Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Nieuws 17 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Dokters in Schotland en Canada schrijven tijd in de natuur en musea voor tegen angsten en depressies

Maak eens een wandeling in de natuur, plant wat in de tuin of ga eens wat vaker naar een museum. In Canada en Schotland worden deze adviezen niet alleen meer door vrienden of familie gegeven, deze adviezen worden daadwerkelijk voorgeschreven door huisartsen. 

Volgens vele onderzoeken, waaronder een van het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid en een van de Universiteit van Westminster, hebben wandelen in de natuur of een tour door een museum grote voordelen op je mentale en fysieke gesteldheid.

Dat is de reden dat Schotse en Canadese dokters deze ‘behandelingen’ nu officieel adviseren aan hun patiënten.

Natuur op doktersrecept in Schotland

Het gaat om een onderdeel van een nieuw ‘Nature Prescription Program’ op de Shetlandeilanden in Schotland. Vanaf vorige week mogen huisartsen daar ‘natuur’ voorschrijven aan patiënten.

Met deze suggesties hopen dokters de onrust en de bloeddruk van patiënten te verlagen en het geluk van mensen met diabetes, depressies, stress, hart- en vaatziekten en andere ziektes te verhogen.

De Nederlandse natuur in: Bedrock Travel: 6 x duurzaam op vakantie in de Nederlandse natuur 

Bij Bedrock schrijven we vaak over hoe goed het is om regelmatig naar buiten te gaan. Zo blijkt een winterwandeling wonderen te doen, een ommetje helpt tegen buikpijn en de natuur in voor rust in je hoofd is een geweldige remedie. En nu doen dokters dat dus ook. Go Scotland and Canada!

Volgens Wandelmagazine verhogen groene landschappen je serotonine-gehalte (het gelukshormoon), bevat verse lucht meer zuurstof (wat belangrijk is voor de voeding van organen en cellen in je lichaam), verbetert de buitenlucht je concentratie en reactievermogen, stimuleert een wandeling je zintuigen en geeft de zon ons vitamine D.

Er zitten dus een hele hoop gezondheidsvoordelen aan de natuur.

Museumbezoek op doktersrecept in Canada

In Canada doen huisartsen het overigens iets anders. Dokters hebben daar nog niet de autoriteit om officieel een wandeling in de natuur voor te schrijven. Zij schrijven een museumbezoek voor. Patiënten kunnen in Montreal op recept van de dokter gratis naar het museum

De artsen in Montreal mogen een museumbezoek voorschrijven aan een hele hoop patiënten. Aan mensen die last hebben van depressie, diabetes en chronische ziektes wordt voortaan eerst museumbezoek voorgeschreven, voordat er over wordt gegaan op de traditionele medicijnen.

Gerelateerd: Waarom een museumbezoek goed is voor lichaam en geest

Zo voelen mensen zich beter, zonder dat ze meteen vast zitten aan een hoop medicijnen. De eerste stap is gezet en wij zijn benieuwd naar de volgende!

Lees meer:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dokters in Schotland en Canada schrijven tijd in de natuur en musea voor tegen angsten en depressies
Sluiten