Tessa Ham
Tessa Ham Betere wereld 25 feb 2020
Leestijd: 3 minuten

Minder afval op je werk? Zo maak je je kantoor zo zero waste mogelijk

De zeespiegel stijgt, nog nooit stierven er zo snel diersoorten uit en warmterecord na warmterecord wordt verbroken. Dat het niet goed gaat met de wereld staat vast. Daarom is het ook zo frustrerend dat er dagelijks vrachtwagens vol afval worden geproduceerd door kantoren.

Wil jij zorgen voor minder afval op je werk? Zo maak je je kantoor zoveel mogelijk zero waste.

Scheid afval

Dit is een beetje een open deur, maar afval scheiden helpt het milieu enorm. Door het afval te scheiden zorg je er zoveel mogelijk voor dat materialen opnieuw kunnen worden hergebruikt, voor producten of als brandstof.

Must read: De meest gemaakte fouten bij het scheiden van kantoorafval

Gebeurt dit op jouw werk niet? Weet dan dat bedrijven verplicht zijn karton, papier, plastic, folie en lampen te scheiden en dat je hier dus werk van kan maken!

Doe een zero waste challenge met je collega’s

Zijn je collega’s een beetje competitief? Maak er dan een uitdaging van. Spreek bijvoorbeeld met je team of afdeling af dat jullie een week lang zo weinig mogelijk afval produceren. Iedereen krijgt een eigen vuilnisbakje voor zijn afval (wat je later natuurlijk scheidt) en aan het einde van de week kijk je wie er heeft ‘gewonnen’.

Lees ook: Leven zonder afval? Alles over dé 5 R’s van een zero waste-leven

Niet al je collega’s zullen daarna zero waste gaan leven, maar je hebt er wel voor gezorgd dat je collega’s bewuster zijn geworden van de enorme hoeveelheid afval die ze normaal produceren. Bovendien hebben ze tijdens de challenge manieren geleerd om dat te verminderen.

Probeer een taskforce op te richten

Hoe groter het bedrijf waar je werkt is, des te moeilijker deze stap misschien is. Maar ook: hoe meer impact je kan maken! Bespreek met je leidinggevende dat jij wel een taskforce wil starten die zich gaat richten op duurzaamheid in het gebouw. Als er een akkoord is, kan je een oproepje zetten op Intranet, Slack of welk intern programma jullie dan ook gebruiken.

Met deze taskforce kan je op zoek gaan naar oplossingen om minder afval te kunnen produceren. Hoe kunnen jullie een plasticvrije kantine realiseren? Hoe zorgen jullie ervoor dat er geen wegwerpbekertjes en zakjes suiker meer gebruikt worden bij het koffiezetapparaat? En hoe zorgen jullie voor meer bewustwording bij alle collega’s?

Begin bij jezelf

Natuurlijk is het mooi als je veranderingen op jouw kantoor kan doorvoeren. Hoe groter je kantoor, hoe meer impact je maakt. Maar vergis je in de eerste plek niet hoeveel impact één persoon kan hebben. Alle kleine beetjes helpen, dus begin vooral bij jezelf.

Dit doe je bijvoorbeeld door geen vlees meer te eten. Eén dag in de week geen vlees eten heeft al hetzelfde effect als je auto 1250 kilometer minder gebruiken, of een maand niet douchen. Zo zijn er tal van manieren om het milieu een handje te helpen. Neem bijvoorbeeld je eigen koffiemok mee, zodat je geen wegwerpbekertjes hoeft te pakken, zet je computer ‘s nachts uit, pak de trein in plaats van de auto en gebruik de printer niet meer.

Als jij jouw collega’s inspireert om hetzelfde te doen en zij weer anderen in het gebouw een zetje geven in de juiste richting, kan je door het sneeuwbaleffect een enorme impact hebben.

Meer doen? Dit is wat jij nú kunt doen tegen klimaatverandering

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Minder afval op je werk? Zo maak je je kantoor zo zero waste mogelijk
Sluiten