Redactie
Redactie Liefde & Seks 15 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

Het beste liefdesadvies dat je ooit gaat krijgen van een dronken Griek

Er zijn in het leven twee grote raadsels: waar pennen heen teleporteren als je ze onder de tafel laat vallen, en de liefde. Over het laatste is veel gezegd en geschreven. Talloze mensen hebben geprobeerd een antwoord te vinden op de vraag: wat is liefde? Elke week lijkt er wel een nieuw boek te verschijnen waarin de geheimen van de liefde verklaard worden. Een tijd geleden, zo’n 2400 jaar, deed een oude grijsaard genaamd Plato ook een duit in het zakje en schreef er een boek over: ‘Symposium’.

Plato was een Griekse filosoof en schrijver. Hij leefde ongeveer 400 jaar voor Christus en de wereld van toen is niet te vergelijken met de wereld van nu. Tenminste, dat is wat je zou verwachten. Eén ding was voor de oude Grieken in ieder geval net zo belangrijk als voor ons nu: de liefde.

Plato en de liefde

Ook in Plato’s tijd waren de meningen verdeeld over wat de liefde nu eigenlijk was. Gelukkig voor ons kwam Plato op het idee om die verschillende meningen in een verhaalvorm te gieten: ‘Symposium’ was geboren.

Lees ook: 15 geboden voor een moderne liefdesrelatie

Symposium vertelt het verhaal van een aantal Griekse figuren (soms op echte mensen gebaseerd, soms fictief) die samen een avondje flink doorzakken en praten over de liefde. Zie de setting voor je: mannen met baarden die liggend druiven eten en liters wijn consumeren.

Elk personage krijgt de gelegenheid om iets te zeggen over de God van de liefde, wat dus eigenlijk iets zegt over hoe de oude Grieken over de liefde dachten.

Symposium over de liefde

Hieronder een paar van de belangrijkste personages en de highlights uit hun toespraken.

Pausanias

Voor Pausanias is het helder: je hebt ‘gewone’ liefde en ‘hemelse’ liefde. Gewone liefde gaat puur om lust en seksueel genot, terwijl hemelse liefde altijd speelt tussen een man en een jongen. De jongen gaat hierbij een seksuele relatie met een volwassen man aan in ruil voor een intellectuele en morele opvoeding.

Dit klinkt voor ons misschien lichtelijk apart, maar in het Griekenland van die tijd waren homoseksualiteit en leeftijdsverschillen niets om vreemd over te doen.

Ook interessant: De liefde volgens… oud filosoof Seneca

Het idee dat jongens een fase doorgingen waarbij ze zich zowel tot mannen als vrouwen voelden aangetrokken was algemeen geaccepteerd. De relatie tussen twee mannen werd soms zelfs als ‘beter’ gezien dan de relatie tussen mannen en vrouwen.

Zo zegt Pausanius vrij vertaald dat ‘het beste wat je je als man kunt wensen een andere jonge man is’. Dit zou ook de beste soldaten opleveren, omdat een man het niet over zijn hart zou kunnen verkrijgen om van een strijd te vluchten als zijn geliefde met hem vecht.

Het schijnt zelfs zo te zijn dat Thebanen in Griekenland een elite legereenheid hadden die puur uit homokoppels bestond en daardoor zéér succesvol was. Misschien iets voor de NAVO?

Eryximachus

Eryximachus (niet de makkelijkste naam) vertelt dat liefde zich niet beperkt tot levende dingen. Volgens hem is het goed mogelijk om verliefd te worden op muziek, geneeskunde en andere zaken.

Heb je hobby’s waarvoor je door het vuur gaat? Dan ben je misschien niet zo single als je zelf zou denken.

Aristophanes

Aristophanes heeft een van de meest tot de verbeelding sprekende verhalen. Volgens hem waren de man en de vrouw in het begin één wezen. Vierbenig en trots liepen we door het leven, maar omdat we te overmoedig werden hakte Zeus ons doormidden om ons een lesje te leren.

Must read: Bestaat liefde op het eerste gezicht echt? Dit is het antwoord

Daarom zijn we tot op de dag van vandaag gedoemd om op zoek te gaan naar onze, letterlijke, wederhelft. Klinkt logisch toch?

Socrates

Socrates, die alles de hele avond een beetje had aangehoord, kwam voor zichzelf tot een nieuw inzicht: de liefde is niet wijs, niet mooi en niet zacht, maar de liefde is het verlangen naar al deze dingen.

De liefde is wat er voor zorgt dat je schoonheid en wijsheid bereikt, en kan dan ook tot twee dingen leiden: voortplanten van mensen, en het voortplanten van nieuwe ideeën.

Je wordt als het ware bezeten van liefde om een hoger doel te bereiken.

Het feest eindigt in een chaotische zuippartij, maar pas wanneer iedereen zijn zegje heeft kunnen doen. Wat we hier van kunnen leren? Als je een onderwerp beter wil begrijpen kun je je het best bezatten met vrienden.

More love?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️