Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 29 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Moestuin tips: op deze manier houd je je moestuintje in leven

Wanneer je de eerste zaadjes van je moestuin gezaaid hebt, begin je vol goede moed. Binnenkort eet jij de eerste tomaten en komkommers uit eigen tuin! Maar na een paar dagen slaat de twijfel toe. Waarom groeit er nog geen plantje? Doe ik iets fout? Met deze pro-tips geïnspireerd door ons zusje Roomed zorg je er voor dat jouw moestuintje dit jaar wél een succes wordt. Wil jij jouw moestuin dit jaar wél in leven houden? Dan hebben wij een paar belangrijke tips voor je. Lees snel verder!

1. Waar zet je het plantje neer?

Zet de potjes op een schoteltje. Het is belangrijk dat het schoteltje op een lichte, warme plek staat (bij de verwarming bijvoorbeeld). Zet ze vooral niet in de zon. Dan zullen de mini-plantjes uitdrogen. Wanneer de aarde van het plantje droog en licht wordt, heeft het plantje water nodig. Je geeft de plantjes geen water door de bovenkant nat te maken, maar je schenkt wat water op het schoteltje. Je moestuintjes slurpen het water vanzelf op.

2. Geef vooral niet te veel water

Per dag één scheutje is genoeg. Houd het echter wel goed in de gaten. Merk je dat je moestuintjes al snel weer droog worden, dan kan je gerust iets meer geven.

3. Geduld is the key

Een moestuintje groeit nou eenmaal niet in één dag. Wacht rustig af, het plantje zal vanzelf groeien. Kijk vooral níét onder de aarde of het plantje er al (bijna) aankomt. Wanneer je de aarde verplaatst, kan je het fragiele plantje beschadigen.

11 eetbare planten en wilde groenten die je zo uit de Nederlandse natuur plukt

4. Verpot voorzichtig!

Als het plantje zo’n drie tot vier centimeter hoog is, is het tijd om het kleine plantje te verpotten. Dit moet erg voorzichtig, want als je de worteltjes breekt wordt het moestuintje erg kwetsbaar.

Gebruik je een klein potje gemaakt van kokosvezels? Handig, want de wat sterkere planten als cherrytomaat en komkommer kan je gewoon in het bakje laten zetten. Je steekt het bakje gewoon in de aarde. Doe dit echter niet met alle plantjes, want veel wortels kunnen níét door de kokosvezels heen groeien. Wil je voor zekerheid gaan? Scheur de kokosvezels dan voorzichtig weg.

5. Gebruik bamboestokjes

Wordt de steel van je moestuintje te lang, en gaat hij hangen? Dat kan als je plantje nog niet sterk genoeg is. Maak de steel dan vast aan een bamboestokje voor extra stevigheid. Bij gebrek aan een bamboestok kan je ook een ijsstokje gebruiken.

Zijn je moestuintjes groot genoeg om in een echte moestuin verpot te worden? Fantastisch! Daar hebben we deze gids voor geschreven. Veel succes!

Meer lezen over (duurzaam) tuinieren?

De beste Bedrock-artikelen ontvangen? Meld je aan voor de Bedrock Weekly!

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken (en ontvang gratis het Grote Vegan Kookboek!)

Reageer op artikel:
Moestuin tips: op deze manier houd je je moestuintje in leven
Sluiten