Tanja Terstappen
Tanja Terstappen Werk 17 feb 2020
Leestijd: 5 minuten

Een pleidooi voor een thuiswerkdag (en hoe je die efficiënt inricht)

Ken je dat hersendode gevoel na een dag knallen op kantoor? Dat je als een leeglopende ballon op de bank ineenzakt? Ergens voelt dat waarschijnlijk heel voldaan, maar als je dit vaak genoeg doet (lees: 5 dagen in de week) komt het je creativiteit niet bepaald ten goede. Daarom houden we een pleidooi om vaker thuis te werken.

Wist je dat je hersenen ruimte nodig hebben om creatief te zijn en optimaal te functioneren? Op z’n tijd een beetje afstand van de dagelijkse kantoorperikelen (en daarmee bedoelen we niet je standaard twee dagen weekend) kan je precies de speelruimte geven die je brein nodig heeft.

Thuiswerken: de voordelen

Rustig opstaan met een bakkie koffie, in je ochtendjas de eerste mailtjes verwerken, douchen rond ‘n uur of 11 en tussendoor een wasje draaien… Klinkt verre van productief, maar oh zo relaxed. Niet alleen geeft een change of scenery een boost in creativiteit, tijdens zo’n dag heb je bovendien geen collega’s aan je bureau en kun je ongestoord op jouw manier je werk doen.

Lees ook: Dit zijn de 7 tips voor productiviteit van Elon Musk

Minder afleiding = meer productiviteit. Een dag thuiswerken geeft je eindelijk de tijd om ideeën uit te denken, plannen of artikelen te schrijven of stapels dossiers weg te werken.

Millennials en thuiswerken

Onder millennials – de doelgroep die vaak van werkgever switcht, flex boven vast verkiest en beter presteert op projectbasis dan in langetermijnfuncties – is thuiswerken een onomkeerbare trend.

Steeds meer bedrijven testen met flexwerken en een vaste thuiswerkdag wordt steeds normaler. Bij het Amerikaanse reclamebureau The Goodway Group werken zelfs 400 werknemers standaard vanuit huis. Alle meetings gaan via FaceTime.

Gaan we naar bedrijven zonder kantoor?

Wellicht is een bedrijf zonder kantoor een beetje too much. Ergens heb je natuurlijk een of meerdere sparringpartners nodig en die vind je op kantoor. Persoonlijk contact met collega’s is belangrijk en bovendien werkt concentratie aanstekelijk. Uitgaande van het wetenschappelijk onderzochte ‘audience effect’ presteren we beter als we meekunnen in de flow van mensen om ons heen.

Volgens Clare Evans, productivity coach en schrijver van het boek Time Management For Dummies, moet je je thuiswerkdag goed voorbereiden en inplannen. Daar heeft ze een punt. Het duurt soms even voor je focus vindt. Volgens Evans moet je je zéker niet laten verleiden door wasjes en koffietjes. Het helpt ook om een speciale werkplek in je huis te maken en werken op je pantoffels is volgens haar not done.

Meer ruimt een creativiteit

Aan de andere kant zijn het juist de dagjes rommelen in huis die je creativiteit tot grote hoogte kunnen brengen. Door tussendoor wél een wasje te draaien, even een koffietje op het balkon te doen of alvast boodschappen te halen, orden je je gedachten.

Dit vind je misschien ook interessant: Waarom een dutje of nacht slaap volgens de wetenschap de ultieme hack is voor creativiteit

Ingevingen ontstaan vanuit je onderbewustzijn, dus juist als je even niet gefocust aan het werk bent. Doordat je op zo’n dag meer ruimte voelt, zal het makkelijk zijn om eerder gemaakte plannen en ideeën uit te denken of de puntjes op de i zetten. Je kunt jezelf bovendien veel makkelijker belonen als je thuis zit dan op kantoor.

Dus! Plan wat vaker een dagje thuis. Verschillende onderzoeken laten zien dat ruimte in een fulltime werkweek eerder regel dan uitzondering zou moeten zijn. Voor je gezondheid, productiviteit en creativiteit. Draai op je thuiswerkdag gewoon wél dat wasje en voel je niet schuldig. Het is belangrijk om af en toe te unwinden van je kantoorwerk.

Zo kan je optimaal thuiswerken

Alles uit je thuiswerkdag halen? Zo richt je ‘m in.

1. Creëer een fijne werkplek

Zorg dat je een prettige werkplek hebt thuis. Je kunt best vanuit bed wat mails beantwoorden, maar het is belangrijk dat je niet ál je werk horizontaal doet. Zorg voor een goede stoel en een lekkere tafel.

Een bureausetting in een apart kantoortje is ideaal, maar een ruime keukentafel kan ook prima volstaan.

2. Maak een planning voor je dag

Tijdens je thuiswerkdag kun je gemakkelijk verdwalen in rommelen en huishoudelijke klusjes. Om ervoor te zorgen dat je wel echt aan het werk gaat, is het slim om al het werk waar je op kantoor niet aan toekomt te verzamelen en op te delen in kleine projectjes die je tijdens je thuiswerkdag kunt afronden.

Wissel deze projecten af met een ‘beloning’, zoals was opvouwen, douchen, een lekkere koffie maken, je nagels doen of een rondje wandelen.

3. Kleed je aan

Het lekkere van een thuiswerkdag is dat je uitgebreid de tijd kunt nemen om op te starten in PJ’s. Als je in een flow zit hoef je die ook heus niet te onderbreken om te gaan douchen, maar juist op zo’n dag kan een douche een fijne break zijn.

Als je je aankleedt, voel je je meteen een stuk fitter en dat komt je productiviteit ten goede.

4. Neem een goede lunchbreak tijdens het thuiswerken

Juist als je thuis zit, kun je extra aandacht besteden aan een gezonde lunch. Zorg bijvoorbeeld dat je ingrediënten in huis hebt voor een salade of wandel even naar de bakker of de supermarkt. Neem ook lekker uitgebreid de tijd om te lunchen.

Tip: Food inspiratie: 7 x lekkere, vega én gezonde lunchgerecepten

5. Maak het gezellig

Je werkt niet voor niets thuis. Natuurlijk moet je serieus aan de slag, maar thuis mag het wel gezelliger zijn dan op kantoor. Zorg dat het opgeruimd en schoon is, zet de ramen open, haal verse bloemen, steek kaarsen aan en zet je lievelingsmuziek op.

6. Ga de deur uit

Ook tijdens een thuiswerkdag is het belangrijk om even op te laden en jezelf los te wrikken van je werk. Wandel een rondje om je hoofd leeg te maken of haal alvast de boodschappen voor het avondeten.

Zin in mensen om je heen? Je kunt ook de helft van de dag (of de hele dag, wat jij wil) buiten de deur werken. Schijnt dat je in een hippe koffietent zelfs nóg productiever bent.

Meer over werken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Een pleidooi voor een thuiswerkdag (en hoe je die efficiënt inricht)
Sluiten