Dag van de Duurzaamheid: zo integreer je een duurzame lifestyle
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F10%2FAA-10.png)
Het is vandaag Dag van de Duurzaamheid! En hoewel wij van mening zijn dat élke dag een duurzame dag hoort te zijn, is deze dag wel een goed excuus om onze levensstijl onder de loep te nemen. Want hoe duurzaam leven we nou eigenlijk écht? Deze tips helpen je om via kleine ingrepen een duurzame lifestyle te integreren.
Veel mensen wijzen naar grote landen en bedrijven als het aankomt op veranderingen maken en vergeten dat ze zelf ook iets kunnen doen om de wereld een handje te helpen. En natuurlijk: als individu kun je onmogelijk àlles goed doen. Toch zijn er genoeg dingen waar je vandaag al mee kunt beginnen.
5 x tips voor een duurzame lifestyle
Wij inspireren je graag.
1. Word jezelf bewust
De eerste stap naar een duurzame lifestyle is jezelf informeren en je bewust worden van wat er speelt in de wereld. Gelukkig bestaan er allerlei inspirerende documentaires, podcasts en boeken die je daarin helpen.
Tip: vandaag vindt het online klimaatfestival ‘Dus Wat Gaan Wij Doen?’ plaats. Hierbij kun je online ‘binnenvallen’ bij inspirerende talks en DIY workshops.
Check de website om een ticket te kopen en om één van de online workshops te boeken.
2. Pas je voeding aan
Als er íéts is wat belangrijk is voor een duurzame wereld, dan is het wel de manier waarop we eten. Een duurzaam dieet wordt vaak in één adem genoemd met een volledig plantaardige levensstijl. En dat is geen wonder, want onderzoek na onderzoek toont aan hoe een vegan dieet positieve effecten heeft op de wereld.
Tip: Bedrock’s Grote Vegan Kookboek (download ‘m nu gratis!)
Toch zijn er heel wat mensen die de ommezwaai naar een volledig plantaardig dieet te drastisch vinden. Goed nieuws wat dat betreft: wetenschappers hebben immers aangetoond dat een flexitarisch dieet ook al een enorme impact heeft.
De onderzoekers hebben gekeken naar wat nodig is en haalbaar en adviseren om per week 300 gram vlees (kip, rund en varken) en daar bovenop 200 gram vis. Dat is ongeveer de helft van wat de gemiddelde persoon nu per week binnenkrijgt. En wat zuivel betreft? Een eitje per week, 2 kilo aan zuivel en 1,5 kilo aan brood en rijst. Moet lukken, toch?
3. Geef je garderobe een make-over
Dat de kledingindustrie hartstikke vervuilend is, hoeven we je niet meer te vertellen. Maar goed, dat doen we toch nog maar even: om een kilo katoen te telen is bijvoorbeeld zo’n 10.000 kilo water nodig, wat neerkomt op gemiddeld 2.500 liter per T-shirt en ruim 7000 liter per spijkerbroek.
En omdat we het liefst elke week een nieuwe outfit kopen (fast fashion), is de vervuiling daarmee groter dan ooit tevoren. En dat geldt ook voor onze berg textielafval. In het huidige tempo is een circulair systeem bijna onmogelijk.
Je garderobe een duurzame make-over geven is dan ook een logische stap als je duurzamer wil leven. Hoe je dat doet? Deze 10 tips voor een duurzame garderobe van een expert helpen je op weg.
Tip: Op zoek naar duurzame schoenen? 6 x duurzame én stijlvolle schoenmerken
4. Consumeer minder (of slim)
Het belangrijkste advies voor een duurzaam leven is het minderen in koopgedrag. Dat geldt zowel voor kleding als voor andere spullen. Je zal zien: als je een beetje minimalistischer probeer te leven, zal je al gauw geld uitsparen (dat je kunt besteden aan nieuwe hobby’s, sportlessen, bezoekjes aan je favoriete vegan restaurant etc.).
Heb je toch écht iets nodig? Koop dan slim. Duurzame tandenborstels van bamboe, palmolievrije producten, wasbaar maandverband, duurzame sport-outfits,… Gelukkig zijn er inmiddels héél wat producten op de markt die er een duurzame productieketen op nahouden.
5. Uitgebreid boodschappen doen
Als je echt fanatiek op weg bent met duurzamer leven, en misschien wel richting zero waste wil gaan, is het een goede zet om van je wekelijkse boodschappen een leuk uitgebreid moment te maken. Klinkt misschien een beetje gek, maar je kunt er echt van genieten om bijvoorbeeld met aandacht al je groenten en fruit uit te zoeken.
Mooie seizoensproducten zijn niet alleen beter voor het milieu dan geïmporteerde producten, maar zijn ook leuk als je van koken houdt – extra inspiratie! Je steunt bovendien ook lokale ondernemers als je bij hen koopt, in plaats van bij grote ketens.
Zie je? Zo moeilijk hieft het allemaal niet te zijn. Sterker nog: met de juiste mindset is een duurzame lifestyle integreren eigenlijk ook gewoon heel erg leuk!
Meer over duurzaamheid?
- Je kan nu makkelijk (online) checken of kleding duurzaam gemaakt is
- Hoe duurzaam is een kledingmerk? Check het met deze app
- Bedrock Travel: 4 manieren om je duurzaam te vervoeren door het land