Redactie
Redactie Betere wereld 25 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Is dit het Amazone-vriendelijke alternatief voor koffie en groene thee?

Krijg je ook vaak zo’n opgejaagd gevoel van koffie? Dan ben je waarschijnlijk niet de enige. Steeds meer mensen laten hun dagelijkse bak koffie staan voor een decafé of groene thee. Maar wat nu als je de energie en focus van koffie wilt hebben zonder de nadelen? In de Amazone in Ecuador weten ze al duizenden jaren het antwoord: Guayusa.

Voor de Kichwa mensen van de Amazone in Ecuador is theetijd geen luxe brunch met lekkere hapjes en een mooi gedekte tafel. In plaats daarvan begint hun ceremonie om 3 uur ’s ochtends, wanneer de inheemse community om het kampvuur gaat zitten en Guayusa zetten, een cafeïnerijke drank met twee keer zoveel antioxidanten als groene thee.

Wat is Guayusa?

Guayusa (Ilex guayusa) is een blad dat gedronken wordt als een thee, al is het niet gerelateerd aan groene of zwarte thee. Het blad behoort – net zoals zijn bekendere Zuid-Amerikaanse broertje Yerba Maté – tot de hulstfamilie. De smaak van Guayusa thee is dan ook te vergelijken met de grassige en frisse tonen van Yerba Maté, maar dan zonder de bittere nasmaak. Door dit gebrek aan ‘tannines’ (de bittere tonen), krijg je van Guayusa ook geen aanslag op je tanden.

In tegenstelling tot koffie komt de energie van Guayusa geleidelijk binnen en houdt deze ook langer aan. Een kopje Guayusa thee bevat ongeveer net zoveel cafeïne als een kop koffie, maar geeft je geen zenuwachtig gevoel. Dit komt door het geheime ingrediënt van dit tropische blad: theobromine – het stofje dat veel voorkomt in chocolade.

In combinatie kunnen cafeïne en theobromine jouw stemming en concentratie verbeteren. Veel Guayusa drinkers beschrijven dit effect als een ‘relaxte, heldere focus’.

Vlinders in je buik op een koffiedate? Dat ligt mogelijk aan de cafeïne

Beschermen van de Amazone

Het ‘superblad’ van Ecuador groeit daar waar het Andesgebergte het Amazonegebied ontmoet – de eeuwenoude woonplek van de Kichwa bevolking. In deze inheemse cultuur heeft Guayusa een spirituele waarde en wordt het gebruikt tijdens de ochtendrituelen (om een connectie te maken met de droomwereld) en tijdens de nachtelijke jacht (om wakker en alert te blijven).

Maar tegenwoordig doet Guayusa nog meer voor de inheemse bevolking – het voorziet ze van een eerlijk en duurzaam inkomen.

De NGO ‘Los Aliados’ heeft het hun lijfdoel gemaakt om de manier waarop er met de Amazone wordt omgegaan fundamenteel te veranderen. Samen met de inheemse bevolking verbouwen ze Guayusa en andere producten uit de Amazone op een traditionele, duurzame manier.

Door deze ‘community bedrijven’ te verbinden met de juiste markten wereldwijd, verbeteren ze de levens van de inheemse bevolking en beschermen ze de waardevolle ecosystemen van de Amazone.

3 koppen koffie per dag heeft mogelijk een positief effect op je gezondheid

Samen sterker

Sinds kort is Guayusa ook in Nederland te koop. Nadat ik vorige zomer een aantal weken in de Amazone gewoond heb met de inheemse bevolking ben ik ‘Mashi’ begonnen. Met Mashi werk ik samen met Los Aliados, om de Amazone en de inheemse tradities te beschermen en jouw dagelijkse koffietje te vervangen.

In de Kichwa taal betekent Mashi ‘vriend’, want alleen samen maken we de wereld een mooiere plek. Hoe draag jij je steentje bij?

Dit artikel is geschreven door Micha de Roos, oprichter en eigenaar van Mashi Drinks. Naast zijn start-up studeert Micha een MSc Industrial Ecology aan de universiteit Leiden en TU Delft. Hij specialiseert zich in transitiemanagement en duurzame consumentenoplossingen. Je kunt jouw zakje Mashi thee proberen met 25% korting met de code ‘BedrocklovesMashi’ via www.drinkmashi.com.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️