Josephine Kay
Josephine Kay Werk 19 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Voor het eerst ontslagen? 6 manieren om de pijn te verzachten als je je baan kwijtraakt

Alles in het leven overkomt je. Je kunt wel denken de controle te hebben over je leven, maar in de werkelijkheid blijkt niets minder waar. Wanneer je geliefde opeens zijn of haar rug naar je toedraait en bekent niet meer van je te houden, wanneer iemand dichtbij je ongeneeslijk ziek wordt, wanneer een natuurramp je huis van de aardbodem wegvaagt én wanneer je je baan kwijtraakt.

Nu lijkt je baan kwijtraken een kleine hobbel op de weg naast de andere voorbeelden. Maar ontslagen worden kan een enorme deuk in je zelfvertrouwen achterlaten, je doen twijfelen aan je eigen kunnen en ervoor zorgen dat je in blinde paniek raakt, want, ‘hoe betaal ik volgende maand mijn huur?’

Iedereen gaat er op een andere manier mee om, maar wellicht verlichten deze tips de pijn.

Voel het verdriet

Het is helemaal niet erg dat je ervan baalt. Dat is een normale en gezonde emotie. Laat het toe, zwelg er desnoods eventjes in en heb zelfmedelijden. Dat moet uit je systeem, anders blijf je rondlopen met opgekropte gevoelens van frustratie en verdriet.

Huil

Laat de tranen maar hysterisch over je wangen rollen en neem hier de tijd voor. Je kunt (als je bang bent nooit meer te kunnen stoppen) een timer instellen. Even 30 minuten heel hard janken, schreeuwen, snotteren in honderden tissues: de hele mikmak.

Dat lucht namelijk op. Niet zo’n zin om de hele dag met rode ogen over straat te moeten? Doe het dan onder de douche, een dramatisch muziekje op, en put on the waterworks.

Adem in

En adem uit. Herhaal.

Verwen jezelf

Misschien niet het beste idee financieel-technisch gezien, maar wel een fijne om manier om het verdriet een plek te geven. Neem een massage, ga uit eten met vrienden om de situatie te bespreken. Koop een goed boek (waar je nu tijd voor hebt!), maak een lekkere maaltijd voor jezelf, koop een ijsje, drink een glaasje wijn.

Must read: Waarom zelfliefde een onderschatte term is (en hoe je elke dag weer jezelf gelukkig maakt)

Besef je dat er een deur dichtgaat, maar dat er sowieso een nieuwe weer opengaat, waar misschien dingen achter schuil gaan waarvan je nooit had verwacht ze mee te maken. You’re free!

Adem in

En adem uit. Herhaal.

Erken de reden

Waarschijnlijk is er een goede reden waarom je jouw baan kwijt bent, ook al zie je die niet meteen. Misschien paste je niet goed binnen het bedrijf, waren het niet jouw ‘type’ mensen. Misschien ben je uit de functie ‘gegroeid’ en is iemand anders er meer geschikt voor.

Al deze redenen zijn voor jou in eerste instantie niet leuk, maar geef het tijd en je zult zien dat het voor jou ook een betere beslissing is. Nu kun je ergens werken waar je wel beter tussen past, waar je je meer op je gemak voelt. Of je kunt een nieuwe uitdaging aan, waar je intellectueel meer door geprikkeld wordt. Allemaal redenen om dankbaar te zijn voor het ontslag.

Adem in

En adem uit. Herhaal.

Wees dankbaar

Kijk om je heen. Wat en wie heb je momenteel wél in je leven? Een lieve vriend of vriendin die je door en door kent? Een fijn huis waar je je thuis voelt? Een familie die altijd voor je klaarstaat, no matter what? Of zijn het de kleine dingen waar je dankbaar voor bent? Zoals het warme bad dat je nu laat vollopen, of de kaarsen die je net hebt aangestoken, of Adele die precies weet te verwoorden hoe jij je elke keer voelt? It’s the little things that make all the difference.

Meer Bedrock @ Work?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️