Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Psyche 10 nov 2020
Leestijd: 5 minuten

7 manieren om meer in contact te komen met de natuur

Het afgelopen jaar ben ik de natuur steeds meer gaan waarderen. Ik heb geleerd dat bomen met elkaar kunnen praten, ik heb geleerd dat dokters de natuur voorschrijven als medicijn, ik heb rechtstreeks uit de natuur gegeten en ik heb m’n eerste kamerplant gekocht. Het is leuk om te beseffen dat de natuur (ons) zo veel meer te bieden heeft dan je in eerste instantie zou verwachten. Toch is het niet altijd makkelijk om ‘dichter bij de natuur’ te komen, zeker niet als je in de stad woont. Maar deze tips zouden je toch een zetje in de goede richting kunnen geven.

Misschien woon je wel in een appartementje in de stad; de natuur is dichterbij dan je denkt. En als dat niet het geval is, haal je toch gewoon de natuur naar je toe?

1. Ga naar buiten

Ga naar buiten. Dat spreekt een beetje voor zich, maar toch doe je het misschien niet vaak genoeg. Je kan bijvoorbeeld wat tijd vrijmaken om naar een bos te gaan, te wandelen op het strand of door een natuurgebied. Of maak simpelweg een korte wandeling tijdens je lunchpauze; loop richting een parkje of maak even een ommetje. 

2. Zoek naar het groen

Als in de stad woont, zou je misschien kunnen denken dat er helemaal geen groen om je heen is, maar vaak heb je het dan mis. Als je actief op zoek gaat naar de natuur, zul je de natuur vinden. In je straat staan misschien een aantal bomen, verderop is er misschien een grasveldje of je hebt een buurman met een groen balkon. 

In de stad zijn er vaak genoeg mogelijkheden om meer in contact te komen met de natuur dan je zou denken, je moet ze alleen even vinden.

3. Download PictureThis

Ken je PictureThis al? Dit is momenteel een van mijn favoriete apps op mijn telefoon. Je maakt een foto van een plant en de app vertelt je precies welke soort het is (en wat je ermee kunt doen).

Iets voor jou? Eten verzamelen uit de natuur? Dit zijn de tips en regels voor wildplukken

Laatst gebruikte ik de app en kwam ik erachter dat er vlakbij mijn huis een struik onkruid stond die perfect was voor een heerlijke kruidenthee. En een andere keer ontdekte ik dat ik langs een struik vol eetbare mosterdbloemen liep. Ik heb ze geplukt en in mijn avondeten verwerkt.

4. Groei zelf iets

Zoals ik hierboven benoemd heb, heb ik onlangs mijn eerste kamerplant gekocht. Maar bij deze ene plant is het niet gebleven. Inmiddels ben ik mijn eigen wortels, mango, knoflook en avocado’s aan het laten groeien.

Dit is absoluut een goede tip om dichter bij de natuur te komen. Het is heel bijzonder om bij heet het proces (zaaien, ontkiemen, oogsten, eten) aanwezig te zijn. Je staat een stuk dichter bij je eten dan als je het in de supermarkt haalt. 

De natuur in: 7 dromerige vakantiehuisjes in de Nederlandse bossen

En het is heel simpel. Je hoeft niet een hele moestuin aan te leggen om een paar groenten te kweken. Eigenlijk is het enige wat je nodig hebt: een pit en een pot.

5. Bekijk de lucht

Wat gelukkig wel (bijna) overal kan, of je nu in de stad, een dorp of op het platteland woont, is het kijken naar de lucht. En dit zal nooit vervelen. De lucht is namelijk altijd anders. De wolken veranderen continu, de hoek van de zon is wisselt en hoe de wind staat ook niet stil.

Bedenk bijvoorbeeld eens dat lang naar een foto of schilderij van de luncht kunnen kijken, maar we tegelijkertijd de echte lucht (die altijd aanwezig is en altijd beweegt) vaak voor lief nemen.

6. Observeer de dieren

Kijk goed wat de natuur je te bieden heeft. En dan heb ik het niet alleen over planten. De hele stad zit vol dieren. Van meeuwen en duiven tot mieren en vliegen. Observeer de vogels die op de lantaarnpaal zit of kijk eens naar de insecten die je normaal zou negeren.

Als je langere tijd naar een insect kijkt, zul je zien hoe fascinerend zo’n beestje eigenlijk is. Hoe knap is het reactievermogen van een vlieg of de kracht van een mier wel niet? Net als in een dierentuin, toch?

Lees ook: Is dit dé oplossing voor meer groen in de stad?

Als je echt iets interessants over mieren wil zien, raad ik deze video van In a Nutshell aan. Hierin wordt doormiddel van schattige tekeningen uitgelegd waar mieren allemaal toe instaat zijn. Het is echt een must watch als je geïnteresseerd bent in de natuur.

7. Leef in het hier en nu

Wil je meer in contact komen met de natuur? Probeer dan mindful naar je omgeving te kijken. Ruik de lucht, voel de plant, zie de kleuren van de boom en laat je verbazen over de vormen die de natuur biedt.

Het is heel makkelijk om de manier waarop een boom groeit voor lief te nemen. Pas als je echt in het hier-en-nu zit (en je dus geen zorgen maakt over wat je morgen moet doen, maar je enkel met de boom bezighoudt) zul je zien hoe mooi de natuur wel niet is. 

Lees meer: Mindfulness zoals het oorspronkelijk bedoeld is

Zoals je ziet zijn er genoeg manieren om meer in contact te komen met de natuur. Je hoeft niet te verhuizen, je hoeft je leven niet drastisch om te gooien en je kan nog steeds je dagelijkse bezigheden doen. Als je kijk net even iets anders is, zal je vanzelf dichter bij de natuur komen.

Lees meer over de natuur:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️