Redactie
Redactie Psyche 9 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek: natuur zorgt voor slimmere kinderen met minder gedragsproblemen

Meer natuur, hogere intelligentie en minder gedragsproblemen bij kinderen hebben een verband met elkaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Hasselt en de Universiteit Gent in België. 

Het onderzoeksproject van de universiteiten UHasselt en UGent onderzocht het belang van een groene leefomgeving op intelligentie en gedrag kinderen. Daarvoor maakten de onderzoekers gebruik van IQ-metingen bij meer dan 600 Oost-Vlaamse tweelingen tussen de 8 en 15 jaar.

Kinderen en natuur

“De resultaten van dit onderzoek tonen aan dat bij stadskinderen meer groen rondom de woning geassocieerd kan worden met een hoger IQ”, stellen de universiteiten.

“Meer specifiek betekent dit dat 3,3 procent meer groen in een straal van 3 kilometer rondom de woning in verband staat met een stijging van 2,6 IQ-punten in totaal. Daarnaast bleek ook dat meer groen in de stad in verband staat met een vermindering van gedragsproblemen zoals concentratie- en agressieproblemen.”

Lees ook: Als kinderen contact verliezen met de natuur, hoe gaan ze er dan ooit voor vechten?

Natuur kan verschil maken

De resultaten zijn niet gekleurd door de sociaaleconomische achtergrond van de deelnemers, lichten de onderzoekers toe. “Het verband tussen groen en intelligentie werd teruggevonden bij kinderen van ouders met zowel een hoog als laag opleidingsniveau”, zegt Esmée Bijnens, onderzoekster aan UHasselt en UGent.

“De studie toont aan dat groenelementen, zoals de nabijheid van een park in een stad, een verschil kunnen maken in de ontwikkeling van kinderen. Deze bevindingen zijn dus relevant voor beleidsmakers en stadsplanners om een optimale omgeving te creëren waarbij kinderen de kans krijgen om zich volledig te ontwikkelen”, zegt hoogleraar Tim Nawrot van de UHasselt.

Nóg meer reden dus, om kinderen meer buiten te laten spelen en te laten omringen voor de natuur!

Dit artikel verscheen eerder op Metronieuws.nl. 

Meer over opvoeden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Onderzoek: natuur zorgt voor slimmere kinderen met minder gedragsproblemen
Sluiten