt’ in bed.

Iemand met een piemel kan immers één soort orgasme krijgen per sessie, terwijl je met een vulva een veel kortere periode nodig hebt om bij te komen van een orgasme voor je verder kan met de volgende. Dat maakt het mogelijk om met een vulva dus meerdere keren klaar te komen tijdens een vrijpartij.

Dat betekent dat een vrouw ‘het zolang kan volhouden’ als de betrokkenen zouden willen.

Orgasme is niet per se het hoogtepunt

Dat gezegd hebbende, hoeft het krijgen van een orgasme niet per se het einde te zijn van de sekspartij of een doel an sich. Helemaal voor een vrouw kan er nog weleens een taboe op liggen dat een orgasme het hoogtepunt van seks zou moeten zijn. Maar seks is véél meer dan alleen naar dat ene hoogtepunt toewerken.

Sterker nog: hoe langer je dat kan uitstellen, hoe leuker de vrijpartij juist kan worden. Voor een goede sessie in bed (of waar dan ook) is helemaal niet per se een orgasme nodig.

Must read: 10 dingen die je nog niet wist over het orgasme

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 17 procent van de vrouwen überhaupt nog nooit een orgasme heeft gehad. And: who cares? Dat laat zien dat je voor fijne seks heus niet enkel een orgasme nodig hebt.

Hoelang vrouwen seks zouden willen hebben

Uit het onderzoek blijkt dat er niet per se een bepaalde lengte is voor hoelang een vrijpartij zou moeten duren om de vrouw te bevredigen. Uit een enquete onder 3.836 mensen blijkt echter wel dat vrouwen gemiddeld 25.51 minuten seks (lees: penetratie) zouden wíllen hebben. In de praktijk blijkt dat echter gemiddeld niet veel langer dan ergens tussen den 16 en 17 minuten.

Volgens sekstherapeuten die werden ondervraagd in een onderzoek in the Journal of Sexual Medicine is de ideale lengte van penis-in-vagina-seks ergens tussen de 7 en 13 minuten. Ergens tussen de 1 en 2 minuten is ‘te kort’, ‘3 en 7 minuten’ gemiddeld en tussen de 10 en 30minuten ‘te lang’. Ergens tussen de 3 en 13 minuten wordt gezien als gemiddeld.

Om rode oortjes van te krijgen: Seks met jezelf kan stress tegengaan (en meer redenen waarom het goed voor je is)

Dat het gemiddeld gezien zo is volgende deze studie (of welke studie dan ook), betekent natuurlijk niet dat dat voor iedereen geldt. De een kan er geen genoeg van krijgen, terwijl de ander en na een minuut of twee wel weer klaar mee is.

Er is een maar…

Onderzoeken naar seks zijn – zoals je misschien wel kan voorstellen – best lastig. Want waar begint seks? En waar houdt het op? Veel studies houden vooral bij – bij heteroseks – wanneer er penis-in-vagina-contact is. Maar veel vrouwen kunnen van alleen die stimulatie niet klaarkomen.

Het meten hoelang seks duurt op basis van penetratie is niet altijd even adequaat als je het vrouwelijk orgasme en genot wilt meten. Zo blijkt uit een studie uit 2012 dat bij koppels die ook andere seksuele activiteiten deden dan enkel penetratie – zoals knuffelen, zoenen, strelen en voorspel) de vrijpartij langer duurt.

Ook interessant: Denken mannen echt meer aan seks dan vrouwen? We doken de boeken in

Daarnaast kan een vrouw vaginaal, clitoraal én anaal klaarkomen en hoevaak ze kan klaarkomen hangt ook weer af per vrouw, wat voor seks ze heeft en hoeveel aandacht de bedpartner haar op dat moment geeft.

Orgasmes alleen zijn dus niet per se een goede manier om seks te meten. Het is maar net hoe je seks bekijkt!

Kan je de lengte van seks beïnvloeden?

Ook is het goed om te weten dat je voorkeuren, omstandigheden en gezondheid invloed hebben op je seksuele voorkeuren. Wat je vroeger fijn vond met een bepaalde partner, hoef je nu niet per se meer behoefte aan te hebben.

Vrouwen gaan door fases van menstruatie, kinderen krijgen en je wordt natuurlijk ook gewoon ouder: voorkeuren en behoeften veranderen dan vanzelf.

Wil je langer seks hebben of een orgasme bereiken, dan is het beste idee om een open gesprek aan te gaan met je partner (als je die hebt natuurlijk), tipt natuurkundig art Jordin Wiggins aan MindBodyGreen. Communcation is immers key.

Knoop in elk geval één ding goed in je horen: er bestaat niet zoiets als als hoelang seks ‘zou moeten duren’. Seks is om van te genieten, het duurt gewoonweg zolang als het duurt en daar horen geen restricties of cijfers bij!

Meer uit The Sex Issue

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️