Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Betere wereld 17 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Voor de koffiedrinkers: zo kun je koffiedik hergebruiken

Wie dagelijks geniet van een bakje koffie blijft bij bíjna elke koffieronde weer over met een portie koffiedik. Meestal gooien we dat gewoon weg, maar waarom zouden we eigenlijk?

Er zijn namelijk genoeg manieren om je koffiedik te hergebruiken!

Koffiedik hergebruiken

Zo doe je dat:

1. Gebruik het om geuren in je koelkast te neutraliseren

Geurtjes in je koelkast zijn onvermijdelijk. Toch bestaan er voldoende manieren om krachtige geuren te neutraliseren, zo ook met behulp van koffiedik. Dat is te wijten aan de in koffiedik aanwezige stikstof, een stof die de intensiteit van geuren naar beneden haalt.

Hoe werkt het? Het enige wat je hoeft te doen is een kommetje met gebruikt koffiedik in een hoek van je koelkast te plaatsen. De ergste geuren zullen op deze manier geneutraliseerd worden. Let wel: kans is groot dat alles een beetje naar koffie zal gaan ruiken. De vraag is maar of je dat een probleem vindt of niet. Ook in je auto werkt deze methode trouwens.

2. Kweek je eigen oesterzwammen met koffiedik

Zelf oesterzwammen kweken: hoe leuk zou dat zijn? Blijkbaar kan het makkelijk met behulp van koffiedik. Een volledige handleiding om oesterzwammen te kweken op koffiedik vind je hier.

Je begrijpt: in gedachten staan wij onze zwammetjes al te oogsten (om er vervolgens een vega paddenstoelen shoarma van te maken!)… Lekker!

Coffee to go? Dit is de invloed van koffiebekers op het milieu

3. Gebruik het om te composteren

Koffiedik bevat veel voedingstoffen (zoals het eerder genoemde stikstof, maar ook kalium, fosfor en magnesium) die bevordelijk zijn voor vruchtbare compost. Composteer je al, gooi je koffiedik dan simpelweg bij de rest van je compost, bij je wormenhotel bijvoorbeeld.

Zo niet, dan zou je de restjes koffiedik kunnen verzamelen en kunnen overwegen om te beginnen met composteren. Het is en blijft immers een heel goede bestemming voor een deel van je keukenafval.

7 toffe upcycle DIY’s voor het afval dat je toch al maakt

4. Gebruik het om pannen schoon te maken

Koffiedik heeft van nature een korrelige, schurende structuur. Daardoor is het een uitstekend middel voor het verwijderen van hardnekkige vlekken. Plaats hiervoor gewoon een paar theelepels gemalen koffie op de bodem van je pan en schrob voorzichtig met een doekje of sponsje. Lifehack jongens!

Kun je koffiedik hergebruiken om koffie te maken?

Tot slot vraag je je misschien af of je koffiedik ook kunt hergebruiken om simpelweg opnieuw koffie te maken. In theorie gaat dat, maar in de praktijk wordt het toch afgeraden. Dat komt vooral omdat de kwaliteit van de smaak verloren gaat. Gebruik dus liever altijd een verse portie koffie om koffie te zetten, dat koffiedik weet je nu toch op andere manieren te benutten…

Dit artikel verscheen eerder op ons zusje Culy

Is dit het Amazone-vriendelijke alternatief voor koffie en groene thee?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️