Single in de winter? Wat het zogeheten ‘cuffing season’ met je kan doen (en tips van een coach)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.bedrock.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F12%2Fsingle-winter.jpg)
De winter is begonnen, en tijdens deze koude maanden keer je vanzelf meer naar binnen en ben je letterlijk minder outgoing. Het is een tijd van cocoonen, eindeloos films kijken en kaarsjes aansteken. Allemaal erg gezellig en kneuterig als je met je partner of gezin thuis bent, maar als je single bent kan het je behoorlijk met de neus op de feiten drukken.
Lifecoach Justine Tierolff begeleidt singles én stellen en helpt ons met handige tips het ‘cuffing season‘ door!
Cuffing season
In Amerika is er een naam voor deze periode: cuffing season. Ofwel de koude maanden, waarin men schijnbaar meer op zoek gaat naar een relatie of scharrel. Mensen zijn in de koude maanden dus liever cuffed, vanuit het Nederlands vertaald ‘geboeid’ of ‘vastgeketend’, in een relatie.
Onder andere om biologische redenen; mensen maken minder serotonine aan in de winter vanwege minder zonlicht, wat weer maakt dat men het geluksgevoel eerder bij een ander gaat zoeken. Daarnaast hebben mannen een per seizoen wisselend testosterongehalte, wat kan maken dat ze onder andere in de winter meer op zoek gaan naar een (sex)partner.
Ik wil echter graag uitzoeken wat er achter het niet-biologische stuk schuil gaat.
De struggle van het single zijn
Single zijn kan een struggle zijn. Het fijnste is het natuurlijk als je er helemaal oké mee bent of er bewust voor kiest. Als dat niet zo is, zit je voor korte of langere tijd in een soort limbo. Dan kun je naast plezier, aanlopen tegen eenzaamheid en onzekerheid. Je wordt heen en weer geslingerd tussen ‘who run the world, girls‘ en huilend Bridget Jones kijken. Vermoeiend!
Lees ook: Waarom het leerzaam (en vooral heel leuk) is om vrijgezel te zijn
Als we kijken naar de de theorie van Maslow, over menselijke basisbehoeften, is het niet zo gek dat we ons eenzamer kunnen voelen in de winter.
Feit is dat wij mensen na de 1: lichamelijke behoeften (eten, water, rust, warmte) en 2: veiligheid en zekerheid (bestaanszekerheid, beschermd eigendom, gezondheid), de grootste behoefte hebben aan 3: sociaal contact en verbinding (denk aan; intieme relaties, deel uitmaken van een community en saamhorigheid). Dit is belangrijker voor ons mensen dan 4: erkenning en waardering en 5: zelf-realisatie/ontplooiing.
De relatie met jezelf als basis
Die succesvolle carrière, waarvoor vaak veel andere facetten van het leven moeten wijken, staat dus op nummer 5 van de basisbehoeften. Terwijl je waarschijnlijk hebt gemerkt dat dit een veel grotere plek inneemt.
De sociale behoefte staat hoger in de rangorde, maar dit is ook een spannende, aangezien ‘een ander nodig hebben’ best kwetsbaar is. Dit leidt in bijvoorbeeld de dating-scene tot stoerdoenerij; het wegdrukken van werkelijke gevoelens en het niet uitspreken van (dus best heel belangrijke) behoeften. Dit kan maken dat je verwijderd raakt van jezelf.
Vind je vast ook interessant: Er is meer in het leven dan alleen studeren of werken (begin eens met genieten)
Onder dat stoer doen ligt een kwetsbare boodschap, bijvoorbeeld ‘ik voel me alleen’ of ‘ik zou graag een tweede date met je willen’ of ‘ik hou van je’.
Daarnaast kan de weg naar jouw hart een lastige zijn, ook voor jezelf. Vraag je eens af; wat vind ik van mezelf? Wat zeg ik allemaal tegen mezelf? Wat wil ik het liefste in het leven, en handel ik hier eigenlijk wel naar? Het mag cliché lijken, maar het begint met houden van jezelf, ofwel zelfliefde.
Persoonlijke groei
Het lastige met (langer) single zijn, is dat je eerder gaat verstarren dan openbreken. Wanneer je je op de datingmarkt begeeft, kan dit aanvoelen als een slagveld, en je kwetsbaar opstellen op een slagveld voelt onnatuurlijk.
Toch ligt hier wel een sleutel als je het mij vraagt, mits je tot wat soul searching bereid bent. In essentie betekent zelfliefde dat je jezelf iets goeds gunt, dat je weet wat dit ongeveer is en dat je daar naar handelt.
Wanneer iets niet goed voelt, dan spreek je je daar over uit. Dit geeft een signaal af. Hoe duidelijker jij bent hoe meer het juiste jouw pad kan vinden. Je houdt in feite ruimte vrij voor hetgeen jij wilt en je stuurt je energie daar gericht naartoe. Daarnaast laat je iemand zien waar je voor staat, wie je bent en wat je wilt, en dit geeft je sneller duidelijkheid over wie je tegenover je hebt, en andersom.
Dating-tips van een singlescoach
Even terug naar cuffing season. Naast de biologische factoren gaat de drang naar nestelen, scharrelen, een relatie hebben, om de menselijke behoefte aan samenzijn en verbinding.
Als single zul je een aantal van de sociale behoeften kunnen afstrepen (sociaal contact, familie, saamhorigheid, enz), maar op een dieper niveau, het niveau van zekerheid, dat er iemand voor jou kiest, dat je op iemand kunt bouwen, kan er een leegte zijn.
Op die leegte wordt je simpelweg méér teruggeworpen in de wintertijd, want in de zomer begeef je je veel meer onder de mensen. In de winter ga je dan logischerwijs actiever zoeken naar iemand die je jouw nestje in kan sleuren. Waarom? Omdat je een mens bent, met menselijke behoeften.
Dating-tips van een singlescoach:
- Duidelijk kun je zijn met de nodige charme en zonder harnas aan. Ga dus niet jouw wensen als vereisten opsommen met de vuist op tafel. Kijk of je meteen kunt inspelen op issues zodra ze zich voordoen. Zo kun je op natuurlijke manier trouw zijn aan jezelf, zonder iemand af te schrikken. En, ergens op terugkomen kan altijd!
- Wil jij een serieuze relatie? Dan kan het zijn dat one-night-stands even mogen wijken. Je kan door dit wel te doen een tegenovergesteld signaal afgeven, en dat zorgt dan voor een hoop onrust en ruis. Maak ruimte in je hoofd en kies voor jezelf en wat jij wilt. Voorbeeld: ‘ik ga niet met je mee naar huis, maar wil best een keer koffie drinken.’
- Wees je bewust van jouw verwachtingen in het proces van het daten. Iets verwachten loopt vaak uit op teleurstelling. Spreek je uit en stel vragen. Dit kan spannend lijken, maar aan het eind van de dag is dit wat iedereen het liefste wil; oprecht contact.
- Wees helder in wat je wilt én stel je open voor de ander. Dit kan een lastige combi zijn. Ook hier; spreek je uit, klets, bevraag en kijk waar je uitkomt. Wees je bewust: een relatie vraagt altijd om concessies, óók de relatie met jouw droom- man of vrouw.
- Sta in een datingproces regelmatig stil om te voelen. Dit kan heel goed door middel van meditatie, of gewoon door letterlijk stil te staan of te zitten en te voelen. Wat komt er het eerste in je op met betrekking tot je dating-partner? Wat voel je daarbij? Wat heb je wellicht te delen of te vragen?
- Ben je er moe van? Zie je door de bomen het bos niet meer? Laat het los. Plan een dating-stop en spreek met jezelf af dat je deze tijd benut aan de relatie met jezelf en investeer zo nodig in persoonlijke groei. Project zelfliefde?
Veel datingplezier!
Justine Tierolff is lifecoach en begeleidt individuen, singles en stellen in het bewustworden van hun binnenwereld, en vervolgens in het trouw zijn hieraan in het communiceren en handelen in hun leven. Justine is gepassioneerd over echtheid en effectief communiceren en heeft haar praktijk in Landsmeer. Volg haar op Instagram en Facebook.