Redactie
Redactie Voeding 22 jun 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit is waarom je elke dag een avocado zou moeten eten

Ze verdwijnen in stukken in onze salades, zijn opgewaardeerd tot broodbeleg en worden zelfs uitgesmeerd als gezichtsmasker. De avocado hoort er helemaal bij, maar is die groene rakker met grote pit ook gezond?

De vrucht met zwarte schil wordt geroemd om meerdere redenen. Om de onverzadigde vetten bijvoorbeeld, die goed zouden zijn voor ons cholesterol en volgens fans niet blijven hangen op de heup.

Avocado’s zouden zelfs behulpzaam zijn bij de weg naar een slankere lijn. Een bak sla met het groene goed geeft urenlang een verzadigd gevoel.

Zeg maar dag tegen cravings

Tijdens een onderzoek, gefinancierd door de avocado-industrie, voorkwam een halve avocado inderdaad cravings na de lunch bij mensen met overgewicht, tot wel vijf uur lang. Ja, ze kregen door de vrucht meer calorieën aan vast voedsel binnen dan andere proefpersonen, maar lieten zich na de lunch minder snel verleiden tot zoet. En dat is fijn als je af wilt vallen.

Elke dag een avocado vs. cholesterol

Bovendien zouden avocado’s uitstekende zaken doen voor slecht en plakkerig cholesterol, beter bekend als Lage Dichtheid Lipoproteïne (LDL), waardoor onze aderen dichtslibben. Onverzadigde vetten, waar avocado vol mee zit (per 100 gram meer dan 17 gram), verminderen slecht cholesterol en geven Hoge Dichtheid Lipoproteïne (HDL) een kans.

Lees ook: Wat doe je aan een te hoog cholesterol?

Dit HDL voert de bad guys van LDL naar de lever af. Via de gal en de darmen komt dat slechte cholesterol uiteindelijk in onze ontlasting terecht, niet in de aderen, waarmee het risico op hart- en vaatziekten vermindert.

Vet, maar toch slank

Afvallen of slank blijven met een vrucht die voor een flink deel uit vet bestaat, dat kan toch helemaal niet? Toch is het mogelijk, zeggen wetenschappers. Zolang je de dagelijkse aanbevolen caloriehoeveelheid van 2000 calorieën voor vrouwen of 2500 voor mannen niet overschrijdt kunnen onverzadigde vetten en calorieën geen kwaad.

Ook interessant: Gezond snacken? 6 x gezonde tussendoortjes (met superfoods)

Die groene jongen verzadigt urenlang en is goed voor cholesterol dankzij onverzadigd vet, waar je dus niet bang van wordt. Slaan de avocado cravings inmiddels toe? Probeer eens deze heerlijke omelet wrap met avocado en kip of deze 5 variaties op guacamole met als basis twee avocado’s.

Meer over voeding en gezondheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Dit is waarom je elke dag een avocado zou moeten eten
Sluiten