Sarawitia Franken
Sarawitia Franken Voeding 25 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Chlorella: de gezondheidsvoordelen én verschillen met spirulina

Nee, het is geen enge ziekte of gek schoonmaakmiddel. Sterker nog, chlorella is een superfood die onder andere bekend staat om zijn detox-eigenschappen en immuunsysteem-versterkende effect. Net zoals spirulina is chlorella een alg. Maar wat zijn de verschillen tussen die twee?

Chlorella is een zoetwateralg die van nature voorkomt in rivieren en meren in Zuidoost-Azië en heeft vooral veel zonlicht nodig om te kunnen groeien.

Chlorella als voedingssupplement

Voordat deze zoetwateralg in een superfood kan veranderen, moet er aardig wat gebeuren. Zo moet de taaie celwand van de algen eerst kapotgemaakt worden om de voedingsstoffen eruit te kunnen halen. Dit hele proces is nogal kostbaar en daarom is chlorella niet goedkoop.

Gezond snacken? 6 x gezonde tussendoortjes (met superfoods)

Uiteindelijk wordt de chlorella verwerkt tot een fijn poeder die je in de winkel kan kopen, in een pure form of in tabletten en capsules. Het poeder heeft een groene kleur te danken aan de hoge concentratie chlorofyl (bladgroen) die het bevat.

Voedingsstoffen chlorella

Chlorella is een bron van vitamine A, zink en ijzer. Ook bevat chlorella veel eiwitten en essentiële aminozuren en is daarom er geschikt als eiwitbron voor mensen die geen vlees eten. Daarnaast vind je in chlorella het gezonde vetzuur omega 3.

Superfoods exotisch? Helemaal niet: 7 superfoods uit eigen land

Belangrijk puntje: de hoeveelheid voedingsstoffen in de chlorella is heel sterk afhankelijk van de soort die je koopt. Zo bevat de ene soort chlorella 7 procent eiwitten bevatten, terwijl dit voor de andere soort 88 procent is. Dit heeft weer te maken met de manier waarop de chlorella geteeld, geoogst, bewerkt en gedroogd is. Check dus altijd goed de voedingswaardes op de verpakking.

Gezondheidsvoordelen chlorella

Chlorella toevoegen aan je eetpatroon leidt tot meerdere gezondheidsvoordelen:

Detox

Het doel van een detox is het reinigen en ontgiften van je lichaam. Chlorella heeft een detoxwerking, omdat het helpt zware metalen zoals uranium en kwik uit je lichaam af te voeren. Daarnaast zorgt het eten van dierlijke producten ervoor dat er giftige verbindingen in ons lichaam ontstaan, dioxinen genoemd. Chlorella zorgt ervoor dat de concentratie van dioxinen vermindert.

Cholesterol en bloeddruk verlagend

Een hoog cholesterol gehalte in het bloed kan leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Chlorella helpt bij het verlagen van de cholesterolgehaltes in het lichaam. Daarnaast zorgt chlorella voor een lagere bloeddruk, wat ook een positieve werking heeft op de gezondheid van hart- en bloedvaten.

Immuunsysteem versterkend

Een goed immuunsysteem zorgt ervoor dat je minder vatbaar bent voor virussen en ziektes. Uit onderzoek blijkt dat de activiteit van het immuunsysteem verhoogt en deze daardoor beter in staat is om indringers op afstand te houden.

Verschillen tussen chlorella en spirulina

Chlorella is dus een soort alg in de vorm van groen poeder die veel gezondheidsvoordelen kent. Klinkt dit je bekend in de oren? Dat kan goed kloppen, want eerder schreven we al over de alg spirulina die ook als een échte superfood wordt gezien.

Wat zijn eigenlijk de verschillen tussen de twee?

  • Het eerste verschil zit in hem in de oorsprong van beide algensoorten. Zo is chlorella een groene zoetwateralg en spirulina een alg die in zout water voorkomt.
  • Spirulina bevat doorgaans meer eiwitten dan chlorella. Daarnaast zijn de eiwitten in spirulina kleiner en daardoor makkelijker verteerbaar en worden ook sneller in het lichaam opgenomen.
  • Op het gebied van detoxen komt chlorella dan weer als winnaar uit de strijd. Deze bevat meer bladgroen (chlorofyl) wat een ontgiftende werking heeft.
  • In spirulina zitten meer gezonde vetzuren dan in chlorella. Dit gaat onder andere over het vetzuur linoleenzuur dat belangrijk is voor een goede werking van je hersenen en hart.
  • Het kan zijn dat chlorella dan weer meer vitamine B12 bevat dan spirulina. Dit komt door de voedingsbodem waarop de algen worden gekweekt. Daarom is chlorella weer iets geschikter voor mensen die geen vlees eten.

Wel of geen vitaminen bijslikken? De feiten en fabels over voedingssupplementen

Eindstand: chlorella en spirulina zijn allebei een gezonde keuze. Sport je veel, dan is zijn de extra eiwitten in spirulina handig. Heeft je lichaam juist een detox nodig, dan is chlorella een logische keuze. Of: ontgift je lichaam met deze voedingsmiddelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️