Tessa Ham
Tessa Ham Betere wereld 8 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Coffee to go halen je nieuwe uitje? Zo zorg je voor minder afval

Alleen al op NS-stations worden er normaal gesproken zo’n 30 miljoen kopjes koffie per jaar verkocht. De koffie to go is vanwege de pandemie niet minder populair geworden. In tegendeel: een koffietje halen is inmiddels een uitje geworden. We kunnen in het weekend niet meer genieten van een cappuccino en croissant in ons favoriete koffiezaakje, dus halen we er één tijdens onze dagelijkse wandeling.

Dat is de ideale break tijdens het thuiswerken, maar al die koffie to go’s zorgen wel voor een behoorlijke hoeveelheid afval. Loop een willekeurige binnenstad door en je ziet dat de prullenbakken overvol zitten met to go-bekers. Reden voor initiatiefnemers in Rotterdam om eind vorige maand te beginnen met een pilot met herbruikbare statiegeldbekers.

Statiegeld op herbruikbare koffiebeker

Vanaf 30 november kun je in Rotterdam bij espressobar Man Met Bril Koffie, bakker Bas Bakt en lunchroom Picknick gebruikmaken van de herbruikbare koffiebeker. Hoe het werkt? Wanneer je een koffie bestelt, krijg je een Billie Cup en betaal je een euro statiegeld. Deze krijg je van de app PackBack weer terug gestort op je rekening zodra je de beker hebt ingeleverd.

De reden waarom veel mensen nog steeds voor een to go-beker kiezen in plaats van hun eigen thermosbeker mee te nemen, is toch het gemak. Met de statiegeldbeker hopen initiatiefnemers Groenemorgen en PackBack een duurzaam alternatief te bieden. Eén die voor de koffiedrinker én de koffiebars net zo gemakkelijk is als de to go-beker.

Lees ook: Coffee to go? Dit is de invloed van koffiebekers op het milieu

Zo kunnen Rotterdammers kiezen voor een duurzame optie als ze hun eigen herbruikbare koffiebeker zijn vergeten. Of hoeven ze niet te investeren in één als ze er nog geen hebben. Aangezien andere deelsystemen zoals de Felyx scooter mateloos populair zijn in de stad, gaan de initiatiefnemers er vanuit dat de Rotterdammers ook de koffie to go met statiegeld zullen omarmen. Wij hopen het van harte, want dan kan de proef worden uitgebreid in Rotterdam en andere steden.

Eigen herbruikbare koffiebeker meenemen

Mensen die niet in Rotterdam wonen, zullen tot die tijd moeten investeren in een herbruikbare koffiebeker. Wist je dat je bij steeds meer koffietentjes zelfs korting krijgt als je je eigen koffiebeker of thermosfles meeneemt? Zelfs ketens als Starbucks, Hema, Julia’s en de Kiosk geven je zo’n 25 cent korting als je je eigen herbruikbare beker gebruikt, maar veel lokale ondernemers doen hier ook aan mee.

Een simpele manier om een bijdrage te kunnen leveren aan het milieu en tegelijkertijd korting scoren? Een win-win als je het ons vraagt.

Lees ook: Dit zijn de leukste BYO koffiebekers (je kan ze nu meenemen naar alle NS stations)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief die wij met liefde voor jou maken.

Reageer op artikel:
Coffee to go halen je nieuwe uitje? Zo zorg je voor minder afval
Sluiten