Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Voeding 14 nov 2020
Leestijd: 3 minuten

Genoeg gegeten maar tóch plek voor een toetje? Daar is een verklaring voor

Na iets te veel borrelhapjes, een voorgerecht én een hoofdgerecht zit je maag o-ver-vol. Totdat het toetje geserveerd wordt en je spontaan weer plek hebt voor een laatste zoete hap. Gek eigenlijk, dat we altijd plek hebben voor een toetje. Toch?

In dit fenomeen herkennen ongetwijfeld heel wat mensen zich. Want hoe zeer je maag ook nee zegt, een toetje kan er altijd bij.

Waarom je altijd plek voor een toetje hebt

Noorse wetenschappers hebben het fenomeen onder de loep genomen. Belangrijk om te weten is, benadrukken ze, dat je maagwand in staat is om zichzelf uit te rekken (en dus niet kan breken, ondanks dat je dit gevoel misschien wel kunt hebben na een royaal 6-gangenmenu).

Ook interessant: Hoe sapvasten je immuunsysteem en je gezondheid kan versterken

Grappig genoeg fungeert suiker (een ingrediënt dat heel vaak aanwezig is in toetjes) als een trigger voor je maag om zichzelf uit te rekken. Wanneer we toetjes eten, zendt de suiker signalen naar de hersenen om de maagwand uit te stretchen. Dit neemt het gevoel van overvol te zitten voor een deel weg, waardoor je het gevoel hebt dat je meer kunt eten.

De wetenschappers leggen het als volgt uit: “Als je een toetje eet nadat je volzit, bedrieg je eigenlijk je normale gevoel van te veel gegeten te hebben”.

Is dat alles?

Daarnaast is er nog een reden waarom er altijd plaats is voor een toetje. Die reden heeft te maken met het feit dat bepaald eten simpelweg aantrekkelijker lijkt omdat je het lange tijd niet hebt geconsumeerd.

Na een uitgebreid diner met hartige smaken en verschillende gangen met gelijkaardige structuren, is het logisch dat een zoet toetje met een nieuwe structuur er aantrekkelijker uitziet dan wanneer je al 10 toetjes achter de kiezen hebt.

Must read: Dit onderzoek legt precies uit hoe suiker je hersenen uitput

Ofwel: als je verschillende gangen met gelijkaardige smaken en texturen en smaken consumeert, gaat dit je zintuigen op een gegeven moment vervelen. Een toetje zorgt vaak voor een totaal nieuw smakenpallet, eentje waar je zintuigen graag een plaatsje voor zoeken in je maag.

Let even op

Is dat erg? Ja en nee. Natuurlijk kan het geen kwaad dat je af en toe iets meer eet dan nodig. Bij sommige (feestelijke) gelegenheden horen nou eenmaal toetjes en daar kun je maar beter zo veel mogelijk van genieten.

Toch is het ook weer goed om jezelf bewust te zijn van de effecten van overeating. Door de verslavende eigenschappen van suiker, is het moeilijk om te weten wanneer je moet stoppen met eten.

Een mogelijke oplossing bestaat erin om de portie van je dessert te verkleinen of te kiezen voor een toetje met minder suiker. We deelden eerder tips om je bloedsuikerspiegel in evenwicht te houden.

Meer over voeding en gezondheid?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️