Joanne Wienen
Joanne Wienen Betere wereld 25 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Is dit dé oplossing voor meer groen in de stad?

Stedelingen klagen maar wat graag over het gebrek aan groen in de stad. Nu is daar Rooftop Revolution, dat het liefst elk saai grauw dak een groene make-over wil geven.
Een van de nadelen van het wonen in de stad is het gebrek aan groen. Natuurlijk zijn er heus wel mooie parken, maar die kunnen echt niet tippen aan een uitzicht op uitgestrekte weiden of een immens groen grasveld in de achtertuin. Over het algemeen zullen stedelingen hun appartement driehoog achter overigens voor geen goud verruilen voor een idyllische boerderij op het platteland, hoor. Het gebrek aan groen is meer iets waar we graag over klagen zonder er ook daadwerkelijk iets aan te doen.

Ja, als we de natuur naar de stad zouden kunnen halen, zou dat geweldig zijn. Maar dat klinkt dan weer te mooi om waar te zijn. Elke vierkante meter stad is immers al zo volgebouwd dat er voor meer struiken, bomen en planten nauwelijks ruimte is.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Think again, zeggen de mensen achter de Amsterdamse non-profit organisatie Rooftop Revolution. Zij hebben als doel om alle saaie, grauwe daken in de stad een groene make-over te geven. De stad zou er ineens heel anders uitzien wanneer alle gebouwen worden voorzien van daknatuur.

Er zijn verschillende groene daken mogelijk. Het sedum dak bijvoorbeeld, waarbij de begroeiing bestaat uit vetplanten, mossen en grassen. Dit soort dak heeft voldoende aan regenwater en vraagt dus weinig onderhoud. Mensen met iets groenere vingers kunnen ook kiezen voor een natuurdak waarbij de beplanting bestaat uit allerlei grassen, kruiden, bloemen en soms zelfs kleine struiken en bomen. Dit soort daken vragen om een iets grotere investering en meer onderhoud, maar zien er geweldig uit, zijn goed voor de biodiversiteit én kan helpen met het vasthouden van water na een zware regenbui. Vooral met de hitte van de afgelopen tijd kan dat een fijn gevolg hebben. Hoe meer water een dak kan vasthouden, hoe koeler de omgeving en het onderliggende pand namelijk zijn.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Dan is er ook nog de daktuin, wat in feite gewoon een dakterras is en waar je dus vaak een vergunning voor nodig hebt. Of je kunt kiezen voor een groen dak met zonnepanelen. Het rendement van de zonnepanelen is door de koele groene onderlaag hoger en het groene dakpakket kan als ballast voor de paneelconstructie dienen.

De kosten van een groen dak zijn verschillend en hebben te maken met verschillende omstandigheden. Wel is het zo dat meer dan twintig gemeenten in Nederland de aanleg van groene daken subsidiëren, waaronder Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht. En dat is natuurlijk ook weer een meevallertje. Lang zo’n gek idee nog niet, zo’n rooftop revolution.

Ook een groen dak? Kijk voor meer informatie op rooftoprevolution.nl

Meer lezen?

De duurzaamste drijvende woonwijk van Nederland komt gewoon in Amsterdam-Noord.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Is dit dé oplossing voor meer groen in de stad?
Sluiten