Jeroen van Lokven
Jeroen van Lokven Betere wereld 16 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

7 toffe upcycle DIY’s voor het afval dat je toch al maakt

In Nederland produceren we per persoon jaarlijk 490 kilo afval. Dat is ontzettend veel en ongelofelijk zonde. Veel mensen proberen hun afval te verminderen door minder koffiebekers te gebruiken, herbruikbare tassen te kopen en voor glazen flessen te kiezen. Maar soms gaat het niet anders en ben je genoodzaakt om een (plastic) verpakking te kopen. Gelukkig hoeven die verpakkingen geen afval te worden, dankzij deze 7 toffe upcycle DIYs.

Met deze toffe 7 upcycle DIY’s kun je je afval een stuk verminderen en je afval op een leuke manier hergebruiken.

Upcycle je plastic fles tot een gieter

Als je veel planten hebt, is dit een goede DIY voor jou. Je kunt namelijk op een simpele manier een gieter maken van een plastic fles. Het enige wat je hoeft te doen is een paar gaatjes te prikken in de dop (en misschien het etiket eraf te halen, voor de esthetics).

Plastic flessen als plantenpotjes

Een leuke manier om je plastic afval te reduceren is door er plantenbakjes van te maken. Je knipt de bovenkant eraf, doet er wat aarde in en plant je plantje.

Je kunt de bovenkant van de plastic fles trouwens ook gebruiken als plantenbak. Als je er wat touwtjes aan vastmaakt, kun je de fles zelfs ergens aan ophangen.

Blikjes als pot voor je plantjes

Ook etensblikjes kun je gebruiken als plantenpotjes. Wanneer je mais, bonen en ananas uit het blik hebt gehaald, gooi je het vaak meteen in de prullenbak. Hartstikke zonde; ook blikjes kun je prima gebruiken als pot voor je plantje. En als je écht creatief wil zijn, kun je de blikken ook nog schilderen.

Must read: Wegwerpplastic verminderen? Dat kan met deze 30 dagen challenge

Upcycle wijnflessen tot vaas

In plaats van je wijnflessen weg te gooien, kun je het ook gebruiken als vaas voor bloemen. Je hoeft eigenlijk alleen maar even de fles uit te spoelen om een prachtige vaas te krijgen. Om ze nog wat toffer te maken, kun je de flessen nog schilderen of versieren.

Wijnflessen als kaarsenhouders

In plaats van een bloem, kun je er ook een kaars in doen. Dit doe ik zelf al een paar jaar en ik kan het iedereen aanraden!

Must read: We doen de Zero Waste Challenge in september! Doe jij ook mee?

Glazen eetpotjes voor waxinelichtjes

Over kaarsen gesproken; je kunt je glazen eetpotjes ook gebruiken voor je waxinelichtjes. De potjes waar normaal erwten, olijven en sausjes inzitten, zijn ook super leuk om te gebruiken als kaarsenhoudertjes.

Maak van dopjes een onderzetter

Ook met de dopjes van plastic flessen kun je iets leuks doen. Je kunt er namelijk heel makkelijk een onderzetter van maken. Hoe je dit moet doen:

  • Je pakt 7 plastic dopjes en 2 vellen bakpapier.
  • Op het bakpapier leg je één dop in het midden en de andere 6 leg je er tegenaan.
  • Het andere stuk bakpapier leg je er bovenop.
  • Met een strijkijzer ga je er overheen totdat de 7 dopjes plat zijn.

Als het goed is heb je nu een kleurrijke onderzetter gemaakt van 7 oude dopjes, die je anders toch had weggegooid.

Dit zijn maar een paar voorbeelden van wat je met je afval kunt doen. Hopelijk geven deze 7 upcycle DIYs je inspiratie om je afval op een andere manier te gebruiken.

Lees meer over zero waste:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️