Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Psyche 15 nov 2020
Leestijd: 4 minuten

Leer de winter omarmen zoals de Scandinaviërs dat doen

Als er één volk is dat weet hoe ze de winter moeten omarmen, dan zijn het de Scandinaviërs wel. Hoewel ze ieder jaar te maken krijgen met extreem koude temperaturen, ontzettend donkere dagen en hevig storm- en sneeuwweer, slagen ze erin om met een positieve mindset de winter te overleven. Daar kunnen wij nog wat van leren!

Want hoewel veel Nederlanders sowieso al een voorkeur hebben voor de zomermaanden, lijkt de komende winterperiode dit jaar toch wel extra somber. Psychologen waarschuwen massaal voor de negatieve effecten van de coronacrisis op mentale gezondheid.

Tel daar nog eens een paar donkere maanden bij en je zou voor minder willen emigreren naar een zonnig oord. Maar aangezien dat (voor de meeste mensen) niet kan, kunnen we er maar beter het beste van proberen maken en de winter omarmen… Precies zoals de Scandinaviërs dat doen!

De winter omarmen zoals de Scandinaviërs

Misschien is het moeilijk om te zien, maar eigenlijk heeft de winter heel wat moois te bieden. Dat blijkt maar eens uit de gewoontes van de Scandinaviërs om de winter te omarmen.

1. Zoek de buitenlucht op

‘Slecht weer bestaat niet, enkel slechte kleding’. Met dit gezegde in het achterhoofd trotseren de Scandinaviërs de koudste temperaturen. En geef ze maar eens ongelijk!

De buitenlucht opzoeken is namelijk altijd een goed idee, juist ook bij koude temperaturen. We schreven er al eerder over: wandelen in de koude natuur geeft je hersenen een boost, je slaapt er beter door, het houdt je gewicht op peil en het verlengt je levensduur.

Lees ook: 7 manieren om meer in contact te komen met de natuur

Toegegeven: in Nederland hebben we misschien niet zo’n mooie Noorse fjorden of Zweedse bergketens, toch heeft ook ons land heel wat te bieden. Kijk maar naar deze dromerige vakantiehuisjes in de Nederlandse bossen bijvoorbeeld.

2. Maak het binnenshuis gezellig met licht

Ben je eenmaal binnen? Neem dan een voorbeeld aan de Scandinaviërs en verlicht het huis met lichtjes en kaarsen. Je huis decoreren met winterse elementen is een mooie manier om het beste uit de winter te halen.

Tip: Gespot door de redactie: een eco-wax geurkaars

En wist je trouwens dat fel kunstlicht je hormonale balans kan verstoren? Daar wees hormoonexpert Anja van Boheemen ons laatst op in onze podcast Bedrock Talks. Je huis verlichten met kaarsen is een goede manier om je geest en hormonen wat meer rust te gunnen, zeker vlak voor je gaat slapen.

3. Investeer in comfortabele winterkledij

Wie zegt dat wintermode niet stijlvol kan zijn? De Noorse zangeres Sigrid legt uit dat de winter een geschikte periode is voor comfortabele maar stijlvolle winteroutfits. Zij vindt het geweldig om haar eigen kledingstijl te vinden met lange sjaals, wollen truien, dikke sokken en oversized jassen.

Ook interessant: Langer doen met kleren? Tips voor het repareren, vermaken en opknappen van kleding

Neem een voorbeeld aan haar en maak dus – óók in de winter – tijd voor zelf-expressie aan de hand van je kledingsstijl. Want wat is er leuker dan je goed voelen in een outfit die voor een stukje vertelt wie je bent? Hierin in zijn de stijlvolle Scandinaviërs natuurlijk meester.

4. Sla aan het bakken

Maar weinig dingen zijn zo gezellig als koekjes bakken in een warm huis wanneer het buiten regent of sneeuwt. Niet voor niets is bakken dan ook een populaire activiteit tijdens de Scandinavische wintermaanden.

Dat is al jaren zo, maar wellicht wordt bakken dit jaar nog wel extra populair. Niet alleen moeten we sowieso meer binnen blijven, anderen blij maken met een portie homemade koekjes is dit jaar extra hard nodig. Zet eens een portie koekjes met een kaartje voor de deur van je oma. Of bak een taartje voor je vriendin die haar baan kwijt geraakt is door corona.

En tot slot: probeer om actief aandacht te besteden aan de dingen die je leuk vindt aan de winter. Houd een dankbaarheidsdagboek bij waarin je noteert welke dingen je waardeert aan de koude maanden. Een kopje thee voor je gaat slapen? Een warm bad na je rondje hardlopen? ‘s Ochtends thuiswerken met kaarslicht en een warme kom havermout?

Al gauw zul je erachter komen dat de winter ook heel veel te bieden heeft. Probeer bewust te focussen op die dingen, en je beseft vanzelf: ook jij komt die wintermaanden wel door.

Meer winter vibes?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️